Публикувано на

Чай ройбос полезен за вашето здраве

Билковият чай от ройбос е популярна напитка в Южна Африка от векове. Растението Aspalathus linearis расте само в ограничени райони на Южна Африка. Въпреки това, през последните години, чаят от ройбос стана много популярен в редица страни. Повечето хора ясно разпознават аромата на ройбос, но далеч не са запознати с всичките лечебни свойства, които прите-жава.

  • Антиоксидантна активност

Както и други чай, този от ройбос съдържа флавоноиди с антиоксидантна активност. Аспалатинът и нотафалинът са основите флавоноиди на ройбоса. Проучвания показват, че аспалатинът е в пъти по-активен, в сравнение с основната антиоксиданта съставка на зеления чай – епикатехинов галат. Последното безспорно доказва, че чаят от ройбос бие зеления чай по антиоксидантна активност. Експеримент проведен при плъхове, на които е даван чай от ройбос, вместо вода, показва интересни резултати. Животните приемали чай, били с много по-малко мутации в ДНК молекулите и много по-рядко развивали възпалителни заболявания.

  • Ефект върху кръвното налягане и кръвната захар

Скорошни проучвания показват, че наред с черния и зеления чай, ройбосът спомага за поддържане на кръвното налягане в норма. Механизмът им на действие наподобява този на добре известната група медикаменти АСЕ-инхибитори. Ройбосът намалява нивата и на кръвна захар, като ускорява усвояването на глюкозата от мускулите. С оглед на това чаят от ройбос е добро допълнение към основното хранене.

  • Чернодробни заболявания и респираторни проблеми

При експерименти с опитни животни, чаят от ройбос стимулира регенерацията на чернодробна тъкан след интоксикация. Авторите на някои научни публикации предлагат чая от ройбос, не само като превенция на чернодробни увреждания, но и като допълваща терапия към стандартната. Наред с това чаят от ройбос притежава бронходилатиращи и антиспастични свойства, което обосновава приложението му при дихателни заболявания.

  • Влияние върху окислението на липидите и стареенето

Окислението на липидите в човешкото тяло води до образуване на токсични радикали. Натрупването им е отговорно за появата на различни процеси в организма, асоциирани със стареенето. За да забавим стареенето може когато се храним с меню богато на полиненаситени мастни киселини и да добавим чаша чай от ройбос. За да извлечем максимална полза от прима на билков чай е хубаво по възможност да се пие между основните хранения.

Поднесен като гореща напитка  с мед и лимон или като студен чай – ройбосът е ценно допълнение към здравословния режим.


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

90 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.