Публикувано на

Здраве от морето

Морето ни носи не само удоволствие от мечтаната почивка, но и помага да бъдем по-здрави и по-щастливи. Освен хранителни вещества, морето предлага и много полезни елементи, от които може да се възползваме.

Проучванията доказват,че шумът на морските вълни намалява напрежението в тялото и увеличава положителните ни емоции.

Oсвен това, плуването във вода пренасочва кръвоснабдяването от долните крайници към белите дробове, сърцето и мозъка. Кръвта, която достига до мозъка е по-богата на кислород и това ни прави по-активни през деня и по-концентрирани.

Свеж морски въздух за по-здравословен и дълбок сън.

Ако някога сте си задавали въпроса ,, Защо спим по-добре след като прекараме един ден на плажа?” –  това е заради свежия морски въздух. Той е зареден с отрицателни йони,които засилват от своя страна усвояването  на кислород. Освен това отрицателните йони балансират нивата на серотонин, както знаем, е отговорен за нашето настроение и стрес (хормон на щастието). Това обяснява защо след една ваканция на море ние се чувстваме много спокойни, релаксирани и позитивно настроени.

Слънцетo за по-красива кожата и по-бистър ум.

Когато лежим на плажа слънчевата топлина 0казва влияние и върху  еднокринната ни система т.е. отделят се ендорфини, които ни правят по-щастливи и уверени. 

Ултравиолетовата светлина  е често срещано лечение срещу кожни заболявания като псориазис, контактен дерматит и всякакви алергии. Това е така, защото слънчевата светлина достигнала до кожата я изсушава и тя започва да се лющи. Лющещата се кожа представлява мъртви клетки, които отстъпват място на живите клетки. По този начин кожата се регенерира и освежава. Но все пак да не забравяме, че в летните горещини трябва  да защитим кожата си с подходящи слънцезащитни продукти.

Защо морската вода подобрява видът на кожата?

Учени от университета в Оксфорд потвърждават,че и морската вода е подходяща за лечение на кожни обриви, обриви причинени от битови средства, контактен дерматит и псориазис.

Изследванията доказват,че къпането в морска вода увеличава еластичността на кожата и подобрява външния й вид. Това е така, тъй като морската вода е богата на NaCl и KCl . Именно те заемат важна част в поддръжката на водно-соевия баланс в организма и хидратират кожата ни.

Насладете се пълноценно на всеки един момент от почивката ви на морето!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Всичко това е вярно, но е вярно, че всички отпадни води на нашето черноморие се изливат в морето. Сами си правете избора.

  2. Всичко това е вярно, но е вярно, че всички отпадни води на нашето черноморие се изливат в морето. Сами си правете избора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.