Публикувано на

Смокинята – плодът на Клеопатра

Когато и да чуем за тези толкова вкусни плодове, няма как да не реагираме положително. Най-хубавото е, че през лятото ги има и е много удачно да се възползваме от вълшебните им съставки.

Диета, богата на плодове, винаги е за предпочитане, особено през лятото. Да, смокините са един страхотен вариант да свалите някой и друг килогрма, като същевременно подобрите метаболизма си. Звучи доста добре, нали?

В 100 г смокини има около 74 kcal. Тези плодове са изключително хранителни и богати на витамини и минерали като например витамини от групата B, витамин К, магнезий, желязо, калий, калций и много голямо количество фибри. Не е случайно, че смокинята е използвана от древни времена за разкрасяване и прочистване на организма. Смята се , че е възможно  този невероятен плод да идва от Египет, т.к. дори Клеопатра си е похапвала смокини.

Доказано е, че диетата богата на плодове, в т.ч. и смокини намалява нивата на кръвното налягане.

Това е така, защото смокините са богати на калий, калций и почти не съсържат натрий. Тази комбинация е особено подходяща при болните от хипертония и е особено важно те да включат смокините в лятното си меню.

Смокините са един сладък и лесен начин за сваляне на колограми.

Богатото съдържание на фибри ги прави толкова подходящи за лятната ни диета. Именно фибрите имат положително влияние за нормализиране на теглото, подобряване на метаболизма и повишаване на енергията. Така ще сме едновременно ,, заредени с енергия”, с по-малко апетит и същевременно ще ни е сладко. Какво по-вкусно от диета със смокини?

Освен плодовете на смокинята, оказва се че и листата на този плод са със забележителни качества.

Редица народи ежедневно включват листата от смокиня в менюто си за здраве. Това е така, защото тези листа имат способността да намаляват нуждата от инсулин при пациенти, на които се налага да го приемат инжекционно.

В едно изследване, проведено с животни, е доказана способността на извлек от смокинови листа да намалява триглицеридите. А и, не само. В същото изследване, направено in vitro, е отчетено инхибиране на растежа на няколко вида ракови клетки .

Учените все още не са наясно с това коя точно съставка, присъстваща в листата, е ,,виновна” за тези забележителни ефекти върху клетките.

Особено полезни са смокините за нашата костна система. Богатото съдържание на калций ги прави добър избор за повишаване на костната плътност и за профилактика на заболявания на опорни-двигателния апарат.

Ако от малки сме научени, че морковите са най-важни за здравето на очите, то трябва да добавим тук – да, но смокините също. Именно те съдействат за поддържане на добро зрение и зрителна острота. Изследване, публикувано в ,, Архиви на офталмологията” показва , че консумацията на поне 3 порции дневно от вкусния плод може да намали риска от макулна дегенарация в напреднала възраст.

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts