Публикувано на

Митове за хроничната болка

Внимавайте да не попаднете на някой от  най-разпространените митове относно хроничната болка. Тези така наречени “факти” може да подкопаят вашия план за управление на болката. Ако хроничната болка е заела мястото на водач и не ви е оставила почти нищо, което да можете да направите, за да я преодолеете, решението е едно: Изчистете съзнанието си от всякакви погрешни убеждения, които сте приети, като започнете с тези митове:

 • Хроничната болка винаги има основателна причина.
  Факт: Болката понякога пътува сама.Не всяка хронична болка може да бъде свързана с физическо състояние или нараняване. Разбира се, че малка катастрофа преди 3 месеца може да предизвика болка в гърба, или може би прекалено много часове на терена футбол да причинят болка в коляното. Или може би не. Понякога болката се развива без видима причина. И все пак, дискомфортът е съвсем реален. Въпреки че е по-трудно да се облекчи болка без установима причина, можете успешно да я управлявате.
 • Лечението е единственият начин за облекчаване на хроничната болка.
  Факт: Преодоляването на болката може да включва много подходи. Когато чуем за облекчаване на болката, ние често го свързваме с болкоуспокояващи – дали със или без рецепта обезболяващи лекарства, или още по-силен и потенциално пристрастяващ опиат за по-силна болка. Но хапчетата не са единственият начин за управление на болката. Можете да добавяте множество алтернативни методи за облекчаване на болката в арсенала си, включително и по-здравословна диета, упражнения, здрав сън, и прости самостоятелни грижи за болката.
 • Хроничната болка е неизбежна част от стареенето.
  Факт: Болки в ставите може да има всеки, независимо от възрастта.Идеята, че трябва да очакваме болката с напредване на възрастта – и да се научим да живеем с нея – е един непрекъснат мит за остаряването. Един пример: Болки в гърба по-чест се среща при хората на средна възраст (35 – до 50-годишни), отколкото при всяка друга възрастова група. Каквато и да е възрастта, консултирайте се с Вашия лекар за всички хронични болки или дискомфорт и не взимайте подобни прибързани решения и приемането й.
 • Признавайки, че приемате болката е признак на слабост.
  Факт: Признавайки болката, е знак за смелост и сила. Трябва смелост, за да приемете хроничната болка и това е най-добрата първа стъпка към нейното лечение. Постоянното страдание в тишината не е начин да се справите с проблема.
 • Почивката на легло е най-добрият начин за намаляване на хроничната болка.
  Факт: Движението помага да преодолеете  болката. Когато имате артрит, болезнени болки в бедрото мислите, че е изкушаващо просто да се сгушнете в леглото.  Възможно е вашият доктор да препоръчва почивка на легло, когато болката е особено тежко. Но когато го превръщате в ежедневен навик, това само ще засили вашия дискомфорт. Дори леко движение или разтягане работи по-добре за облекчаване на болката от оставане в пълен покой. Тренировките засилват освобождаването на обезболяващи невротрансмитери, като допамин и серотонин.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.