Публикувано на

Зеленчуково ризото с пълнозърнест ориз – рецепта

зеленчуково ризото рецепта
Знаете ли, че гликемичният индекс на белия ориз е = 75, а на пълнозърнестия = 68. Гликемичният индекс (ГИ) показва в каква степен дадена храна покачва нивата на кръвната захар. ГИ над 70 означава, че дадената храна е с висок гликемичен индекс и влияе неблагоприятно на нивата на кръвната захар.
За хората, които целят да подобрят контрола на кръвната захар и да нормализират теглото си е от съществено значение да ограничат максимално консумацията на храни с висок ГИ, като продукти от бяло брашно, захар, картофи, бял ориз, дори и някои плодове. Освен преминаването към изделия от пълнозърнесто брашно е редно да обърнем внимание и какъв ориз консумираме като друга основна храна влияеща на кръвната захар. Пълнозърнестият дългозърнест ориз притежава най-нисък гликемичен индекс и е идеален избор за ризото със зеленчуци/месо.
Споделям ви една лесна рецепта за зеленчуково ризото и пълнозърнест ориз, която можете да приготвите и във вариант с месо.

Продукти:

  • 2 бр. моркова
  • 1 бр. лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • гъби печурки – 250 г
  • пълнозърнест ориз – 2 ч.ч.
  • пармезан – 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • краве масло

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. Загрейте маслото и запържете първо лука и чесъна. След това добавете морковите и всички други зеленчуци и задушете. Подправете със сол и черен пипер и продължете задушаването докато омекнат зеленчуците, след което отместете от котлона.  Измийте ориза и го сварете отделно в тенджерка, подправете със сол и черен пипер. Имайте предвид, че пълнозърестият ориз се нуждае от повече време за овиране от белия. Към задушените зеленчуци прибавете сварения ориз и подправете с магданоза. Задушете на по слаб огън още 15 мин. като разбъркате периодично. За получаване на плътен сос при необходимост можете да добавите малко вода, масло или пармезан. Поръсете с настърган пармезан при сервиране.
Зеленчуковото ризото можете да гарнирате с чисто филе/ риба и да получите балансирано ястие от към макронутриети (въглехидрати/белтъчини/мазнини).
Балансираното хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние.

Искате ли да започнете вашата персонална програма по балансирано хранене?

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, разработва индивидулана програма след подрoбна консултация и според възможностиte за изпълнение. Основни цели на програмата са: нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането и емоционалното състояние, детоксикация и други според конкретното състояние.
Детайлна информация за програмата по балансирано хранене ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

бояна иванова фитотерапевт консултации

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

96 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.