Публикувано на

Дефицитът на желязо води до косопад, умора и депресия

Желязото е жизненоважен елемент от нашето тяло и недостигът му може да доведе до редица нарушения в нормалните функции на човешкия организъм.

Желязото е важна съставна част на хемоглобина. А самият хемоглобин е отговорен за транспорта на кислород в нашето тяло и изгражда червените кръвни клетки или още еритроцити. Цели две трети от желязото в организма ни се намира именно в състава на хемоглобина. Затова ако количеството на метала е недостатъчно, тялото няма да може да произведе достатъчно от червените кръвни клетки, което ще доведе до състояние, наречено желязо-дефицитна анемия.

Без достатъчно количество нормални червени кръвни клетки, тялото не може да има и достатъчно кислород. А именно този дефицит води до постоянна умора и отпадналост, понижено кръвно налягане, замайване, изтръпване на крайниците, особено при дамите. Това общо изтощение, идващо от дефицит на желязо, автоматично рефлектира върху други органи и системи, дори нашия мозък. А имунната система все по-трудно ще се бори срещу различни причинители на инфекции и ще боледуваме по-често.

Процесите на производство на енергия също зависят от желязото. То участва в състава на важни ензими и в производството на някои аминокиселини (карнитин). Има индиректна роля и в процесите на изгаряне на мазнини в  тялото.

При бременните дефицитът на желязо може да доведе до преждевременно раждане или теглото на бебето може да бъде по-малко от нормалното.

Желязото ни е абсолютно необходимо, за да се похвалим с красива коса, кожа и нокти. Много често чупливостта на ноктите, недобрият им вид и косопада се дължат именно на дефицит на желязо в тялото.

Какво количество желязо ни е нужно, за да сме здрави?

Отговорът тук е комплексен. Нуждата от желязо зависи от възрастта, пола и изискванията на организма.

Децата и подрастващите се нуждаят от повече желязо, отколкото възрастните, например. Защото когато тялото расте по-бързо, са му необходими и по-високи дози. При децата дозата е около 10 мг за възраст между 4 и 8 годинки и 8 мг от 9 до 13 години, при бременните около 15мг. Но при повишени изисквания, или недобро усвояване, нуждите могат да достигнат 20 мг.

От къде да си набавим желязо?

  • зърнени храни, грах, боб, киноа, тофу, ориз, спанак, броколи, коприва, някои гъби, яйца, картофи
  • риба – сьомга, тон, сардина, миди
  • месо – телешки,пилешко, заешко, пуешко и др., черен дроб
  • подправки като куркума и сушена мащерка, дафинов лист и босилек
  • ядки – пистачо, фъстъци, кашу, бадеми, орехи, тиквено семе
  • сушени кайсии, сливи и смокини

Много е важно да се отбележи, че за пълноценото усвояване на желязото влияят различни храни, напитки и медикаменти. Трябва да се знае, че приемът на антиацидни (против киселини) препарати намалява количеството на желязото, затруднявайки неговата абсорбция. Същото важи и за кафето и калций-съдържащи храни. Те не трябва да се приемат едновременно с богати на желязо храни, защото намаляват усвояването на важния елемент.

За да усвоим по-пълноценно желязото, е от  значение да повишим приема на витамин C.

 

Автор : магистър-фармацевт Мария Качамакова.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Балансираното хранене е достатъчно за да сме здрави и красиви, но много хора в днешно време не могат да си осигурят разнообразно хранене и наблягат на тестените храни, което е изключително грешно.

  2. Балансираното хранене е достатъчно за да сме здрави и красиви, но много хора в днешно време не могат да си осигурят разнообразно хранене и наблягат на тестените храни, което е изключително грешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.