Публикувано на

Орехите – коктейл от ненаситени мастни киселини, витамини и антиоксиданти

Още от най-древни времена орехите са символ на интелигентност, а не случайно ги наричат ”храна за мозъка”. Да, ядрото на плода наподобява човешки мозък, но орехите са може би и най-полезните ядки не само по време на сесия или при липса на енергия. Те ни снабдяват с най-важните витамини, минерали и антиоксиданти, така необходими за оптимално здраве.

Орехите са плодовете на дървото орех, като най-разпространен е т.нар. Yuglans regia или още английски орех. Но произходът му е от районите на Каспийско море и Индия и е известен още и като персийски орех. По-късно е пренесен и в Европа, а в момента Калифорния е един от най-големите световни производители на орехи.

Повечето хора си мислят, че всички ядки са еднакви по състав. Това съвсем не е вярно. Орехите са богати на поливалентни ненаситени мастни киселини  омега-3 и омега-6 или още есенциални мастни киселини. Наричат се есенциални, защото не могат да се синтезират в организма и трябва да си ги набавим от храната. Те са единствените ядки, съдържат забележително количество от т.нар. ALA или алфалиноленична киселина и антиоксиданти в ненадминати дози. Този състав ги прави особено важни при борбата с високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания. Те помагат за нормализиране на кръвното налягане, намаляват риска от съсирване на кръвта и образуване на атеросклеротични плаки в артериите.

Учени препоръчват по 100 г дневно орехи при пациенти с високо кръвно налягане и за подсилване на имунната ни система. ( 1 купичка с орехи= 120 г ).

Орехите са богат източник на фито-химични субстанции, действащи по посока намаляване оксидативния стрес. Например в 100 г орехи се съдържат около 12 гр. витамин E (около 140 процента от необходимите дневни дози). Именно този витамин е силен мастноразтворим антиоксидант, защитаващ клетките от унищожителното действие на свободните радикали.

Не трябва да се забравя и завидното количество от витамини от група B във вкусните ядки – рибофлавин, ниацин, пиридоксин, тиамин и пантотенова киселина.

Ползите за мъжкия пол от консумацията на орехи също не са за подценяване, ето защо и уролозите ги препоръчват горещо. Това е напъло обяснимо поради факта, че орехите са източник и на минерали като магнезий, мед, калций, желязо, цинк, калий и селен. Смята се, че комбинацията повишава сексуалната активност и е бърз енергиен стимулатор.

Смята се, че орехите повлияват и хормоналния баланс в нашето тяло и ни предпазват от заболявания на щитовидната жлеза.

Маслото от орех има благоуханен аромат и има отлични адстрингентни качества. Приложено локално, спасява кожата от изсушаване. Използва се успешно в ароматерапията и козметичната индустрия.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts