Публикувано на

Белият равнец – ползи и приложения

Белият равнец (Achillea millefolium) известен още като хилядолистник, е считан от местните лечители за билка със свръхестествени сили. По време на битка войниците са носели със себе си стръг от бял равнец, който използвали за кръвоспиране при рани. Легенди от древността разказват, че билката е използвана и за направа на любовна магия. Белият равнец е широкоразпространен в Европа и е пренесен в Северна Америка. На него можете да се натъкнете ако разглеждате фармакологични справочници още от преди 3 века.

Приложение

В резултат на продължителни проучвания е установено, че белият равнец съдържа редица активни съставки: танини, флавоноиди, лактони, аминокиселини, захари стероли, сапонини и кумарини.

Външно приложение

Белият равнец е използван като кръвоспиращо средство още от древността. В допълнение към това антисептичните му свойства го правят идеален за лечение на рани. Запарка от листа, стъбла и цветове помага при хемороиди и обриви. Изсушен прах от бял равнец, поръсен върху порезни рани, има светкавичен ефект. В миналото прах от бял равнец дори е използван при лечение на някои кожни заболявания, а и до днес изплакването на косата с извлек от бял равнец се ползва при косопад.

Вътрешно приложение

Растението се използва вътрешно за тонизиране на храносмилателната система и за спиране на вътрешни кръвоизливи. Разбира се, при установени кръвоизливи първо трябва да се потърси квалифицирана медицинска помощ. Използва се като апетитовъзбуждащо средство, а също и при стомашни възпаления (язва, гастрит). Освен да стимулира апетита, чаят от бял равнец подобрява функционирането на жлъчката и нормализира секрецията на жлъчен сок. Под формата на запарка може да се използва като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, жемороиди и др. Белият равнец нормализира двигателната и секреторната активност на стомаха. Действа диуретично и може да се използва при бъбречни заболявания. Освен всичко това, той може да се използва като първа помощ при простудни заболявания и грип, придружени от висока температура. Етеричното масло, извлечено от цветовете, е тъмносиньо на цвят и притежава антиспастични, антиалергични и противовъзпалителни свойства.


Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова


Начин на приготвяне на белия равнец

Белият равнец можем да берем по време на цъфтеж, сутрин след като се вдигне сутришната роса. Листата се отрязват от стъблото и се разстилат върху хартия да съхнат на сухо и проветриво място. Стъблата с цветовете се окачват на снопчета да съхнат. Всички части на растението се съхраняват отделно в тъмни стъклени опаковки, които не пропускат въздух.

Запарка от листа 

60 гр. пресни листа се заливат с 500 мл прясна вряща вода. Оставяте да се накисне 15 минути, след което прецеждате. Готовият чай може да се съхранява до 1 ден в хладилник. Приемайте до 3 пъти дневно по 150 мл.

Предпазни мерки

За бременни и кърмачки е забранено вътрешното приложение на растението, тъй като то стимулира матката. Възможно е да се натрупва в организма, поради което не се препоръчва честата употреба в големи дози продължително време. Наблюдавни са алергични реакции при вътрешно приложение на хора, които попринцип са алергични към други видове на семество Сложноцветни (Asteraceae).

Внимание! В случай че приемате лекарствени продукти, консултирайте с лекуващия си лекар преди да приемате билката бял равнец.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.