Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Ежедневният грим – за нежни и уверени дами

Говорейки за ежедневния грим – който да сложим преди да тръгнем на работа, на разходка или просто когато имаме неформална среща с приятели – ще се спрем на някои от най-важните козметични продукти.

На първо място – това е фон дьо тенът.  Голямото разнообразие, което се предлага от гами, модели, марки и текстури е повече от объркващо, а не винаги има добър консултант, който да ни насочи към правилните продукти. За да изберете точния за вас фон дьо тен е важно да имате в предвид типа кожа –  мазна или смесена, суха или нормална; тена на лицето – светъл или тъмен, по-розов или по-жълтеникъв. Ако кожата ви има проблеми с лъщенето е добре да изберете матиращ фон дьо тен, обратното – ако е суха, фон дьо тенът трябва да бъде кремообразен, с по-богата текстура, за да компенсира сухотата. За нормалната кожа – най-добрият е фон дьо тенът с флуидна текстура (по-течна), който да се разнася лесно. Но каквито и да са вашият тип кожа и фон дьо тена, който сте избрали, за да стои той естествено и да покрива равномерно, трябва да сложите база за грим или крем. Те също трябва да са съобразени с кожата ви. След като сте избрали текстура – минаваме към цвета, който да бъде най-близък до вашия естествен цвят на кожата, като ако лицето ви е по-жълтеникаво като оттенък се препоръчва да изберете фон дьо тен с по-розов нюанс и обратното – ако имате по румен цвят – да изберете по-телесен. Цвета се съобразява и според сезона, ако предстои лято ще изберем по-тъмен цвят, а ако  то е към края си – ще изберем един тон по-светъл цвят. Друга важна характеристика на фон дьо тена е неговата покривност. Ако вашето лице е по-чисто и нямате нужда от силен макиаж изберете по-лека текстура, която да бъде едва забележима, но все пак да внася блясък и свежест на лицето. Ако не сте от тези дами и имате по –  изразени несъвършенства – белези, неравномерна пигментация, сенки или торбички под очите, разширени капиляри, някоя и друга пъпка  в повече, фини линии или бръчици – тогава изберете по-покривен фон дьо тен, които да скрие всичко това и да ви накара да се почувствате по – уверена и красива.

Относно марката – ако кожата няма проблеми и не е чувствителна към определените съставки – може да се насочите към масовия тип козметика. Ако обаче проявявате определен вид алергия или просто искате най-доброто за себе си, с което да не запушвате порите и да се чувствате сигурни – изберете марка, която да бъде по медицински насочена, т.е. да бъде хипоалергенна и дерматологично тествана, да съдържа термална вода. В плюс за всеки фон дьо тен е да има и Uv – защита, тъй като независимо от сезона вредните за лицето UVA лъчи са винаги на прицел за фотопигментация, преждевременно стареене или най-опасният от всички –  рак на кожата.

Относно нанасянето на фон дьо тена – специалисти препоръчват да бъде от центъра на лицето към периферията, като не забравяме и шията, а около очите нанесете с леки потупвания. Докато нанасяте фон дьо тена лицето ви трябва да бъде добре осветено – най-добрият вариант е естесвената дневна светлина.

Подходящ за всеки ден е класическият  черен молив, с който да подчертаем очите си – с тънка линия отгоре или отдолу. Черният молив  може да се замени и с кафяв, но на някои типове и цвят на очите не стой по очаквания начин. Белият молив пък е много удобен в случаите, когато искаме очите ни да изглеждат по-големи – внимателно подчертайте долната вътрешната линия на окото.

Разбира се, за най-изразителен и очарователен поглед трябва да изберете и подходящата спирала за очи. Спиралите са основно два вида – за удължаване и за обем. Ако миглите са ви по-къси, изберете такава за удължаване и обратното. Според марката зависи  модела, четката и туша на спиралата. Ако очите ви са по-чувствителни, носите контактни лещи или имате някакви притеснения – изберете марка, предлагаща продукти за чувствителни очи. Сложете малко, но достатъчно количество от спиралата, не наплъстявайте.

Преди финала остава да сложите подходящо червило или гланц за устни, в зависимост от предпочитанията ви. Използвайте меки цветове, но да придават желания цвят и плътност. Ако не използвате червило или гланц, просто сложете балсам за устни, който да ги подхрани и предпази от външни влияния.

А за финал може да напръскате лека струя термална вода, която да фиксира грима.

Бъдете уверени в собствената си красота и неустоими с лек грим и широка усмивка всеки ден!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е ко-създател и автор във “Forumzdrave.bg”.

154 posts