Публикувано на

Мускулна треска – възможно ли е да я предотвратим

Мускулната треска,  е нормален процес на възстановяване на мускулите след завършване на една физическа тренировка. Тя се изразява в специфична болка или дискомфорт  на
определен мускул или мускулна група. Тази болка се дължи на факта, че самите мускули се натоварват повече от обикновеното натоварване, на което ги подлагаме през деня.
Има няколко степени на мускулна треска(болка), които ще разясним:

1. Първият тип болка е лека мускулна треска, която се получава 24 часа след една добра тренировка. Учените още не могат да определят точната причина за това възпаление, прието е, че мускулната треска се дължи на микро-травми на мускулните влакна и натрупването на млечна киселина. Този тип мускулна треска обикновено трае 1 ден за напреднали спортисти, които извършват тренировките си редовно и 3 дни за начинаещи спортисти. За да избегнете мускулна треска трябва тренировките да се извършват редовно с еднакво натоварване на мускулните групи, които тренирате. По този начин микро разкъсванията се предодвратяват, което е сигнал, че тялото ни се е адаптирало към натоварването.

2. Вторият тип мускулна треска е т.н. забавено проявена мускулна треска. Този тип дълбока мускулна треска се проявява 2 дни след тренировка, а не 1 ден както е при леката мускулна треска. Обикновено се проявява ако тренир0вката е по-усилена и натоварваща от предишната. Тя се характеризира с разкъсване на мускулните влакна и контракция на самият мускул или мускулна група. Продължителността на забавено проявената  мускулна треска може да е няколко дни за редовните спортисти и повече от седмица за начинаещите.

Възможно ли е да предодвратим мускулната треска и как може да стане това?

Сега ще ви дадем няколко съвета, които може да ги прилагате преди, по време и след тренировка, с които да намалите вероятността от появата на мускулната треска.

1. Почивка, тя е от съществено значение.

Опитайте се след тренировка да легнете и да не натоварвате мускулите, които сте тренирали. Това ще е от полза, за да се предодврати болката, тъй като след тренировка те са стегнати, а когато легнем те ще може да настъпи отпсукане на самите мускулулни групи. Препоръчваме да се избягва натоварването поне за 24-48 часа след тренировката.

2. Масаж- важен, за да се предодврати болката, дължащата се на възпаление.

След тренировката е хубаво да се направи един масаж, за да се намали възпалението, което се получава в резултат от микро-разкъсването на мускулните влакна

3. Стречинг (разтягане)- п0мага за премахване на млечната киселина извън самия мускул.

Стречинга се препоръчва да се прави след натоварването на дадения мускул или мускулна група. По този начин се избягва втвърдяване на мускула и поява на крампи.

4. Студени компреси- действа релаксиращо на загретия мускул след тренировка.

Той може да се направи със студен кърпа с вода като се постави локално върху мускула.

5. Топли компреси- подобряват кръвообращението.

След първият ден от възпалението топлината помага като засилва притока на кръв към мускула. Това ще помогне за възстановяването и облекчаването на самия мускул.

Топлият душ също е подходящ като се насочи директно към мускулите или добър вариант е да си направите редуване топла със студена струя вода- домашна хидротерапия.

6. За да избегнем болезнеността преди да се случи препоръчваме да взимате антиоксиданти, витамини или витаминозна храна. Витамин C и антиоскидантите са полезни, за предодвратяване на мускулната треска. Боровинките, зеленият чай, артишока са с високо съдържание на антиоксиданти, докато лютите чушки, гуавата и цитрусовите плодове са по-богати на витамин C.

С една добре балансирана тренировка и подходящо хранене може да се намалите вероятността от мускулна треска, да изваетe вашата фигура и подобрите вашето здраве.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.