Публикувано на

Как да подготвим тялото си за летния сезон част II

При подготовката на тялото за летния сезон, към промяната на хранителния и двигателния режим, може да добавите и някои процедури. Атакувайки проблема както отвътре, така и отвън, резултатите ще са налице светкавично.

Една от процедурите, която е особено благоприятна за тялото и е подходяща за прилагане целогодишно, независимо от сезона, това е парната баня.

Парните процедури са превъзходни за цялостно прочистване и детоксикация на организма, за сваляне на напрежението и възстановяване на силите. За разлика от сауната, парната баня се понася много по-добре от повечето хора. В съчетание с различни етерични масла, действа невероятно релаксиращо. Повишава температурата на тялото отвън и подобрява снабдяването на тъканите с кислород, което влияе благоприятно на мускулния тонус и придава еластичност на кожата.

Горещата пара засилва кръвообращението, стимулира работата на сърцето и белите дробове (подобрява дишането), подобрява качествения състав на кръвта (повишава количеството на хемоглобина, еритроцитите и левкоцитите), активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, успокоява болката. Под въздействието на парната баня с потта се изхвърлят различни токсини – крайни продукти на обмяната на веществата. Това облекчава работата на бъбреците и подобрява обмяната на вода и соли.

Горещината отваря и почиства порите, омекотява епидермиса, стимулира обновяването на кожата. Старите кожни клетки се заменят с нови. Високата температура спомага за преобразуване на шлаките в лесни за отстраняване обменни продукти и помага бързо да се изхвърлят през кожата – има и антицелулитен ефект. При редовно посещаване на парната баня сухата кожа става по-мазна, а мазната, напротив става по-суха. Горещата пара тренира кожата, като постепенно нормализира функциите на мастните жлези. Кожата става по-привлекателна на вид, по-здрава, стегната и дори фините бръчки се изглаждат.

Друга процедура, която действа детоксикиращо и има ефект върху фигурата е ексфолиацията на тялото. Това е една от най-достъпните и благотворни терапии за кожата. Препоръчително е да се изпълнява преди началото на летния сезон, за да се почисти повърхностния слой на кожата и порите, да се изравни бледия зимен тен, да се подобри кръвообращението и да се стимулира обновлението на тъканите.

Ако ползвате солариум, желателно е поне веднъж месечно да правите ексфолиация, за да отстраните дехидратирания повърхностен слой на кожата и евентуално неравномерна пигментация на кожата, да стимулирате обновлението в дълбочина. Ексфолиацията има и антицелулитен ефект, тъй като води до засилване на кръвообръщението, подобрява дренажа на застойните течности и целулитни шлаки, кожата “диша”.

Използват се различни продукти, при които ексфолиращият ефект се дължи на включените в състава плодови киселини, захарни кристали, микроперли, екстракт от кафе, морски соли, полиетиленови гранули и други, съчетани с различни видове растителни масла, които успокояват, омекотяват и хидратират кожата след ексфолиация. Честотата, интензивността и вида на използвания ексфолиант се определят от типа кожа и нейната чувствителност. Не се прави ексфолиране на тялото при свръхчувствителна кожа, дерматити, открити рани, слънчева еритема или непосредствено преди излагане на слънце.

Също така процедурите с водорасли и морска кал са сред най-сполучливите за моделиране и стягане на тялото.

Изберете своята процедура и специален хранителен режим, включете и движение, посъветвайте се със специалист и посрещнете летния сезон с красива фигура и добро самочувствие!

Първа част на публикацята по темата ще откриете тук: https://forumzdrave.bg/alternativna-meditsina/kak-da-podgotvim-tyaloto-si-za-letniya-sezon-chast-i/

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts