Публикувано на

Травма гърба – насоки за възстановяване

За честите болки в областта на гърба и шията обикновено прибягваме към помощта на масажисти, физиотерапевти и мануални терапевти. За трайно подобрение на състоянието обаче е необходимо да пренастроим и част от начина си на живот.

Въпреки притеснението болката да не се появи отново, хубаво е да започнем да „захранваме“ постепенно тялото си с движение. Възстановяването трябва да е изключително плавно и да не се насилва организма. Често хората започват да спортуват на пълни обороти и пренебрегват болковите симптоми, когато те се появят. Подходящият комплекс от раздвижващи упражнения изготвени от специалист са сигурен път към възстановяване функционалността на гръбначния стълб и намаляване на риска от рецидив. Интензивните упражнения непосредствено след сън не са препоръчителни, защото на тялото му липсват хранителни вещества и мускулите не са в готовност за сериозно натоварване.

Преди да започнете редовните си упражнения е задължително да се разгреете. Мускулите трябва да бъдат разгрети, преди да се включат в активна дейност за да се подготвят за нарастващите потребности на тялото. Разтягането трябва да е с мярка и да не се преминава точката на ставно съпротивление. Усещанията на болка, притискане или умора по време на разтягане са сигнал да се спрат упражненията. Някои известни упражнения за разтягане включват извивания на торса, повдигания, котешки разтягания, лакътни опори, повдигания на таза, извивки на таза, клякания, задни махове на краката и упражнения за ръцете и коленете. В резултат на разтягането се повишава кръвообръщението в мускулите и болката, която усещаме при натоварването им постепенно намалява. Освен това тялото се детоксикира много по-бързо поради ускорения венозен и лимфен отток.

Плуването, карането на колело и специфичните дихателни упражнения са особено подходящи за началния етап на възстановяване. Докато добиете увереност в безопаснотта на редовната си физическа активност е хубаво да се консултирате с лекар, когато се появят въпроси. В никакав случай не трябва да се пренебрегва поддържането на стабилна коремна мускулатура, която е от голямо значение за здравия гръбначен стълб.

Различните видове спортна активност могат условно да се разделят в три групи, според степента на риск за травми на гръбначния стълб. Слаборисковата спортна активност включва  водна аеробика, бални танци, колоездене, езда, фигурно пързаляне, американски футбол, баскетбол,  плуване и йога. Средно рискови спортове са скуош, тенис, волейбол, борба, бадмингтон, джогинг, ветроходство и др. Някои средно рискови спортове, могат да се причислят към високо рисковите за хората, податливи изключително на травми на гърба и шията. Високо рисковата категория включва гребане, скокове във вода, вдигане на тежести, аеробика, балет, футбол, гимнастика и сърфинг. Спортовете от последната група, по скоро трябва да се избягват при хора с проблеми в областта на шията и гърба. Режимът на спортуване също трябва да се съблюдава, като се отделя достатъчно време за почивка за да се възстановят мускулите и да нараснат.

Здравословното хранене е важен фактор за предотвратяване на вторичната травма. То дава възможност на тялото да се възстанови бързо от болките в областта на гърба или шията. Здравословната храна, с необходимото количество калории ще предотврати инфекциите и загубата на мускулна маса. Тези, които страдат от травми, ще се нуждаят от увеличаване с приблизително 18-20% на протеините в храната. Трябва да се избягва недостигът на желязо, цинк и други антиоксиданти, защото недостатъчното количество от тези вещества може да потисне способността на тялото да се лекува, да причини травми в съединителната тъкан и да продължи периода на възстановяване. Добре е да приемате по 25000 IU витамин А и 30 мг цинк на ден, за да подпомогнете възстановяването на тъканите. Обикновено се препоръчва 50 мг от витамин В-комплекс на ден и минимум 1000-2000 мг витамин С. Калцият и магнезият в съотношение 1:1 и 10-50 мг манган на ден, също могат да се причислят към добавките за деня.

За да се предпазим от повторна травма е необходимо да спазваме някои прости правила по време на ежедневните си дейности. Задължително трябва да усвоите правилна техника на повдигане. Въпреки, че самото повдигане на тежести изглежда съвсем просто, когато е изпълнено неправилно, може да бъде особено рисково. Правилният метод включва подгъване на коленете и използване на квадрицепса и мускулите на подколянното сухожилие на краката, за да се поддържа тежестта на предмета. При това долната част на гърба е стегната. Неправилната стойка е основен рисков фактор за лесна поява на травми, поради което се опитайте да избегнете отпускането и изгърбването. Често причина за проблеми от това естество могат да бъде и паднал свод на стъпалата, както и неправилна позиция на глезените. За представителките на женския пол непрестанното носене на обувки на висок ток трябва да се избягва.

Ако седите или шофирате за дълъг период от време, подпирайте гърба си с цилиндрична възглавница или друго подпиращо средство. Избягвайте да седите на неудобни столове или прекалено меки мебели и се убедете, че портмонето ви не причинява дисбаланс на позата ви. Важно е често да променяте центъра на тежестта си, защото продължителното седене на едно място може да доведе до травма. И най-накрая избягвайте да кръстосвате краката си за дълъг период от време, вместо да заемете изправена поза с крака, опрени  на пода.

Когато избират матрак, страдащите от болки в гърба трябва да избягват много твърдите, както и прекалено меките матраци и водните легла. Матракът със средна твърдост отговаря най-добре на нуждите ви. Ориентирайте се към ортопедични серии матраци, които поддържат гръбнака изправен.

Когато искате да се изправите от седящо положение, може да изпълните следната процедура, която ще ви предпази от появата на силна болка. Първо, преместете се внимателно към края на стола, като поставите единия крак пред другия. Използвайте четириглавия мускул и подколянното сухожилие на краката си, за да се повдигнете, не се навеждайте напред, а поддържайте вертикално центъра на тежестта си, когато ставате.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Контакти: Тел: 0884-789-278 / уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
  1. Здравейте, от доста години съм професионален шофьор и през това време претърпях няколко катастрофи, травмите от които започват да се проявяват.
    Понеже в магазините веднага ме нападнаха с оферти за над 1000лв., въпросът ми е задължително ли е човек в моето състояние да спи на матрак с мемори пяна, или може да мина с нещо по-евтино.

    • Здравейте, Петко. Матраците с мемори пяна не винаги са най-подходящи. От какъв точно матрак се нуждаете може единствено да каже лекуваящият Ви ортопед/ невролог. След като Ви насочи към конкретен лечебен тип матрак ще можете да обсъдите ценовите възможности в магазина.

  2. Здравейте, от доста години съм професионален шофьор и през това време претърпях няколко катастрофи, травмите от които започват да се проявяват.
    Понеже в магазините веднага ме нападнаха с оферти за над 1000лв., въпросът ми е задължително ли е човек в моето състояние да спи на матрак с мемори пяна, или може да мина с нещо по-евтино.

    • Здравейте, Петко. Матраците с мемори пяна не винаги са най-подходящи. От какъв точно матрак се нуждаете може единствено да каже лекуваящият Ви ортопед/ невролог. След като Ви насочи към конкретен лечебен тип матрак ще можете да обсъдите ценовите възможности в магазина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.