Публикувано на

5 топ билки адаптогени за силен имунитет, енергия и справяне със стреса

Билките адаптогени са едно от най-мощните природни средства за подсилване на тялото и духа, и повишаване устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори от околната среда.

Редица чуждестранни и някои български билки притежават адаптогенно действие и са използвани от хилядолетия в народната медицина на местното население като чудодейно лекарство за енергия, имунитет и дълголетие.

Билките адаптогени подобряват умствената и физическата работоспособност, улесняват обучението и запаметяването, помагат ни да се справим с хроничния стрес и да се предпазим от инфекции. Всяка от билките адаптогени притежава уникална комбинация от редица други ползи за здравето, които в допълнение към адаптогенното действие я правят една от „Супер билките“ във фитотерапията.

Избрах да ви разкажа за 5 от класическите билки адаптогени, които са включени и в книгата „Супербилките адаптогени“ на издателство Вдъхновения.

Сибирски жен-шен

Коренът от сибирският жен-шен, известен още като елеутерокок, произхожда от далечния Изток и е използван в от хилядолетия в народната медицина на Русия и добре проучен от съвременната наука.

Жен-шенът е мощен антиоксидант, който забавя стареенето и намалява сърдечно-съдовия риск и възпалението в организма. Профилактичен курс с билката помага при силно натоварена умствена работа да се уморяваме по-малко и да се справяме много по-добре с поставените задачи. При хроничен стрес, приемът на жен-шен съдейства за подобряване реакцията към стреса и балансиране на нервната система. Дава енергия и намалява чувството на безпомощност.

Във фитотерапията жен-шенът е една от основните билки, които използваме за подкрепа на естествения имунитет през есенно-зимния сезон и по всяко време при отслабена имунна система. Освен всичко споменато, проучвания показват, че жен-шенът може да помогне дори за контрола на лошия холестерол, както и при еректилна дисфункция.

Приемът на жен-шен обикновено е под формата на чай, чаена комбинация с други полезни билки или пък на екстракт, който обикновено има по-силно действие.

Родиола

Билката родиола, наричана още златен корен през последните години се сдоби с огромна популярност в западния свят като ефикасно натурално средство срещу постоянен стрес в напрегнатото ежедневие. Ще я откриете в състава на редица продукти предназначени за справяне с тревожност, безсъние и преумора.

Билката се нарича още Арктически корен, защото расте в северните райони на Европа, Азия и Аляска. От векове се използва в Русия, Скандинавия, Тибет, както и в индийската народна медицина – Аюрведа.

Освен класическите адаптогенни свойства – да подкрепя имунитета и да повишава нивата на енергията, за родиолата е характерно още, че може да съдейства при леки форми на депресия. Хората, които активно спортуват  често използват родиола, за да подобрят издръжливостта на организма и физическата сила.

Черен бъз

Плодовете на черния бъз са класическо средство от Българската народна медицина за укрепване на имунитета и общото състояние. За целта можем да използваме сушените напълно узрели плодове за директна консумация или приготвен сироп от тях. Черният бъз притежава умерено имуноподкрепящо действие и може да бъде използван продължително време в профилактична доза като част от разнообразното хранене. Още повече, редовният прием на билката ни помага да се справим с постоянната умора.

Както всички тъмно виолетови плодове и черният бъз е много богат на антиоксидантни вещества – антоциани, които помагат да намалим оксидативния стрес в организма и да предпазим сърдечно-съдовата система. В тази връзка, сиропът от черен бърз е подходящ и при повишен сърдечно-съдов риск и при варикозни вени.

Сиропът можем да използва и като средство за регулиране на забавена перисталика на червата, тъй като при повечето хора терапевтичната доза оказва лек разхлабителен ефект.

Женско биле

Билката сладък корен, наричана още женско биле, е добре известна и често прилагана в народната медицина. Съвременните проучвания потвърждават многобройните и ползи за здравето, от които можем да откроим някои. Женското биле често включваме в терапевтични чайове при гастрит, рефлукс и констипация. Билката притежава добро диуретично действие и помага да се справим със задържането на течности. Женското биле помага още при кашлица и за облекчаване на някои симптоми по време на менопаузата. Дали под формата на чай или екстракт, с приема на женско биле не трябва да се прекалява, тъй като продължителният прием без почивки може да причини задържане на натрий в организма.

Зелен чай и матча

Зеленият чай е ободряваща напитка с хилядолетна история, разпространена във всички кътчета на света. Благодарение на съдържащите се кофейн, теофилин и теобромин, билката стимулира умствената и физическата работоспособност. Успешно можем да използваме зеленият чай като заместител на кафето и да се възползваме от редицата му допълнителни ползи за здравето.

Редовният прием на зелен чай или екстракти от него помага за контрола на теглото, кръвната захар и лошия холестерол. Още повече, зеленият чай подкрепя имунитета и помага при настинки и при чупливи капиляри.

Всеизвестно е, че зеленият чай е силен антиоксидант. Матча зеленият чай произхожда от същото растение като обикновения зелен чай (Camelia sinensis), но отгледано по специален начин, в следствие на който се увеличава количеството на хлорофил и полезни аминокиселини в листата, което придава и тъмно зеления цвят на матчата. Зеленият чай матча съдържа повече полезни фитосъединения с антиоксидантна активност в сравнение с обикновения зелен чай, което го прави особено полезен за различни системи в организма.

Вече се запознахте с 5 от билките адаптогени, които са истински дар от природата за профилактика и терапия на редица здравословни проблеми и неразположения.

В невероятната книга на Рейчъл Ландън „Супербилките адаптогени“ ще откриете подробно описание на 20 супербилки (много от тях диворастящи в България), тяхната история, състав и действие, както и поне десет различни начина да ги включите в ежедневието и в храната си.

В книгата са включени бързи и лесни начини да ограничите стреса, да се преборите с тревожността и да намалите възпалението с естествени средства; 10 идеи да използвате всяка от билките, за да можете лесно да я включите в ежедневието си; Допълнителни многобройни приложения на билките като храна, напитки, тинктури, лечебни средства и други полезни съвети.

Можете да разгледайте откъс от книгата „Супербилките адаптогени“ и да научите повече за книгата и автора от тук

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.