Публикувано на

Здравословен душ – студен душ

Един от най-изпитаните древни методи за  постигане на добър външен вид и, разбира се- здраве, е взимането на студен душ.

Благотворното значение на студената вода върху кожата и организма като цяло се състои в свиването (в резултата на усетеното охлаждане), а след това рязко разширяване на съдовете. Благодарение на тази своеобразна ,,гимнастика” след известно време съдовете започват да се свиват и разширяват без неприятни последствия за човека (виене на свят, главоболие, промени в кръвното налягане). Подобни процедури са добра профилактика на простудните заболявания, защото закаляват организма.  Нито студената, нито горещата вода обаче, се препоръчва за хора с вече установени сърдечно-съдови заболявания и висок риск от такива.

В никакъв случай не трябва да се започва с рязко обливане със студена вода. Постепенно намалявайте температурата на водата, като за да привикне тялото първо започнете с отделни части от него, например – лицето, ръцете, шията. Съчетавайки взимането на душ с по-хладка вода  и с използването  на по-твърда ръкавица, може да има още един положителен резултат – намаляване на целулита.

Благодарение на студените обливания и обтривания кожата и съединителните тъкани стават еластични. Специалистите препоръчват тялото не просто да се облива, а кожата да се масажира с прохладни струи вода, например с помощта на душа.

Препоръчва се сутрин и вечер да се вземат контрастни душове (редуване на студена и топла вода) или да се поставят върху лицето контрастни компреси. Вечер процедурата трябва да завършва с топла вода, тъй като тя успокоява, а сутрин – със студена, за да се постигне ободряване. Не трябва да се забравя и шията, защото тя издава възрастта на жената. За нея също са подходящи контрастните компреси и обливането.

Студеният душ подобрява циркулацията на кръвта. Завършвайте всеки душ с по-хладка струя вода, за  да постигнете този ефект, а и това помага за свиване на разширените пори по кожата. А освен за кожата, благоприятен ефект има и върху косата – като я прави по-еластична и по-сияйна, а също заздравява космените фоликули на главата.

Водата с по-ниски градуси е добър регулатор на телесната температура, а освен това този тип каляващи бани стимулират метаболизма, което ще ни помогне да изгорим някоя и друга калория.

Обливането на тялото със студена живителна течност активира мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, борещ се депресивните мисли.

Къпането със студена вода подобрява дишането и функцията на белите дробове, а дълбоките вдишвания при него насищат органите с допълнително количество кислород. Така ще се радваме и на висок телесен тонус.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.