Публикувано на

Как да постигнем хормонален баланс. Опитът на д-р Сара Готфрид – гинеколог, хирург (завършила Харвард) и йога инструктор

Съвременните жени са изправени пред необявена епидемия от хормонален дисбаланс. Непрекъснатият стрес, очакванията към тях да бъдат супержени и дезинформацията на тема хормони са довели до разразяването на истинска криза. Предлагат ни се бързи диети, хапчета за сън или лекарства за тревожност. В наши дни в Съединените щати една на всеки четири жени, повечето от които са на възраст от четирийсет години нагоре, приема отпускано с рецепта лекарство поради психични проблеми. Лекарите са ни накарали да вярваме, че това е то, остаряването. Казват ни, че е нормално да се чувстваме уморени, тревожни, изтормозени, несекси, затлъстели и раздразнителни.

Това не е истина. Не е нормално.

Възможно е и вие да сте една от тези страдащи жени. Може би се борите с променливи настроения, липса на концентрация, безсъние, замъгляване на мозъка, наднормено тегло или понижено либидо. Или може би вече не се чувствате като предишното си Аз. Трябва да знаете, че съществува възможност за различен начин на живот: може да се чувствате секси, жизнена и истински удовлетворена. Тук съм, за да ви покажа, че е възможно да водите необикновен живот и да се чувствате страхотно – независимо от вашата възраст, даже и да звучи невероятно и да не можете да си го представите.

Помогнала съм на много жени да се справят със своите хормонални проблеми чрез използването на прости, но същевременно мощни техники. Добрата новина е, че е по-лесно да възвърнете хормоналния си баланс, отколкото да живеете в нещастието на хормоналния дисбаланс. Всъщност напълно реалистично е, като перфектен в хормонално отношение екземпляр, да се чувствате по-добре, когато сте на средна възраст, отколкото сте се чувствали в двайсетте си години. Аз ще ви насочвам. Вече не е нужно да бъдете разочаровани от медицинската система. Няма нужда също да се примирявате с нищо по-малко от това да се чувствате напълно живи и радостни преди, по време на и след средната възраст.

Не сте убедени? Нека да започнем с един пример от истинския живот. Когато за първи път срещнах Даян (на 46 години) в моята практика по интегративна медицина, тя беше с наднормено тегло и пиеше по две чаши вино на вечер, за да се справи със своите засилващи се от стреса емоции, свръхактивна хормонална система и семейни раздори. През изминалите 6 месеца тя беше напълняла с около 9 килограма. Даян ми каза, че винаги е ходила да бяга, но вече след всяко тичане се чувства изцедена, за разлика от преди, когато това ѝ е носело усещане за преизпълненост с ендорфини и я е карало да се чувства добре. Често ѝ беше студено, косата ѝ падаше на кичури, а самата тя беше изключително раздразнителна. Желание за секс? По скалата от 1 до 10 (където с 10 се означава онзи вид размазващ секс мечта), тя си даваше 1.

„Чувствам се така, сякаш нещо е поело контрол над моето тяло – призна ми тя, като оправяше дългата си тениска над своите напълнели корем и бедра, и допълни: – Постоянно водя със себе си диалог за всички неща, в които не покривам стандарта: не съм секси, не съм в добра спортна форма, не съм добра майка, вече не съм забавна.“ Даян беше поискала помощ от своя гинеколог мъж, но той я беше посъветвал да яде по-малко и да прави повече физически упражнения. В хода на разговора добих задълбочена представа за нейните симптоми и цялостния ѝ начин на живот. Подозрението ми беше, че Даян страдаше от висок кортизол. Изследвахме този хормон на стреса при нея и ето, вече имахме доказателство, че Даян не беше луда. Нямаше нужда тя да приема, че сексуалният ѝ живот е свършил, че е обречена завинаги да бъде пълна в горната част на тялото или че новото „нормално“ състояние на нещата е тя да рухва в леглото всяка вечер след вечеря.

Аз и Даян заедно съставихме план за прием на добавки и промени в начина на живот, който щеше да активизира силно нейния метаболизъм, да увеличи либидото ѝ и да ѝ помогне да натисне бутона „пауза“. Въз основа на „Протокола Готфрид “ (изготвен от мен постепенен интегративен подход за постигане на хормонален баланс) Даян започна да се храни по нов начин (без глутен и захар за три месеца) и да се стреми целенасочено да прави упражнения, които по-скоро понижават кортизола, отколкото го повишават (изследвания показват, че бягането повишава нивата на кортизола). Тя отделяше по 15 минути на ден за съзнателно отработване на стреса (в нейния случай чрез релаксираща йога) и ние успяхме да регулираме хормоналния ѝ дисбаланс чрез прием на три подходящи хранителни добавки.

Когато отново видях Даян след три месеца, промяната беше забележителна: енергията ѝ беше чиста и фокусирана, а в очите ѝ имаше блясък. Каза ми, че лесно е свалила деветте килограма и отново се чувства комфортно в тялото си. И по онзи привличащ вниманието начин, по който една жена може да говори само с друга жена, тя описа разпалено как отново се чувства в настроение за секс и как изпитва влечение към привлекателни мъже, особено към този, за когото беше омъжена от 10 години.

Може вашите проблеми да не са точно същите като тези на Даян, тоест вашата история и симптомите ви да са различни. Крайната цел обаче е същата. Възможно е да възвърнете хормоналния си баланс и да се радвате отново на удовлетворяващ и съвършено чудесен живот (като личност и като жена) и това може да се постигне без синтетични лекарства или скъпи терапии. Не е задължително преминаването ви през всички етапи на вашия живот, особено през перименопаузата, да представлява усилно бъхтене през хормонален ад. Чрез балансиране на хормоните по естествен начин тези години може да са забавни, изпълнени с въодушевление и сексуален заряд. Вашето тяло заслужава, а и предпочита, да бъде в хормонална хомеостаза, тоест в състояние на равновесие.

Просто трябва да знаете как да стигнете дотам и да се посветите на това да следвате един различен път. Понякога са нужни само няколко дребни корекции, друг път завръщането към хомеостаза изисква съществени промени. Първо обаче се налага да разберете каква е подлежащата причина. Моят подход е насочен към установяване на това какво причинява дисбаланса, а после към систематичното му оправяне. Написах книгата „Хормонален баланс“, така че да се превърнете в информиран потребител и партньор в процеса на оптимизация на вашето здраве, който умее да работи със своя лекар (а понякога дори и да го насочва) по постигането на позитивна промяна. Аз ще ви водя и ще ви окуражавам, чрез книгата, а също ще ви уча как да внедрите в живота си най-мощните и ефективни методи, които съм разработвала и усъвършенствала в практиката си в продължение на повече от 20 години, така че да може да преобразите своето собствено здраве и самочувствие.

Призванието да помагам на жени се култивира в мен от детството. Когато бях малко момиченце, моята прабаба Мад (фамилен прякор, съкратен вариант на немската дума за майка, който се наложи) често пътуваше от Калифорния до Мериленд, за да ни посети. Ние бяхме типично за 70-те години на XX век американско семейство – живеехме в предградията, гледахме „Ангелите на Чарли“ и от време на време ядяхме поп тарт и сладки от момичетата скаути.

Мад имаше различни виждания. Тя идваше вкъщи не с кутия бонбони, както правеше бабата на най-добрата ми приятелка, а с пшеничени ядки, рибено масло, чипс от рожков, пшеничен зародиш и лимони „Мейер“ (китайски лимони). Излишно е да казвам, че я смятах за странна.

Моето смущение обаче скоро се превърна в любопитство. Мад изглеждаше с 25 години по-млада от своите връстници на по седемдесет и няколко години. Жилава и пряма, тя вървеше изправена като кралица, имаше перфектни зъби и ни доставяше наслада с истории за многобройни съпрузи и ухажори. Рядко без чаша топла вода и пресен лимон в ръка, Мад се движеше с жизненост и грациозност, необичайни за нейната възраст. Кожата ѝ сияеше. Мад избягваше да консумира захар десетилетия преди диетата без бели храни на Опра да стане модерна. Спеше буквално на дъска. Години преди Лилиас, Бикрам и Лулулемън, тя практикуваше йога и можеше без усилие да си вдигне крака и да го постави зад главата си. На масата за вечеря тя ни казваше: „Аз обичам виното, но то не ме обича“.

Моята ексцентрична прабаба ме плени. Благодарение на нейните действия и думи аз започнах да вярвам, че съществува цял един свят на превенция, лечение и възстановяване чрез начина на хранене и особеностите в стила на живот; че отговорите на предизвикателствата пред здравето не може да бъдат намерени само в шишенцето с предписани лекарства; че консумацията на цели храни е в основата на крепкото здраве; че изпълняваните редовно упражнения и практиките на съзерцание може да поддържат тялото жизнено и енергично.

Докато поемах от мъдростта на брилянтните професори в Медицинското училище на Харвард, Масачузетския технологичен институт и Калифорнийския университет в Сан Франциско (бяха нужни общо внушителните 12 години, за да стана сертифициран гинеколог), идеите на Мад за здравето продължаваха да имат активно участие в начина, по който исках да практикувам медицина. Нейният пример ме мотивира да се занимавам с йога, за да се справям със стреса в медицинското училище, и да поставя под въпрос факта, че през всички тези години на образование, на темата за храненето бяха посветени едва трийсет минути. Мад пося семена, които щяха да израснат в работата на моя живот. Решимостта ми нарастваше от взискателността и строгостта на моето обучение по конвенционална медицина и поради идващото от него насърчение да мислим креативно и да поставяме догмите под съмнение.

На 96 години Мад танцува на моята сватба. Тя беше надживяла четирима съпрузи и на дансинга флиртуваше с колегите ми, които бяха на по трийсет и няколко години. По онова време аз бях в средата на обучението за своята специализация и работех в здравна система, в основата на която стояха болестите и боледуването и в чиито рамки старите хора отиваха в болница, за да завършат живота си, лишени от достойнство. Обратно на това, на възраст от 97 години, когато все още водеше независим живот и все още можеше да си вдигне крака някъде до главата, Мад почина спокойно в съня си.

Дори по време на обучението ми в системата на традиционната медицина усещах, че имаше нещо ужасно сбъркано. От една страна, системата на здравеопазване на САЩ предлага несравними иновации и научни постижения. От друга страна, САЩ е държавата с най-голям брой страдащи от затлъстяване в света: 36% от населението се смята за затлъстяло (а други 34% са с наднормено тегло), което е причина за сериозни, но до голяма степен предотвратими, болести, като диабет, високо кръвно налягане, камъни в жлъчката, инсулт, сънна апнея, сърдечносъдови заболявания и рак, чието лечение е скъпоструващо. Очевидно изборите на традиционната медицина като цяло не водят до подобряване на нашето здраве.

Промяната е дълготрайна, когато се случва естествено, с осъзнатост, внимание и подходящо темпо

За повечето от нас промяната е нещо трудно, а пътят към нея невинаги е добре очертан от традиционния, ориентиран към болестите модел. Всички ние мечтаем за магическо хапче, което да подобри положението или да ни върне в младостта. В едната крайност много хора в САЩ избират да се подложат на рискова операция като стомашен байпас, вместо да променят начина, по който устройват стила си на живот. Безброй други смятат, че предписано им хапче или медицинска процедура ще разреши техните проблеми и че всичко друго е загуба на време. В другата крайност са хората като моята прабаба, които се стремят непреклонно към крепко здраве и вдъхновяват всички около себе си да направят същото.

Според моя опит повечето от нас живеем някъде по средата. Пристъпваме към промени, когато болката от това да останем в същото положение (на същите килограми, в същото настроение, със същия побъркващ ни от стрес график) е по-голяма от усещаната болка от промяната. Открих (както и моите пациенти са установили), че е възможно тези промени да се случат безопасно, по изпитан, доказано ефективен, лесен и дори забавен начин.

Най-подходящият момент да подобрите здравето си и да го запазите, е преди да се сблъскате с досадни и причиняващи неудобство проблеми като напълняване и промяна в настроенията и преди да се окажете в хода на сериозно здравословно състояние като депресия или рак на гърдата. Защо да не направите трайна промяна сега, преди да се озовете в кабинета на лекаря с рецепта за лекарства в ръка поради това, че сте развили някаква болест, или което е по-лошо, да бъдете повалени на болнично легло за инвазивна хирургическа процедура?

Надявам се книгата ми „Хормонален баланс“ да ви убеди да предприемете действия за установяване на първопричините за вашите симптоми. Ако направите това, вярвам, че ще наблюдавате значимо, дори изключително, подобрение: повече изпълнени с усещане за блаженство дни в продуктивност, повече десетилетия в разцвета на вашите сили; остаряване с по-бавно темпо и повече финес, без нужда да използвате най-новия изпъващ кожата серум, за да я върнете към състоянието, в което е била при вашето раждане; по-спокойни и непринудени отношения с вашето тяло, режим на хранене и тегло; отлична работна памет; възстановителен сън; повече въодушевление, вълнение и енергия, повече пъргавина във вашата походка и повече жизнерадост. Кой знае, може вие също да танцувате на сватбата на правнучката си…