Публикувано на

Как да подготвим тялото си за летния сезон част I

Студените зимни месеци отминават, пролетта настъпва – цветна, пъстра и топла. По-дългите слънчеви дни ни приканват за повече време навън. Сваляме палтата и слагаме летни дрехи, но какво разкриват те? Готови ли сме да покажем завидна фигура или напротив?

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици, в допълнение с напрегнатото ежедневие и стрес, водят до отлагането на излишни подкожни мазнини, най-вече в областта на корема, бедрата, ханша, както и поява на целулит.

Поради някои различия и особености на мастните клетки и на подкожната съединителна тъкан при мъжете и жените, целулитът се среща при около 85-98% от жените и изключително рядко при мъжете. Това разбира се силно разочарова представителките на нежния пол. Като причини за появата на целулит се посочват все нови и нови фактори. Пол, раса, генетични заложби за разпределение на мазнините в точно определени зони на тялото и особености на обмяна на веществата, хормони, от които най-вече естроген, инсулин,катехоламин, хормони на щитовидната жлеза, особености на микроциркулацията – кръвоносни и лимфни съдове, възпаления и др. Честите и тежки диети, големите вариации в теглото за кратък период от време (боледуване, бременност и др.), също имат неблагоприятно въздействие върху тъканите, водят до натрупване на токсини, увреждане на съединителната тъкан, отпускане на кожата и поява на стрии.

Малко хора обръщат детайлно внимание на фигурата си и полагат редовни грижи да изглеждат добре, да се чувстват добре и най-вече да бъдат реално физически здрави и жизнени. Борбата със свръхтеглото, целулита и отпускането на тялото изисква много постоянство и най-вече усилия за поддържане на постигнатия резултат и профилактика, тъй като за съжаление, тялото много лесно може да се върне към първоначалното си лошо състояние.

В края на зимата идва моментът,  когато много от нас се замислят какво да предприемат, за да подпомогнат възстановяването на фигурата си. Като начало е добре да се помисли върху режима на хранене и качеството на приетата храна. Имайте предвид, че каквито и грижи да се полагат и каквато и козметика да се ползва, храненето е на първо място по значение за крайния резултат. Трябва сами да се организирате и да си наложите забрана на някои изкушения, без това да тежи и да смущава личния или социалния ви живот. Не е нужно да се спазват крайни ограничения. Достатъчно е да се лишите от дребните въглехидратни сладости и апетитните мазни деликатеси, солта, консервираните храни и да ги замените с богати  на белтъчини и фибри храни, като допълните с достатъчно количества вода и прясно изцедени зеленчукови или плодови сокове. Това ще активира процесите на детоксикация на организма.


Разберете как да отслабнете лесно и здравословно!  Заповядайте на Онлайн мастър клас на тема “Отслабване с билки и хранителни добавки”. За информация: https://www.vitanaturale.eu/events/

мастър клас отслабване с билки и хранителни добавки


Замърсеният въздух около нас, пълните със синтетични добавки храни, лекарствата, които употребяваме, алкохолът и цигарите интоксикират организма и затормозяват нормалните жизнени процеси и възстановяване на тялото. За да оздравите тялото си и да нормализирате функционирането на всички системи, е необходимо да правите поне два пъти в годината детоксикация на организма. Това ще ви помогне да се освободите от излишните мазнини, да прочистите кръвоносните съдове и да подобрите храненето и дишането на клетките.

Най-ефикасно за тялото ви, успоредно с този хранителен режим би било и да се движите повече и да спортувате по-често.

Продължение по темата ще откриете във втора част на статията: https://forumzdrave.bg/alternativna-meditsina/kak-da-podgotvim-tyaloto-si-za-letniya-sezon-chast-ii/

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.