Публикувано на

Алтернативната медицина помага на жените в менопауза

Менопаузата е период от живота на всяка една жена, за който тя трябва да бъде подготвена. Алтернативната медицина предлага редица средства, които могат не само да облекчат симптомите, но и да ги решат завинаги.

Обикновено при дамите на възраст между 50 и 55 години яйчниците спират да функционират, което води след себе си редица хормонални промени. Симптомите по време на менопаузата са резултат от намаленото количество естрогени и обикновено включват: горещи вълни, нощно изпотяване, сухота на влагалището, нервност, нарушения на съня и намалени либидо.

Със сигурност гореизброените симптоми не са никак приятни и могат значително да повлияят качеството на живот.  Много е важно всяка една жена в период на менопауза да си набавя необходимото количество витамин Е.

Оказва се , че именно този витамин може да Ви спаси от горещите вълни. В редица изследвания е доказано, че витаминът е един чудесен заместител на естрогена в периода на менопауза. Необходимо е да се приема поне 400 IU- 800 IU на ден. Като е възможно и дозата да се повиши до 1000 на ден при нужда. Редовният прием на слънчогледови ядки, леноно семе и авокадо също ще Ви снабди с витамин Е.

Растенията, които подобряват състоянието в периода на менопауза са Черен кохош и Витекс.

Vitex agnus castus или още аврамово дърво е растение, което има много добро действие при оплаквания като намалено либидо, сухота във влагалището и редица други симптоми. Екстрактът, обаче, трябва да се приема минимум 3 месеца.

Черен кохош или Cimicifuga racemosa също облекчава неприятните симптоми като нощно изпотяване, горещи вълни и може да нормализира хормоналния дисбаланс на тялото. Важно е да се избере качествен препарат, по възможност стандартизиран екстракт от растението.

Ако страдате от обилно потене, в резултат на горещите вълни, тогава е добре да потърсите билките Дяволска уста и Градински чай. Билките ще Ви помогнат да се справите с изпотяването, а Дяволската уста ще Ви успокои и ще нормализира сърдечната Ви честота, ако имате сърцебиене. Препоръчва се поне по 2 чаши на ден от охладената билка.

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.