Публикувано на

Почистването – първа и основна стъпка за красива и здрава кожа на лицето

Има няколко основни типа кожа, когато говорим за грижа за лицето – нормална,  суха, мазна и комбинирана. Важно е да знаете каква точно е вашата, за да можете оптимално да се грижите за нея. Типът кожа се определя от дерматолог или специалисти в областта, както и чрез уреди, специално създадени за тази цел.

Правилното почистване  означава ежедневно  премахване на грим и замърсявания,  стари клетки и запушени пори с подходящ за това козметичен продукт, или продукти.

Водата само не е достатъчна за почистването, защото тя премахва повърхностния прах от лицето, но както не перем дрехите си само с вода, така и лицето се нуждае от допълнителни средства.

В големите градове, с агресивното въздействие на околната среда, все повече жени, а и мъже се оплакват от повишена чувствителност на кожата на лицето. Изпитването на дискомфорт, опънатост, появата на акне в зряла възраст са само част от проблемите, на които много хора не обръщат достатъчно внимание.

Ежедневното почистване, което е най-добре да бъде два пъти дневно – сутрин и вечер, както споменахме по- горе, трябва да бъде съобразено с типа кожа.

За нормалната кожа, за да запази своя баланс и добър вид, е подходящо да се използват пяна за лице, но също така  тоалетни млека и демакианти, с отмиване или без.

За сухата кожа е от значение продукта, до толкова до колкото той да хидратира още с почистването, да не изсуши допълнително и да не разруши нейния най- горен  липиден слой. Препоръчват се продуктите без изплакване, защото водата също изсушава.

За мазната кожа е най-добре да се използват почистващи продукти, които да регулират себума, главна причина за неприятното лъщене.

Комбинираната кожа, която пък се омазнява в т.нар. Т-зона/челото, носа и брадичката/, но е по-суха в областта на бузите изисква грижа с  по-специален продукт, които да бъде едновременно нежен, деликатен към сухите области, но и да регулира себума на местата, където е необходимо.

Дерматолози и специалисти са единни в мнението, че перфектно почистване за всеки тип кожа се постига с мицеларна вода.  Повечето марки от медицинската козметика предлагат такъв вид продукт, които е подходящ за чувствителна кожа, а уникалната формула с мицели премахват ефективно замърсяванията и поддържат баланса на кожата. Успокояващите активни съставки предпазват кожата от усещане за дискомфорт, хидратират и сами се разтварят, отстранявайки и най-малките частици от замърсяванията. Кожата остава мека и свежа.

Определете своя тип, изберете своя продукт, почиствайте ежедневно лицето си, за да се чувствате вие и кожата ви добре.  А на добре почистеното лице най-много би отивала една широка усмивка.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts