Публикувано на

Хомеопатия или ” нежната медицина”

Хомеопатията представлява метод на лечение на редица заболявания, който в момента се прилага от над 150 000 лекари в цял свят. В България прилагането на хомеопатично лечение е въведено официално от 1996 година. Името хомеопатия е избрано от немския лекар Самуел Ханеман и буквално идва от сливане на двете думи ”homeo” – еднакъв и ,,pathos” – страдание.

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията действа на принципа на подобието, който е и основен принцип за лечение с хомеопатични лекарства.

Пример: лекарството Apis mellifica е получено от медоносна пчела. При ужилване всички знаем какво се получава: зачервяване, оток, парене, болка и т.н. Именно при такива симптоми се прилага това лекарство в хомеопатията на принципа на подобието.

Такова подобие имаме например при алергичен оток, ангина и начални стадии на поява на ечемик. Тези състояния могат да бъдат повлияни и излекувани с лекарството Apis mellifica.

Какви са предимствата на хомеопатичното лечение?

Хомеопатичните лекарства са приготвени по специална технология, като освен, че лекуват дадения симптом, те имат и положително влияние по отношение имунната система на индивида.

Методът може да се прилага, както за лечение, така и за профилактика на остри и хронични заболявания.

Най-хубавото е, че в хомеопатията НЯМА нежелани лекарствени реакции. Затова и над 400 милиона души в света се лекуват именно с хомеопатия.

Хомеопатичните лекарства МОГАТ да се приемат и с други лекарства и НЕ влизат в лекарствени взаимодействия.

Хомеопатията може да се прилага при бебета, деца, кърмачки, бременни и пациенти от всички възрасти.

В България се наблюдава и тенденция все повече хора да търсят хомеопатично лечение.

Хомеопатичните препарати са евтини и достъпни.

При хомеопатията се прилага най-малката възможна доза от медикамента, която обаче се оказва ефективна при хора и животни при наличие на подобие.

Как трябва да се приемат хомеопатичните лекарства?

Най-важно е хомеопатичният медикамент да се вземе между храненията, т.е. когато устата е чиста – преди или след хранене (поне 20 минути).

Хомеопатичните лекарства се поставят под езика и трябва да се изчака пълното разтваряне на гранулите. Обикновено дозата е 5 гранули за един прием.

При бебета хомеопатичните медикаменти могат да се разтварят във вода.

Някои вещества със силни аромати като мента, чай, кафе и тютюн са съвместими с хомеопатичните медикаменти и не трябва да се приемат заедно с тях.

Все по-често хомеопатията се използва много успешно и във ветеринарната медицина.

Най-общо може да де каже, че ниските разреждания (5CH) в хомеопатията се използват за лечение на по-леки симптоми, а по-високите – за психични симптоми (например 30 CH).

 

Когато хомеопатичното лечение е приложено правилно, резултатите са впечатляващи. Най-ценното на този метод е, че само с помощта на хомеопатичните и безвредни лекарства, може да се възвърне отново баланса в организма и оптималното здравословно състояние на пациента.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.