Публикувано на

Храната за един може да бъде отрова за друг

Лекция на тема ”Яжте съобразно кръвната си група” беше представена на 4.10.2012 по повод Дните на здравето. Лектор беше световноизвестната диетоложка Линор Шахар, специалист по т.нар. Метод на кръвните групи с над 10 – годишен опит  и удивителни резултати.

Най – важното от лекцията:

”Храната за един може да бъде отрова за друг” – тази концепция е в основата на храненето според кръвната група. Именно кръвната група определя податливостта към болести, храните, които би трябвало да избягваме и на кои пък трябва да наблегнем, за да сме здрави и да имаме идеално тегло.

Интересно е, че  може да се изготви програма за диета спрямо кръвната група. Тя се извършва на база начин на живот, възраст, пол, предпочитания и слабости. Програмата на база кръвна група е уникална и различна. Това е така, защото за разлика от другите диети, тя взаимодейства с биохимията, нуждите и желанията на тялото на всеки един от нас.

Има и някои общи черти, които са характерни за хората от всяка една кръвна група:

Кръвна група 0 е най – старата кръвна група и най – разпространената. Представителите обикновено са енергични, но ако не се хранят съобразно изискванията за тази група, могат да се сблъскат с редица здравословни проблеми. Висок холестерол, киселини, запек и проблеми с червата, хронична умора са някои от неприятните последици от нездравословен живот. Забавени функции на щитовидната жлеза за характерни за хората с кръвна група 0.

Препоръки за тази кръвна група са : интензивни физически упражнения, аеробика и повече животински белтъчини. Млечни продукти също са добър вариант.

Не се препоръчват храни, съдържащи глутен. Царевица и лещата трябва да се избягват.

Кръвна група А е по – нова в еволюционно отношение.

Представителите са застрашени от ниски нива на солна киселина и при тях обикновено храносмилането на животински белтъци и мазнини е затруднено. Възможно е и повишаване на нивата на стрес – хормона кортизол. А това може да доведе до инсулинова резистентност, сърдечно – съдови заболявания и рак.

Препоръките към тази кръвна група са да се консумира вегетарианска храна, прясна и органична храна, соя, тофу, леща. Препоръчват се йогата и тай – чи.

При кръвна група B също може да се увеличат нивата на кортизол. Те са чувствителни към някои лептини, което може да предизвика ССЗ, диабет, бавноразвиващи се лупус, ММС, хронична умора. Представители на групата са податливи и към автоимунни заболявания.

Царевица, жито, леща , домати, фъстъци и сусам затрудняват метаболизма на хората от тази кръвна група. Това може да доведе до хипогликемия и задръжка на течности. Препоръки : яйца, зелени зеленчуци, млечни продукти с ниска масленост и обработени меса.

Кръвна група АБ е най – рядка и най – новата от всички групи.

За представителите е характерно по – дълъг престои на храната в стомаха поради по – ниски нива на пептичните ензими. Това води и до по- ниски нива на хормона инсулин и до забавяне на метаболизма и хипогликемия.

Препоръчително е да се избягват алкохол, цигари, пушени и  обработени меса, както и кофеинът. Важно е да се консумират повече зелени зеленчуци, морска храна, млечни продукти, риба, тофу.

За контакти с нея : linor.shachar.@gmail.com

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.