Публикувано на

Пълнени чушки с киноа и ориз

Пълнени чушки с киноа и ориз

Пълнените чушки са класическо ястие с безспорно уникален аромат. Съчетани със салата са отлично основно ястие, идеално за обяд или вечеря с приятели.
Киноата е съюзник на кръвоносната система, червата, мускулите и е богата на минерали и витамини. Около 55% се състои от въглехидрати, протеините са 12% и останалата част са липиди, с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, по-специално линолова киселина. Съдържа още минерални соли като желязо, магнезий, фосфор и калций, в допълнение към витамин Е, С и В2.
Комбинацията от зърнени култури и киноа е източник на протеин, който е лесно усвоим и разпознаваем за нашето тяло.
Лесно е да се приготвят и са много вкусни!

Необходими продукти

8 малки или 4 големи чушки
100 гр ориз
50 грама киноа
50 грама булгур
1/2 глава лук
1 морков
3 супени лъжици доматено пюре (по желание)
500 мл зеленчуков бульон или вода
4 супени лъжици зехтин екстра върджин
3 щипки сол
2 щипки черен пипер
Червен пипер 1 ч.л.
щипка чубрица или джоджен, може да добавите и щипка къри

Инструкции за приготвяне

Изплакнете киноата, ориза и булгура под течаща вода. Прехвърлте ги в тиган, добавете блендираните с малко вода лук и моркови , и 150 мл бульон или вода и разбъркайте на слаб огън за няколко минути. Добавете подправките и доматения сос. Гответе всичко за няколко минути и изключите огъня.
Включете фурната и загрейте до 200 градуса.
Започнете да пълните предварително почистените от семките чушки с ориз и киноа. След това поставете чушките в тава или плитка тенджера подходяща за печене, запълнете пространствата с останалите ориз и киноа.
Загрейте 500мл вода или зеленчуков бульон в тигана, в който сте смесвали ориза и киноата и изсипете при чушките.
Печете във фурната за около 50 минути, покрити с фолио или капак. Към края на времето за готвене проверете дали водата е била поета от ориза, изключете фурната и оставете да престои 10 минути.
Вашите пълнени чушки с ориз и киноа са готови. Сервирайте с малко зехтин и резен лимон или кисело мляко.

Автор: Антония Карова

Здравейте,

Аз съм Антония – любител на здравословното хранене, морето, планината и йогата!  Майка на три близначки и едно момче, на които предпочитам да дам алтернативи на всички изкушения от супермаркета, а не забрана. Възможност да се насладим на вкусните неща по здравословен начин в едно щастливо семейство! Тази кухня е любима на всички мои приятели, надявам се да ви помогна в създаването на вашите шедьоври, и разбира се, всички съвети, коментари и предложения са винаги добре дошли!

За контакти: Facebook страница