Публикувано на

Как да подготвим тялото си за летния сезон част II

При подготовката на тялото за летния сезон, към промяната на хранителния и двигателния режим, може да добавите и някои процедури. Атакувайки проблема както отвътре, така и отвън, резултатите ще са налице светкавично.

Една от процедурите, която е особено благоприятна за тялото и е подходяща за прилагане целогодишно, независимо от сезона, това е парната баня.

Парните процедури са превъзходни за цялостно прочистване и детоксикация на организма, за сваляне на напрежението и възстановяване на силите. За разлика от сауната, парната баня се понася много по-добре от повечето хора. В съчетание с различни етерични масла, действа невероятно релаксиращо. Повишава температурата на тялото отвън и подобрява снабдяването на тъканите с кислород, което влияе благоприятно на мускулния тонус и придава еластичност на кожата.

Горещата пара засилва кръвообращението, стимулира работата на сърцето и белите дробове (подобрява дишането), подобрява качествения състав на кръвта (повишава количеството на хемоглобина, еритроцитите и левкоцитите), активизира дейността на жлезите с вътрешна секреция, успокоява болката. Под въздействието на парната баня с потта се изхвърлят различни токсини – крайни продукти на обмяната на веществата. Това облекчава работата на бъбреците и подобрява обмяната на вода и соли.

Горещината отваря и почиства порите, омекотява епидермиса, стимулира обновяването на кожата. Старите кожни клетки се заменят с нови. Високата температура спомага за преобразуване на шлаките в лесни за отстраняване обменни продукти и помага бързо да се изхвърлят през кожата – има и антицелулитен ефект. При редовно посещаване на парната баня сухата кожа става по-мазна, а мазната, напротив става по-суха. Горещата пара тренира кожата, като постепенно нормализира функциите на мастните жлези. Кожата става по-привлекателна на вид, по-здрава, стегната и дори фините бръчки се изглаждат.

Друга процедура, която действа детоксикиращо и има ефект върху фигурата е ексфолиацията на тялото. Това е една от най-достъпните и благотворни терапии за кожата. Препоръчително е да се изпълнява преди началото на летния сезон, за да се почисти повърхностния слой на кожата и порите, да се изравни бледия зимен тен, да се подобри кръвообращението и да се стимулира обновлението на тъканите.

Ако ползвате солариум, желателно е поне веднъж месечно да правите ексфолиация, за да отстраните дехидратирания повърхностен слой на кожата и евентуално неравномерна пигментация на кожата, да стимулирате обновлението в дълбочина. Ексфолиацията има и антицелулитен ефект, тъй като води до засилване на кръвообръщението, подобрява дренажа на застойните течности и целулитни шлаки, кожата “диша”.

Използват се различни продукти, при които ексфолиращият ефект се дължи на включените в състава плодови киселини, захарни кристали, микроперли, екстракт от кафе, морски соли, полиетиленови гранули и други, съчетани с различни видове растителни масла, които успокояват, омекотяват и хидратират кожата след ексфолиация. Честотата, интензивността и вида на използвания ексфолиант се определят от типа кожа и нейната чувствителност. Не се прави ексфолиране на тялото при свръхчувствителна кожа, дерматити, открити рани, слънчева еритема или непосредствено преди излагане на слънце.

Също така процедурите с водорасли и морска кал са сред най-сполучливите за моделиране и стягане на тялото.

Изберете своята процедура и специален хранителен режим, включете и движение, посъветвайте се със специалист и посрещнете летния сезон с красива фигура и добро самочувствие!

Първа част на публикацята по темата ще откриете тук: https://forumzdrave.bg/alternativna-meditsina/kak-da-podgotvim-tyaloto-si-za-letniya-sezon-chast-i/

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.