Публикувано на

5 топ билки против възпаление в организма

Хроничното възпаление в организма оставено не лекувано с годините може да бъде причина за развитие и влошаване на редица здравословни проблеми.

Пример за някои от тях са: проблеми с храносмилането, влошаване на алергии и автоимунни заболявания, проблеми с метаболизма, контрола на теглото и кръвната захар, болки в ставите и различни кожни проблеми като акне и дерматити.

Борбата с хроничното възпаление изисква комплексен подход, който подробно разглеждам по време на онлайн класа „Пробиотично и противовъзпалително хранене“

На първо място изхождаме от цялостно противовъзпалително хранене, към което можем да прибавим приема на някои от най-ефикасните билки с мощно противовъзпалително действие.

Редица билки са полезни в тази насока, а 5 от тях бих искала да откроя като ефикасни, лесно приложими и често прилагани в индивидуалната терапия. Освен противовъзпалително действие, билките притежават и редица други ползи за здравето.

Куркума

Куркумата притежава силно противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, антимикотично, имуностимулиращо действие и подобрява храносмилането. Тя е подходя при хронични възпаления в организма, в това число проблеми със ставите, възпалени нерви и храносмилателни проблеми. Важно е да отбележа, че при продължителен прием в по-високи дози може да причини разстройство и да понижи кръвното налягане, както и да натовари черния дроб. Куркумата можем да добавим като кулинарна подправка, да си приготвим златно мляко или да приемаме като екстракт (капсула, таблетка). Екстрактите от куркума съдържат висока доза от активната съставка куркумин и имат най-силно действие.

Джинджифил

Джинджифилът е още една любима билка при ставни възпаления и храносмилателни проблеми и гадене, а и цялостно за намаляване на възпалението в организма. Помага още при възпаления на горните дихателни пътища с кашлица, настинка. Важно е да спомена, че билката е противопоказана при рефлукс, хемориди и разстройство. Джинджифилът можем да приемаме на чай, пресен в детокс смути и домашна лимонада или като екстракт. Джинджифилът има силно затоплящо действие и подобрява кръвообръщението на крайниците.

Boswellia

Смолата от дървото Boswellia serrata е използвана от хилядолетия в източната медицина за лечение на различни здравословни проблеми. Билката притежава мощно противовъзпалително действие, което се дължи на съдържащите се бозвелинови киселини. През последните години е изследвана в редица клинични проучвания, които показват ползите и при артритни заболявания, както и при възпалителни заболявания на червата като болест на Крон. Тепърва предстои да се изследва билката по-мащабно и при други състояния. Boswellia се приема като екстракт под формата на капсула или таблетка.

Салвия (градински чай)

Градинският чай е прекрасна ароматна билка, която притежава силно антимикробно и противовъзпалително действие. Помага профилактично да предпазим храносмилателната система от патогенни микроорганизми и да намалим възпалението. Билката помага при възпаления на горните дихателни пътища с кашлица и болно гърло. В допълнение чаят от салвия може да използваме за жабурене при възпалени венци.

Лайка

Лайката е любима кулинарна билка и едно от силните противовъзпалителни средства във фитотерапията. Ежедневният прием на чай от лайка и комбинации, които я съдържат ще подобрим храносмилането, ще намалим възпалението на стомашната и чревна лигавица и цялостно ще подобрим състоянието. Противовъзпалителното действие на билката се дължи на съдържащите се в нея фитосъединения хамазулен и др. Освен под формата на чай, за по-силно действие лайката може да се приема и като тинктура. Важно е отбележа, че някои по-чувствителни хора могат да проявят алергия към лайката и други билки от това ботаническо семейство, за това винаги трябва да се подхожда внимателни при първите приеми, особено на концентрирани екстракти от билките.

В заключение акцентирам отново колко важно е да подходим цялостно и да започнем първо с преминаване към пробиотично и противовъзпалително хранене. След това успешно можем да добавим някои противовъзпалителни билки, съобразени с индивидуалните нужни и здравословни проблеми.

Ако искате да научите детайлни насоки за пробитично и противовъзпалително хранене и да се запознаете с още противовъзпалителни билки можете да се включите в онлайн класа „Пробиотично  и протововъзпалително хранене“

 

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts