Акнето е кожно заболяване, от което страдат огромен брой млади хора, а в последните години и не малка част от хората над 25-годишна възраст. Цифрата наистина е впечатляваща – 80% са засегнатите в даден период от живота си и поради тази причина акнето се приема за едно от най-разпространените кожни заболявания. От акне страдат и двата пола, като при жените началото му е по-рано, но при мъжете протичането обикновено е по-тежко.
Главните причини за появата и развитието на акнето са предимно наследствеността и хормоните. Но храните се разглеждат като сигнали, повлияващи изявата на заложените ни гени. Така, че консумирайки правилните храни, бихме могли да променим експресията на гени, свързани с възпалението и поддържането на подходящия хормонален баланс.
Кои са храните, касаещи акнето?
- Бразилският орех – не само много вкусен, той е и най-богатият източник на селен. Мощен антиоксидант, за който се смята, че лекува акнето, като защитава клетките от възпалителните процеси и запазва еластичността на кожата. Действието му се засилва в комбинация с витамините А и Е.
- Храни богати на цинк – бобови култури, риба, а също и стридите успокояват акнето. Цинкът контролира отделянето на мъжките хормони, които предизвикват появата на акне. Цинкът подпомага усвояването на витамин А, от който също зависи здравословния вид на кожата.
- Храните богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, като мазна риба (сьомга, херинга, скумрия), орехите, лененото семе и рапицата потискат възпалението в организма. Диетолозите съветват в случаите на акне, да се приема 3-4 пъти седмично мазна риба, а салатите да се поръсват с ленено масло или смляно ленено семе.
- Ярко жълто, оранжево, червено, тъмно- зелено оцветените плодове и зеленчуци (моркови, чушки, спанак, пъпеш, тиква, цвекло) са богати на бета-каротен, който в организма се преработва до Витамин А и подсилва благотворния ефект на селена върху кожата.
- Бадемите, яйчения жълтък, листните зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките са богати на мастноразтворимия антиоксидант Витамин Е, който помага на кожата да се възстанови след раните и белезите, причинени от акнето. Диета с ниско съдържание на мазнини (често препоръчвана при акне) не може да достави голямо количество от витамина и затова е необходимо достатъчен прием на нерафинирани растителни масла, ядки и пълнозърнести култури.
- Плодовете и зеленчуците, отличен източник на витамин C, в количество около поне 800-900 грама, биха помогнали за предотвратяването появата на белези след пъпките. Освен това са богати и на биофлавоноиди (биологично активни субстанции, съдържащи се най-много в сърцевината на плодовете – например цитрусите) и са естествени противовъзпалителни агенти, които допълнително засилват действието на Витамин С.
- За истински чиста кожа, без акне, ограничете до минимум, а ако е възможно спрете приема на захарни и тестени изделия, йодираната сол и другите източници на йод (скариди, миди), преработени и пакетирани храни с високо съдържание на сол. Предпочитайте морската сол, която е с по-ниско йодно съдържание. Най-добре би било да се разделите с ‘бързите’ храни, белия хляб и брашното, картофеното пюре, пържените картофи и всичко с високо съдържание на захар. Те водят до рязко покачване на кръвната захар и инсулина, което предизвиква появата на акне. Ако се консумират и недостатъчно плодове и зеленчуци се стига и до недостиг на магнезий, който участва в поддържането на хормоналния баланс в огранизма.
Правилното хранене е изключително важна стъпка за една по-хубава и здрава кожа!