Публикувано на

Цинкът е жизненоважен за здрава кожа и имунитет

Цинкът е важен елемент, който влиза в състава на редица ензими и протеини, които регулират генната експресия, белтъчния синтез, имунитета. Цинкът не се произвежда от тялото ни, затова е необходимо да си го набавяме от храната и/или под формата на хр.добавка.Този елемент е много важен за активността на ензимите супероксиддисмутаза и глутатионпероксидаза, които помагат на организма при борбата с вредните радикали. Съдържа се в клетките и е в основата на над 300 ензимни реакции.

За какво ни помага приемът на цинк?

Цинкът има антиоксидантно действие и стимулира имунната ни система. Помага за по-бързото заздравяване на рани, подобрява структурата на коса, кожа, нокти, защото участва в поддържането на съединителната тъкан. Спомага за производството на сперматозоиди при мъжете. Цинкът допринася за поддържането на нормално зрение , т.к.допринася за нормален метаболизъм на витамин А. Много е важно да се отбележи, че цинкът допринася за поддържането на нормалния жизнен тонус и функциониране на тъканите, както и за нормалния метаболизъм на мазнините, протеините и въглехидратите. Най висока концентрация на цинк се открива в простатата, черния дроб, спермата, бъбреците, костите, мускулите и ретината. Достатъчното количество цинк в организма ни може да ни помогне при различни кожни проблеми (екзема, себорея, косопад, чупливи нокти).

Кои храни са с най-високо съдържание на цинк?

От храните с най-високо съдържание на цинк на първо място са месото, млечните продукти и рибата. Той се усвоява добре от богати на белтък храни. Завидно количество цинк притежават бобовите храни: нахут, червен боб и леща. Те са особено препоръчителни при вегетарианците и веганите, които трябва да си набавят всички необходими витамини и минерали от растителни продукти. Ядките и семената също са добър източник на цинк. Препоръчва се редовна консумация на печени тиквени семки, фъстъци, бадеми и кашу. Стридите също са изключително богати на цинк продукти.

 

храни, които съдържат цинк

Дневната нужда на цинк

варира между 10-20 мг, но е по-висока при бременни, деца и кърмачки.

Дефицит на цинк може да се наблюдава при непълноценно хранене, при вегетарианска диета, импотентност, алопеция и други. Има данни, че дефицитът на цинк води до повишен апетит за сладко и солено, косопад и умора.

Под формата на хранителна добавка можем да си набавим необходимото количество цинк като цинк пиколинат, например. Хелатните форми са съединения на цинк с органични молекули, като глицин, метионин и др. Те са доста разпространени на пазара и цената им е по-висока заради процеса на производство. Повечето научни данни сочат, че хелатните форми на цинк проявяват далеч по-силна биоактивност в сравнение с цинковия оксид.

Важно!

Едновременният прием на фосфатни, железни, медни и калциеви соли може да намали абсорбцията на цинк и да повлияе върху бионаличността на медта. Цинкът понижава усвояването на тетрациклини, офлоксацин и други хинолони (антибиотици, напр. норфлоксацин, ципрофлоксацин). Поради това е необходимо да са изминали поне 3 часа между приема на цинк и посочените лекарствени продукти.

Високи дози цинк могат да намалят абсорбцията и задържането на желязо!

 

Надявам се статията ми да ви е била полезна.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.