Публикувано на

Възпалени венци – лечение с билки и добра хигиена

Редица фактори могат да бъдат причина за възпаление и кървене на венците. Установено е, че 60% от хората в един или друг етап от живота си страдат от проблеми с венците. Здравите венци обхващат плътно основата на зъба и са стегнати. По-леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит. Наблюдава се зачервяване, подуване и кървене, което е резултат на натрупване на плака. Тя представлява комбинация от хранителни остатъци и бактерии.

Плаката трябва редовно да се отстранява, защото в противен случай се отлага под формата на зъбен камък. Той именно раздразва венците и причинява възпаление. Ако не се лекува гингивита той преминава към по-сериозно възпаление пародонтоза. Тъканите, които прикрепват зъбите се увреждат, зъбите се разклащат и с развитие на заболяването започват да падат. Чисто механично венците могат да се раздразнят при миене на зъбите с прекалено твърда четка или дъвкане на твърда храна. Освен лошата устна хигиена кървенето може да се причини и от небалансирана диета с недостатъчно количество витамин C и флавоноиди. Заболяването на венците засяга не само устната кухина но и други органи – може да повиши риска от инфаркт и инсулт. Допринася за лошо храносмилане и усилва хроничните възпалителни процеси в тялото.

Поддържане на добра устна хигиена

Редовното измиване на зъбите е абсолютно необходимо за да се отстрани плаката. Четката трябва да е със средна твърдост, за да щади венците от една страна, но и да успее да премахне плаката от друга. Четкането винаги трябва да става по посока от венеца към зъба – от горе надолу за горните и от долу нагоре за долните. Изберете четка с малка глава, за да можете да достигате до крайните зъби. Не забрявайте да почистите задната повърхност на зъбите. Почиствайте междузъбните пространства с интрадентална четка или конец. Ако след хранене нямата възможност да измиете зъбите изяжте твърд плод, например ябълка. Избягвайте приема на храни богати на захар  и увеличете приема на витамин C  и флавоноиди. Редовното почистване на зъбния камък от стоматолог е абсолютно задължително. В аптечната мрежа се предлага антиплакова вода за уста, с която да се жабурите сутрин и вечер.

Лечение – билки, ароматерапия и хомеопатия

  • Билки

Страхотно средство за борба с възпалените венци е чаят от смрадлика, с който също може да се жабурите 2 пъти дневно. Внимание! Чаят от смрадлика не бива да се поглъща. Силен антисептик на устната кухина е чаят от лайка, който се използва прясно приготвен или се съхранява в хладилник след приготвяне максимум едно денонощие. За целта може да използвате също чай от листа градински чай или брястнолистно орехче. Сдъвкването на  семена от кардамон предпазва от възпаление на венците и освежава дъха. Дъвката от мастикс/сакъз/ също лекува проблемите с венците. При тежки форми на възпаление се налага жабурене с антисептик – хлорхексидин. Приложението им не бива да надхвърля 2 седмици, защото след този период зъбите започват да се оцветяват от хлорхексидина. Прилагат се също гелове за масажиране на венците с хлорхексидин.


билкова вода за уста

ПАРОДОНТХЕРБ е билкова вода за уста с успокояващо действие при раздразнени кървящи венци и афти. Пародонтхерб съчетава комплекс от 15 билки с противовъзпалителен и стягащ ефект за здравето на венците: екстракт от сладък корен, черна боровинка, смрадлика, лайка, къпина, градински чай, невен, канела, карамфил и етерично масло от чаено дърво, мента, риган, лавандула, розмарин и евкалипт.

Използвайте код за отстъпка FZDRAVE10 и вземете билкова вода за уста Пародонтхеб с 10% намаление от тук.


  • Ароматерапия 

В домашни условия може да си приготвите самостоятелно антисептична вода за уста. В чаша топла вода добавете няколко капки масло от чаено дърво. Друг вариант е в чаша топла вода да добавите 2 капки масло от кипарис и една капка масло от карамфил или лимон. Маслата от кипарис не се препоръчват за първите две седмици от бременността.

  • Хомеопатия

Гранулките се приемат веднаж дневно в продължение на няколко седмици докато отшумят симптомите. Phosporus е подходящо средство, когато венците кървят обилно, а Silicia ако венците са инфектирани.


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
  1. Здравей Тихомир! Със смрадликата можеш спокойно да се жабуриш една седмица или по малко ако проблема вече е отминал. Трябва да се внимава само да не се гълта разтвора.

  2. Здравей Тихомир! Със смрадликата можеш спокойно да се жабуриш една седмица или по малко ако проблема вече е отминал. Трябва да се внимава само да не се гълта разтвора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.