Публикувано на

Уринарна или бъбречна инфекция – как да ги разпознаем?

Обикновено слагаме всички инфекции на уринарния тракт в една категория. Да, те трудно се разпознават. Но едно е сигурно, симптомите няма как да бъдат пренебрегнати – изключително неприятни са, карат ни често да отскачаме до тоалетната и ни създават сериозен дискомфорт. Често пренебрегваме леките симптоми и ги смятаме за досадни, но знаете ли, че те могат да бъдат много опасни? Инфекцията в пикочната система може да възникне по всяко време и е важно да знаете какво да търсите, преди тази инфекция да „отпътува“ към бъбреците ви. 

Какво представлява инфекцията на пикочните пътища?

Инфекция на пикочните пътища се получава, когато бактерии (или в редки случаи гъбички) навлязат, в която и да е част от пикочната система. Пикочната система включва уретрата, пикочния мехур и бъбреците. В случай, че не бъдат изхвърлени от системата, бактериите и гъбичките могат да доведат до инфекция. Инфекцията на пикочните пътища бива два вида – уретрит и цистит. Уретритът представлява възпаление на уретрата, а циститът се свързва с възпалението на пикочния мехур.

Уретитът и циститът имат много сходни симптоми и трудно се различават. Ако някога сте имали такава инфекция, най-вероятно още не сте забравили усещанията, защото те са доста неприятни. Сигурно сте изпитали поне един от тези симптоми – болка по време на уриниране, кървава или мътна урина, неприятна миризма на урината, усещане за парене при уриниране, болка в тазовата област, честа нужда от уриниране, но много малък обем урина. Всички тези симптоми са свързани с възпаление на пикочните пътища.

Тук ще обърна по-специално внимание на цистита. Циститът е с около 30 пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Това се обуславя от физиологията – уретрата при жените е по-къса и затова бактериите много лесно достигат до пикочния мехур и причиняват инфекция. Най-често това се случва при избърсване отзад напред или при сексуална активност. В тези случаи бактериите лесно преминават от ануса към уретрата и навлизат в пикочния мехур.

Чували ли сте за „цистит на медения месец“? Зад това романтично понятие стои възпаление на пикочния мехур, което се появява след полов акт. Активната сексуална дейност и многократните полови актове увеличават риска от възникване на цистит. Полов акт проведен след дълъг период на въздържание, също може да предизвика инфекция. Допълнителни рискови фактори са – диабет, бременност, менопауза, носене на бельо от синтетични материи и др.

Вече разбрахте какво представлява уринарната инфекция.

Какво тогава е бъбречна инфекция?

По същество бъбречната инфекция е, уринарна инфекция, която се е разпространила в бъбреците. Тя може да възникне, когато бактериите или гъбичките, се изкачат нагоре по пикочните пътища и навлязат в бъбреците. Въпреки че този вид инфекция е рядък, той е много опасен. Ако имате някой от следните признаци на бъбречна инфекция, трябва незабавно да посетите лекар: втрисане и висока температура, гадене, повръщане, болка в долната част на гърба, болезнено уриниране. Симптомите обаче могат да варират, а някои хора изобщо не изпитват такива. Децата обикновено вдигат висока температура. Възможно е възрастните да не усещат типичната болка или проблеми с уринирането, а по-неспецифични симптоми като объркване, проблеми с говоренето или халюцинации.

Ако не се лекува, бъбречната инфекция може да причини увреждане на бъбреците ви, което да доведе до хронично бъбречно заболяване. В редки случаи, бактериите биха могли да се разпространят в кръвта, създавайки животозастрашаваща ситуация.

Понякога камъните в бъбреците също могат да доведат до уринарна или бъбречна инфекция. Симптомите са сходни, лекар може да ви каже дали причината за неразположението ви са отделящи се бъбречни камъни, или пък имате класическа инфекция на уринарния тракт.

Как да избегнете инфекцията на пикочните пътища?

Както често се казва, превенцията е най-доброто лекарство!  Има доста неща, които можете да направите, за да намалите риска от възникване на инфекция на пикочната система.

На първо място, практикувайте добра хигиена. Винаги се избърсвайте отпред назад, поддържайте гениталната си област чиста, уринирайте и се измивайте преди и след секс, носете бельо от естествени материи.

Добре е да пиете повече вода.  Ако сте дехидратирани, не само увеличавате шансовете си за инфекция на пикочните пътища, но също така намалявате отделянето на урина. Това причинява застой на урината и механични дразнения, които могат да провокират цистит. Поради същата причина, не трябва да „стискате“ и да задържате урина. Ходете до тоалетната винаги, когато почувствате, че трябва да отидете.

Ако имате склонност често да образувате камъни в бъбреците, помислете дали да не промените диетата си. Избягвайте да консумирате твърде много захар, яжте повече плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения. Консултирайте се с лекаря си, той ще ви препоръча най-добрата диета съобразно конкретното ви състояние.

Лечение на уринарна и бъбречна инфекция.

Уринарната и бъбречната инфекция се лекуват по сходен начин. Обикновено се назначава антибиотично лечение и симптомите би трябвало да изчезнат в рамките на 1-3 дни. Важно е да завършите целия курс на антибиотици, както е предписал лекарят ви, дори след изчезването на симптомите. Това ще гарантира, че инфекцията ви е напълно излекувана. Сериозна бъбречна инфекция може да се нуждае от лечение в болница.

Ако имате уринарна инфекция, най-добре е да я лекувате още при първите неприятни усещания, преди да се развият усложнения. Колкото по-рано предприемете мерки, толкова по-бързо ще облекчите симптомите. Лекарите често препоръчват препарати и продукти на базата на естествени съставки, преди да прибегнат към антибиотично лечение, които ефективно подпомагат уринарния тракт, ускоряват възстановяването и действат превантивно. Превенцията е доста важна, а това важи особено силно за цистита, който много често се превръща в хроничен (т.нар. рецидивиращ цистит). Bucconox е препарат, който спомага за облекчаване на симптомите и предотвратява повтарящите се епизоди на цистита. Той съдържа екстракти от добре познатата ни вече червена боровинка, бяла бреза и екстракт от използваното още от бабите ни за средство лечение на цистит – мечо грозде. Този богат състав на Bucconox се допълва от екстракт от растението бучу. Бучу е южноафриканско растение,  широко известно с противовъзпалителните си и антибактериални свойства, което през 1821г бива регистрирано от Великобританската фармакопея като средство при лечение на цистит, уретрит и нефрит. Бучу облекчава  раздразнението на пикочния мехур и спомага за отделянето на урина, като така стимулира премахването на излишната вода от организма.

Вече знаете почти всичко, което ви е необходимо, за да подобрите и запазите здравето на уринарния си тракт. Инфекциите на пикочните пътища, бъбречните инфекции и камъните в бъбреците се лекуват по-малко време, ако потърсите медицинска помощ преди да се развият усложнения. Но не по-малко важно е да предприемете превантивни мерки. Така имате голям шанс да успеете да избегнете неприятните усещания и усложнения, до които една уринарна инфекция може да доведе.