Публикувано на

Силен имунитет с природни средства – мисията е възможна!

Kaк да се предпазим от настинка и грип през зимния сезон? Хроничен стрес, преумора, нездравословно хранене, липса на двигателна активност и натрупване на токсини са ключови фактори, които отслабват имунитета.

Как да противодействаме?

С помощта на природни средства можем трайно да подобрим съпротивителните сили на организма и да се предпазим от инфекции.

Нека разгледаме някои от най-ефективните средства за подобряване на имунитета.

  • Плод от черен бъз

Плодовете на черния бъз действат общоукрепващо и тонизиращо на организма. Черният бъз е силен имуностимулант, който може да приемаме не само профилактично, но и при вече появили се симптоми на настинка и грип. Плодовете на черния бъз са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Съдържат витамин С, каротеноиди, етерично масло, плодови киселини, антоциани, пектини и други. Антоциановите съедининения неутрализират свободните радикали и предпазват от оксидативен стрес.

Плодовете на черния бъз не случайно се използват от векове в народната медицина за подсилване на организма  – те са истинска „суперхрана“.

  • Инозитол

Инозитолът представлява витаминоподобна молекула, която участва в обменните процеси на нервната тъкан. Инозитолът балансира нервната система и ни помага да се преборим със стреса и напрежението. Научно доказана е връзката между доброто психоемоционално състояние и статуса на имунната система.

Инозитолът е ефикасно средство е за подобряване на метаболизма и повишаване на общото енергийно ниво, които от своя страна имат пряко въздействие върху имунната система.

  • Бетаглюкани

Бета глюканите са ярък пример за истински природен имуностимулатор. Представляват полизахаридни молекули, които се съдържат в клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, лишеи и други. Бета глюканите са особено ефективни при отслабена имунна система в следствие на хроничен стрес и преумора. Те имат уникалната способност да подобряват съпротивителните сили на организма към неблагоприятни фактори като сезонни вируси, физическо и психическо натоварване.

Освен, че успешно борят инфекциите, бета глюканите забавят стареенето и помагат за нормализиране нивата на лошия холестерол.

  • Коластра

Коластрата е първата храна за новороденото преди появата на млякото. Тя е източник на хранителни вещества, витамини, минерали, както и на специални белтъци – антитела, които предпазват организма от патогенни микроорганизми. Съдържанието на антитела в коластрата обикновено е 100 пъти по-високо от това на кърмата, което я прави силен имуностимулант. Тя помага да се предпазим от стомашно-чревни инфекции, настинка и грип, както и да подобрим метаболизма.

Коластрата е истински дар от природата, който действа общоукрепващо на организма и възстановява баланса на нервната система.

ИМУНОКОЛ Перфект e коластра за възрастни, която е полезно допълнение към храненето с цел подобряване на имунитета и общото състояние.

  • Лактоферин

Лактоферинът е протеин, които се съдържа в коластрата и кърмата.

Регулира усвояването на желязо, което е важен микроелемент за нормалното функциониране на имунната система. Лактоферинът намалява риска от анемия и помага за снабдяване на тъканите с кислород и енергия. Помага при бактериални, вирусни и гъбични инфекции – доказано подсилва имунитета благодарение на антисептичното и антиоксидантното си действие. Той е силен антибактериален агент, който потиска микробния растеж като лишава бактериите от хранителни вещества и разрушава клетъчната им стена. Силният имуностимулиращ ефект на лактоферина се дължи още на това, че той спомага за производството на имунни клетки.

Стареенето е съпроводено от увреждане на тъканите, а лактоферинът предпазва и забавя този процес.

В допълнение лактоферинът съдейства за подобряване на чревната микрофлора, което е от ключово значение за съпротивителните сили на организма.

  • Витамин С

Имуностимулиращото действие на витамин С се проявява в няколко аспекта. Нездравословната околна среда и стареенето причиняват натрупване на свободни радикали, които в дългосрочен план увреждат тъканите. Витамин С е силен антиоксидант, който обезврежда свободните радикали и намалява хроничното възпаление. От друга страна Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които защитават тялото от развитие на инфекции. Този витамин е жизнено необходим за правилното функциониране на съединителната тъкан и в частност на кожата и лигавиците, които са бариера за болестотворните микроорганизми.

Цинк

Цинкът е важен микроелемент, който стимулира имунитета и участва в редица метаболитни процеси. Проучвания показват, че цинкът притежава противовирусни свойства и облекчава симптомите на риновирусни инфекции. Достатъчният прием на цинк през зимния сезон е важен, за да имаме добро настроение, хубава кожа, коса и нокти, и да се предпазим от депресивни състояния.

Продуктът ИМУНОХЕЛТ Кидс е природно средство за усилване на имунитета, което съчетава ефектите на лактоферин, екстракт от плода на черен бъз, инозитол, ацерола на прах, бета глюкани и цинков хлорид.


 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.