Публикувано на

Кои храни помагат при хронична болка

Потискането на хроничната болка с обезболяващи средства е временно решение на постоянен проблем. Първопричината на болката може да бъде от различно естество- травма, хронично заболяване, възпалителен процес. Независимо от причинителя до мозъка достигат нервни импулси, които подават информация за болков симптом. Освен всички средства за борба с хроничната болка, които може да откриете в аптеките, някои промени в начина ви на живот могат да облекчат състоянието.

Хранителни навици

Последни изследвания доказват, че хроничната дехидратация води до влошаване на болковия синдром. Поради факта, че когато тялото изпитва жажда вече процеса на дехидратация е започнал, ние редовно приемаме по-малко вода от необходимото. За възрастен човек необходимото количество вода е минимум 8 чаши на ден. Ако страдате от болки в гърба, не забравяйте, че дехидратацията на междупрешленните дискове е основен рисков фактор за поява на дископатии.

Киселинно-алкалният баланс е от първостепенно значение за възприятието за болка. Повишената киселинност на тъканно ниво подпомага за стимулиране на периферната нервна система и увеличаване на болката. С алакализирането на организма тази стимулация може да се предотврати. Приемът на алкализираща храна се препоръчва (например: лимони, соя, картофи и др). Като цяло плодовете и зеленчуците са алкализиращи в сравнение с месото и млечните продукти, които подкиселяват организма. Ако приемате много месни продукти трябва да осигурите в менюто си и достатъчно количество зеленчуци, които да неутрализират pH.

Добавки към храната

  • Фенилаланин

Тази аминокиселина протектира ендорфините от действието на различни ензими. Ендорфините са ендогенните опиати, които намаляват чувството за болка. Изследвания доказват, че приемането на 4мг фенилаланин 30мин преди вадене на зъб може да намали с 50% болковото усещане. Препочъчаната доза е 500мг три пъти дневно при хронична болка.

  • Витамини група B

Витамините от тази група съдействат за нормалното функциониране на нервната система и съответно се предписват при невралгии.  Конкретно липсата на витамин B12 може да се окаже решаваща за усилване на болката. Кръвните нива на витамина не винаги са показателни за нивата му в нервната тъкан.

  • Витамин C

Витамин C решава проблема с чувствителните венци – гингивит.  Подобряването на устната хигиена и жабурене с лечебна вода за уста са от съществено значение при лечение на венците, а приемът на витамин C в максимална доза може значително да ускори оздравителния процес.

  • Протеазни ензими

Приемът на протеазни ензими перорално не води до пълно елиминиране на възпалителния процес но го ограничава до ниво до което да не пречи на оздравителния процес. За разлика от обикновените обезболяващи протеазите не блокират напълно усещането за болка. Редица проучвания текат в тази област и се предполага, че в бъдеще ще имат по-широко терапевтично приложение. Добавките съдържащи протеаза ускоряват оздравителния процес и намаляват болката с около 50%.  Те се приемат три пъти на ден на гладко, за да се предотврати разграждането им от храносмилателните ензими. Примери за такива ензими са: бромелаинът, получен от ананас; папаинът, получен от папая. Качеството на продуктите е от особено значение.

  • Омега-3 ненаситени мастни киселини

Редовният прием на омега-3 мастни киселини като хранителна добавка или в състава на храни съдейства за намаляване на възпалителните процеси в тялото. Когато преборим възпалението, болковият симпром постепенно намалява. За да очаквате ефект от омега-3 киселините е необходимо да приемате по 2000-3000 мг рибено масло на ден, разделено в 2-3 приема през деня.

В обобщение на темата – за успешен контрол на хроничната болка е от ключово значение да поддържаме ниски нивата на възпаление в организма. На първо място е важно да спазваме балансирано противовъпалително хранене, което изключва храните причиняващи възпаление. Прибавянето на някои полезни храни и билки с противовъзпалително действеие допълнително благоприятства контрола на възпалителителните процеси. Дисбакетриозата е друга основна причина за повишаване на възпалението в организма, поради което са нужни постоянни усилия за балансиране на микробната флора на червата.

Цялостни насоки за пробиотично и противовъзпалиелно хранене, най-полезните билки и храни за намаляване на възпалението ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.