Публикувано на

Могат ли емоциите да ни разболеят

Добре известно е, че повечето методи за лечение от сферата на стандартната и алтернативната медицина не са ефективни в една и съща степен при различните пациенти. Пример за индивидуално повлияване от лечението е добре известният плацебо ефект, който остава все още загадка за учените.

Оказва се, че тялото е сложна биохимична система и оздравителният процес протича освен на молекулно и на психо-соматично ниво.

С оглед на това, че хората се различават по възраст, пол, начин на живот, ниво на стресови фактори от средата, резултатите от проведеното лечение ще бъдат индивидуални. Но дори и при еднакви общи условия, отново наблюдаваме неочаквани разлики в изхода от терапията.

В последно време, психологията и поведенческите науки преминават към нова насока на развитие. Те акцентират върху индивидуалните различия – екстроверт или интроверт; склонност за изразяване на емоции; податливост към стрес и инфекции; устойчивост към ключови промени и др. Множество експерименти неоспоримо доказват, че начина по който мислим и се чувстваме, определя до голяма степен колко често ще се разболяваме и кое лечение ще ни повлияе. За в бъдеще медицината ще премине към индивидуален подход, който да отговори на нуждите на всеки един пациент. Според сегашните схващания, той е класифициран съобразно заболяването и му се назначава терапевтична схема, за  която се очаква, че гарантирано ще проработи.

Наскоро разработената теория на “границите” показва най-успешно пряката връзка между личностните качества и склонността за развитие на точно определени хронични заболявания. Начинът, по който реагираме на провокиращите фактори от средата, видът на емоциите, които се генерират в нас и силата с която ни разтърсват определят “ границите“  Според тази теория хората биват на два типа: такива, които си поставят солидни граници и такива, които си поставят тънки. Първият тип са  спокойни, организирани и апатични. Вторият тип са особено чувствителни, уязвими, отговарят остро на физическа и емоционална болка. Авторът на изследването д-р Хартман е разработил тест за определяне на типажа като повече от 5 000  души участвали в експериментите. Резултатите показват, че първият тип хора са склонни да развиват високо кръвно налягане, синдром на хроничната умора и язва. Чувствителният тип от своя страна е склонен към мигрена, синдром на раздразненото дебело черво и алергии.

Различните емоционални типажи ще развиват различни заболявания и аналогично ще се повлияват от различни  алтернативни методи за въздействие. Например апатичният тип се повлиява много добре от биофийдбек,  докато чувствителния от хипноза. Терапии, като акопунктура се оказват подходящи и за двата типа. Вашият типаж предопределя риска от развитие на група от заболявания, които се отличават от всички други по подчертано емоционалната си причинно-следствена връзка. Такива са: астма, синдром на хроничната умора, депресия, фибромиалгия, хипертония, синдром на раздразненото дебело черво, постравматичен дистрес синдром, ревматоиден артрит, екзема, псориазис, язва.

Алопатичната медицина, която по презумпция разглежда заболяването като продиктувано от факторите на средата, в много случаи е безпомощна към хроничните заболявания. Познавайки своя емоционален типаж и съответно здравословните проблеми, към които сте предразположени вие ще владеете лечебните сили на собствената си психика. Подбирайки най-ефективните алтернативни терапии ще поддържате балансирано състояние на тялото и духа.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.