Знаете ли, че гликемичният индекс на белия ориз е = 75, а на пълнозърнестия = 68. Гликемичният индекс (ГИ) показва в каква степен дадена храна покачва нивата на кръвната захар. ГИ над 70 означава, че дадената храна е с висок гликемичен индекс и влияе неблагоприятно на нивата на кръвната захар.
За хората, които целят да подобрят контрола на кръвната захар и да нормализират теглото си е от съществено значение да ограничат максимално консумацията на храни с висок ГИ, като продукти от бяло брашно, захар, картофи, бял ориз, дори и някои плодове. Освен преминаването към изделия от пълнозърнесто брашно е редно да обърнем внимание и какъв ориз консумираме като друга основна храна влияеща на кръвната захар. Пълнозърнестият дългозърнест ориз притежава най-нисък гликемичен индекс и е идеален избор за ризото със зеленчуци/месо.
Споделям ви една лесна рецепта за зеленчуково ризото и пълнозърнест ориз, която можете да приготвите и във вариант с месо.
Продукти:
2 бр. моркова
1 бр. лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
гъби печурки – 250 г
пълнозърнест ориз – 2 ч.ч.
пармезан – 150 г
сол
черен пипер
краве масло
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. Загрейте маслото и запържете първо лука и чесъна. След това добавете морковите и всички други зеленчуци и задушете. Подправете със сол и черен пипер и продължете задушаването докато омекнат зеленчуците, след което отместете от котлона. Измийте ориза и го сварете отделно в тенджерка, подправете със сол и черен пипер. Имайте предвид, че пълнозърестият ориз се нуждае от повече време за овиране от белия. Към задушените зеленчуци прибавете сварения ориз и подправете с магданоза. Задушете на по слаб огън още 15 мин. като разбъркате периодично. За получаване на плътен сос при необходимост можете да добавите малко вода, масло или пармезан. Поръсете с настърган пармезан при сервиране.
Зеленчуковото ризото можете да гарнирате с чисто филе/ риба и да получите балансирано ястие от към макронутриети (въглехидрати/белтъчини/мазнини).
Балансираното хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние.
Искате ли да започнете вашата персонална програма по балансирано хранене?
маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, разработва индивидулана програма след подрoбна консултация и според възможностиte за изпълнение. Основни цели на програмата са: нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането и емоционалното състояние, детоксикация и други според конкретното състояние.
Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация
ЗАПИШИ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА НА ФОРУМ ЗДРАВЕ Получавай покана за безплатни онлайн семинари, информация за полезни статии, рецепти и разговори със специалисти.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.