Публикувано на

Почистването – първа и основна стъпка за красива и здрава кожа на лицето

Има няколко основни типа кожа, когато говорим за грижа за лицето – нормална,  суха, мазна и комбинирана. Важно е да знаете каква точно е вашата, за да можете оптимално да се грижите за нея. Типът кожа се определя от дерматолог или специалисти в областта, както и чрез уреди, специално създадени за тази цел.

Правилното почистване  означава ежедневно  премахване на грим и замърсявания,  стари клетки и запушени пори с подходящ за това козметичен продукт, или продукти.

Водата само не е достатъчна за почистването, защото тя премахва повърхностния прах от лицето, но както не перем дрехите си само с вода, така и лицето се нуждае от допълнителни средства.

В големите градове, с агресивното въздействие на околната среда, все повече жени, а и мъже се оплакват от повишена чувствителност на кожата на лицето. Изпитването на дискомфорт, опънатост, появата на акне в зряла възраст са само част от проблемите, на които много хора не обръщат достатъчно внимание.

Ежедневното почистване, което е най-добре да бъде два пъти дневно – сутрин и вечер, както споменахме по- горе, трябва да бъде съобразено с типа кожа.

За нормалната кожа, за да запази своя баланс и добър вид, е подходящо да се използват пяна за лице, но също така  тоалетни млека и демакианти, с отмиване или без.

За сухата кожа е от значение продукта, до толкова до колкото той да хидратира още с почистването, да не изсуши допълнително и да не разруши нейния най- горен  липиден слой. Препоръчват се продуктите без изплакване, защото водата също изсушава.

За мазната кожа е най-добре да се използват почистващи продукти, които да регулират себума, главна причина за неприятното лъщене.

Комбинираната кожа, която пък се омазнява в т.нар. Т-зона/челото, носа и брадичката/, но е по-суха в областта на бузите изисква грижа с  по-специален продукт, които да бъде едновременно нежен, деликатен към сухите области, но и да регулира себума на местата, където е необходимо.

Дерматолози и специалисти са единни в мнението, че перфектно почистване за всеки тип кожа се постига с мицеларна вода.  Повечето марки от медицинската козметика предлагат такъв вид продукт, които е подходящ за чувствителна кожа, а уникалната формула с мицели премахват ефективно замърсяванията и поддържат баланса на кожата. Успокояващите активни съставки предпазват кожата от усещане за дискомфорт, хидратират и сами се разтварят, отстранявайки и най-малките частици от замърсяванията. Кожата остава мека и свежа.

Определете своя тип, изберете своя продукт, почиствайте ежедневно лицето си, за да се чувствате вие и кожата ви добре.  А на добре почистеното лице най-много би отивала една широка усмивка.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.