Публикувано на

Хомеопатия или ” нежната медицина”

Хомеопатията представлява метод на лечение на редица заболявания, който в момента се прилага от над 150 000 лекари в цял свят. В България прилагането на хомеопатично лечение е въведено официално от 1996 година. Името хомеопатия е избрано от немския лекар Самуел Ханеман и буквално идва от сливане на двете думи ”homeo” – еднакъв и ,,pathos” – страдание.

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията действа на принципа на подобието, който е и основен принцип за лечение с хомеопатични лекарства.

Пример: лекарството Apis mellifica е получено от медоносна пчела. При ужилване всички знаем какво се получава: зачервяване, оток, парене, болка и т.н. Именно при такива симптоми се прилага това лекарство в хомеопатията на принципа на подобието.

Такова подобие имаме например при алергичен оток, ангина и начални стадии на поява на ечемик. Тези състояния могат да бъдат повлияни и излекувани с лекарството Apis mellifica.

Какви са предимствата на хомеопатичното лечение?

Хомеопатичните лекарства са приготвени по специална технология, като освен, че лекуват дадения симптом, те имат и положително влияние по отношение имунната система на индивида.

Методът може да се прилага, както за лечение, така и за профилактика на остри и хронични заболявания.

Най-хубавото е, че в хомеопатията НЯМА нежелани лекарствени реакции. Затова и над 400 милиона души в света се лекуват именно с хомеопатия.

Хомеопатичните лекарства МОГАТ да се приемат и с други лекарства и НЕ влизат в лекарствени взаимодействия.

Хомеопатията може да се прилага при бебета, деца, кърмачки, бременни и пациенти от всички възрасти.

В България се наблюдава и тенденция все повече хора да търсят хомеопатично лечение.

Хомеопатичните препарати са евтини и достъпни.

При хомеопатията се прилага най-малката възможна доза от медикамента, която обаче се оказва ефективна при хора и животни при наличие на подобие.

Как трябва да се приемат хомеопатичните лекарства?

Най-важно е хомеопатичният медикамент да се вземе между храненията, т.е. когато устата е чиста – преди или след хранене (поне 20 минути).

Хомеопатичните лекарства се поставят под езика и трябва да се изчака пълното разтваряне на гранулите. Обикновено дозата е 5 гранули за един прием.

При бебета хомеопатичните медикаменти могат да се разтварят във вода.

Някои вещества със силни аромати като мента, чай, кафе и тютюн са съвместими с хомеопатичните медикаменти и не трябва да се приемат заедно с тях.

Все по-често хомеопатията се използва много успешно и във ветеринарната медицина.

Най-общо може да де каже, че ниските разреждания (5CH) в хомеопатията се използват за лечение на по-леки симптоми, а по-високите – за психични симптоми (например 30 CH).

 

Когато хомеопатичното лечение е приложено правилно, резултатите са впечатляващи. Най-ценното на този метод е, че само с помощта на хомеопатичните и безвредни лекарства, може да се възвърне отново баланса в организма и оптималното здравословно състояние на пациента.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.