Публикувано на

Лекувайте болките в ставите с билки

Болките в ставите могат да попречат на ежедневните ви дейности, а с времето и да влияят на психо-емоционално ниво. Въпреки проведената лекарствена терапия болковия симптом не винаги изчезва напълно. Природно средство за повлияване на болката и възпалението е лечението с подходящи за целта билки. Обикновено те притежават силни противовъзпалителни свойства и могат да повлияят на болката при продължителен прием. Преди да пристъпите към билколечение се консултирайте с лекуващия си лекар, за да уточните потенциалните взаимодействия със стандартната ви терапия.

Кои билки да използваме при болки в ставите:

  1. Алое вера

Алое е една от най-използваните билки за локално приложение при рани, изгаряния и др. Алое вера гел може да прилагате също и облекчаване на възпалените и болезнени стави.

  1. Босвелия

Босвелията притежава уникални противовъзпалителни свойства. Представлява дърво, родината на която е Индия, като за медицински цели се използва смолата. Механизмът на действие включва блокиране на левкотриените, които атакуват ставите при заболявания като ревматоиден артрит. Полезните свойства на босвелията са доказани в проучвания с животни. Тази билка ще откриете като капсули за перорално приложение както и под формата на крем. Резултати от проучвания показват, че значително намалява увреждането на ставния хрущял след 3 месеца приложение.

  1. Котешки нокът

Котешкият нокът е друга билка със силен противовъзпалителен ефект. Използвана е още от империята на Инките. Котешкият нокът стимулира имунната система. Клинични проучвания доказват, че е полезен при остеоартрит. Приемът му при ревматоиден артрит е по-скоро противопоказан поради ефектите върху имунитета.

  1. Евкалипт

Кремове/гелове за локално приложение съдържащи евкалиптово масло могат да облекчат болезнените стави.

  1. Джинджифил

Освен за ароматна добавка към много ястия джинджифилът има широко приложение и в природната медицина. Противовъзпалителните му свойства се дължат на етеричното масло, което придава и характерния му аромат. Резултати от проучвания доказват, че действието му е съизмеримо с това на ибупрофен и други противовъзпалителни лекарства. Някои клинични проучвания показват обещаващи резултати за облекчаване на възпалението при ревматоиден артрит с корен от джинджифил.

  1. Зелен чай

Зеленият чай се използва от векове при възпаление от различен характер, което определя потенциалното му действие при артритни заболявания. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който атакува свободните радикали в организма.

  1. Куркума

Пероралното приложение на куркума дава най-добри резултати при лечение на артритни заболявания. Съдържащият се в билката активна съставка куркумин блокира цитокините, които причиняват болка и възпаление в ставите. Клинично проучване от 2010 г. показва дългосрочно подобрение при болни от остеоартрит. Сравнително проучване на куркума и диклофенак (нестероидно противовъзпалително средставо) при активен ревматоиден артрит от 2012 показва по-добри резултати при пациентите приемали куркума. За да бъде ефективна куркумата трябва да се приема под формата на екстракт с висока концентрация на куркумин, а не като кухненска подправка. Комбинацията на екстракт от куркумин с черен пипер е много силен противовъзпалителен ефект и се препоръчва.

  1. Кора от върба

Върбовите кори от хилядолетия се прилагат при състояния на възпаление. Клинични проучвания показват, че кората от върба повлиява болката при остеоартрит, особено в коленете, гърба и тазобедрената става. Прилага се перорално като чай или таблетки и се спазва предписаната доза.

Внимание!

Противопоказана е при хора с алергия към аспирин, както и при всички заболявания, при които аспирина е протвопоказан!

  1. Капсаицин

Той е активната съставка на лютите чушки, която драстично намалява болковите симптоми при остеоартрит и фибромиалгия. Прилага се локално под формата на крем, гел или пластир.

10. Чесън и лук

Всички знаем за полезните качества на чесъна и лука при настинка и грип, но се оказва, че освен това са показани и като противовъзпалителни средства.

11. Канела

Не забравяйте да добавите канела към смути, кафе, десерти и други. Канелата се слави с прекрасния си аромат, но освен това като добро противовъзпалително средство.

12. Розмарин

Розмаринът съдържа различни етерични масла и доказано повлиява възпалението според резултати от скорошни клинични проучвания.


  • Хранене

Общото възпаление в организма е най-големият враг на ставите. Спазването на балансирано противовъзпалитено хранене спомага за намаляване нивата на възпаление за намаляване на възпалението в тялоти и здравето на ставите в дългосрочен план. Прибавянето на някои полезни билки с противовъзпалително действеие допълнително благоприятства контрола на възпалителителните процеси. Дисбакетриозата е друга основна причина за повишаване на възпалението в организма, поради което са нужни постоянни усилия за балансиране на микробната флора на червата.

Цялостни насоки за пробиотично и противовъзпалиелно хранене, най-полезните билки и храни за намаляване на възпалението ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts