Публикувано на

Колаген – жизнено важен за здрави стави, кости и кожа

Колагенът е най-разпространеният протеин в нашето тяло, като основен структурен елемент в костите, ставите, сухожилията, кожата и мускулите. Колагенът е жизнено важен и за здравето на съдовете, косата и ноктите. Научно доказано е, че след 30 годишна възраст в тялото ни се синтезира все по-малко собствен колаген, което е пряко свързано с процесите на стареене в нашия организъм.

С напредване на възрастта недостигът на колаген се увеличава, което оказва силно негативно въздействие за здравето на ставите, кожата и костите. Освен възрастта, навици като прекаляването със сладки храни и тютюнопушенето също водят до намаляване на колагена в организма.

Кои органи и системи са засегнати най-силно от недостига на колаген?

Стави и  сухожилия

Колагенът участва в състава на ставния хрущял, а неговата цялост е определяща за нормално функциониране на ставите.

Състояния, при които наблюдаваме увреждане на ставния хрущял и недостиг на колаген, са остеоартрит, при активно спортуващи и при тежък физически труд, след обездвижване и най-общо с напредване на възрастта. Този процес често е съпроводен от хронична болка и възпаление на засегнатите стави.

Множество клинични проучвания в областта доказват, че при продължителен прием на добавки към храненето, които подпомагат колагеновата синтеза, намаляват болката и възпалението в ставите.

Кости и мускули

Освен в ставния хрущял, колагенът е основен структурен елемент и на костите. Намалената колагенова сингеза в организма с напредване на възрастта може да доведе и до намалена костна плътност с риск от развитие на остеопороза. Някои проучвания доказват, че приемът на калций и колаген подпомага значително запазване на плътността на костите с напредване на възрастта.

В мускулите, колагенът съставя около 1-10%  и е от съществено значение за тяхната здравина и функциониране. Поддържането на мускулната маса е важна, както за активно спортуващите, така и при напреднала възраст. Стимулиранено на колагеновата синтеза оказва благотворно влияние за мускулния растеж след тренировка, както и за намаляване загубата на мускулна маса с възрастта.

Кожа, коса и нокти

Колагенът е основен градивен елемент на кожата, който осигурява нейната здравина, еластичност и хидратация. След 30-годищна възраст колагеновата синтеза постепенно намалява, а след 40 този процес значително се ускорява. Това обикновено е причина за поява на бръчки и суха кожа. Проучванията показват, че приемът на колаген за поне 8 седмици води до подобряване еластичността на кожата. Комбинацията на отлична ежедневна хидратация, подходяща козметика и стимулиране на колагеновата синтеза е мощно оръжие срещу стареещата кожа.

Кръвоносни съдове

Колагенът участва и в структурата на кръвоносните съдове.  В тази връзка подпомагането на колагеновата синтеза в организма има благоприятен ефект за здравето на артериите и вените -намалява сърдечно-съдовия риск, както и риска от поява на разширени вени. Чупливите капиляри също са индикация, че в тялото има недостиг на колаген.

Как да стимулираме синтезата на колаген?

 

Витамин С

Необходим е ежедневен прием на достатъчно количество витамин С за нормалната синтеза на колаген. В забързаното ежедневие често пропускаме пресните плодове и зеленчуци, а освен това не всички от тях са богати на витамин С. Недостатъчният прием на витамин С може да компрометира синтезата на колаген, тъй като витаминът е освен кофактор в този процес.

МSM

MSM (Метилсулфонилметан) осигурява биологично активна форма на сяра, която е необходима за оптималната синтеза на колаген и кератин. В комбинация в витамин С, MSM участва в изграждането на здрави тъкани на кожата и ставите чрез повишаване на колагеновата синтеза.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-силните антиоксиданти, който предпазва тъканите от увреждащото действие на оксидативния стрес.

колагенProcollagen на Абофарма е хранителна добавка, която поддържа здравето на костите, ставите, сухожилията и кожата. Спомага за формиране на колаген, в подкрепа на нормалната функция на кожата и с грижа за опорно-двигателната система, косата и ноктите. В състава на Проколаген е включен специален патентован комплекс NDF®, MSM и Витамин С, които спомагат за нормалната функция на кожата, косата и ноктите, както и за формирането на колаген. NDF (Natural dermo filler) съдържа силициев двуокис, който е структурен елемент на съединителната тъкан и е от главно значение за образуването на макромолекули като еластин и колаген.

Научете повече Проколаген тук

Кога тялото ви алармира, че има нужда от допълнителен прием на колаген?

  • Ако забелязвате, че кожата и ноктите ви не изглеждат здрави, силни и блестящи, а напротив – чупливи и с нездрав вид;
  • Ставните болки, скованост и възпаление са сигурна индикация, че тялото ви се нуждае от повече наколаген;
  • Ако забелязвате, че целулитните натрупвания в различни части от тялото ви са все по-видими;
  • Стриите със сигурност са друг знак, че е време да приемате оптимална дневна доза колаген, който ще спомогне за цялостния здравословен вид на вашата кожа;
  • Сухата и загубила своя тонус кожа също е индикация за дефицита на колаген;
  • Появата на бръчици и финни линии, както и загубата на блясък алармират за намален синтез на този толкова важен за младостта и красотата протеин;
  • Чупливите кръвоносни съдове могат да бъдат добре повлияни от повишен прием на колаген;
  • При интензивни и продължителни тренировки е препоръчително да добавяте колаген, който подобрява здравината на мускулите и състоянието на тялото след тренировка.

Търсите ли природно средство за да стимулирате синтезата на колаген в организма. Проколаген е хранителна добавка, която спомага за формиране на колаген, в подкрепа на нормалната функция на кожата и с грижа за опорно-двигателната система, косата и ноктите.

Научете повече за Проколаген тук

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts