Публикувано на

Топ заблуди в козметиката

В обществото са разпространени много странни разбирания относно козметичните продукти, в които хората неимоверно вярват. Това не само, че не им помага, но може да влоши състоянието на кожата и да причини нежелани реакции. Хората дават много съвети, но всеки добър специалист или дерматолог ще опровергае тези топ заблуди – ето и най-често срещаните:

1. Олио (зехтин) за суха кожа

Нека направим важно разграничение – козметичните олиа или дори домашния зехтин наистина се ползват от векове при суха кожа, но истината е, че те само повърхностно овлажняват кожата. Сухата кожа се нуждае от наистина подхранващи продукти като създадените за тази цел – лосиони и млека за тяло – които да възстановят хидролипидния слои на кожата, да съдържат уреа, млечна киселина, глицерин, хиалуронова киселина и др. Олиата са най-подходящи за масаж – и при деца, и при възрастни. Те правят кожата по-копринена и по-мека, но не лекуват и дори да успокояват сухотата, това е за много кратък период.

2. Овлажняващ крем – не и за през зимата, както и за мазна кожа

Често в аптеката/ дрогерията клиентките питат: ”Ако ползвам хидратиращ крем през зимата, той няма ли да замръзне?”. Това е доста налудничева и безпочвена заблуда. Хидратиращите кремове не съдържат 100% вода, която да замръзва при отрицателни температури. Те наистина я съдържат, но в много по-малък процент, а в комбинация с другите съставки замръзването на крема е почти невъзможно, освен ако не става дума за екстремно ниски температури, каквито са на Антартика например. Но съществуват марки – медицинска козметика, които дори са тествали своите подхранващи кремове в такива условия и резултатите са, че кожата е единствено подхранена с тях, но не и ‘замръзнала’.

Относно мазната кожа, тя наистина произвежда достатънчен брои липиди, които да я хидратират. Но ако се използват агресивни почистващи продукти със съдържание на алкохол или други подобни изсушаващи съставки, след употребата им е добре да сложите овлажняващ крем за нормална или комбинирана кожа, които да е с по-лека текстура, за да не омазни прекалено кожата ви.

3. Кремът за лице трябва да се сменя често

Постоянната смяна на крема за лице няма да подобри нито състоянието, нито вида на кожата. Смесването на различните съставки и постоянното тестване на едни и други продукти дори крие различни рискове. Това важи и за почистващите продукти. За да разкрие истинския си потенциал и ‘чудните’ разкрасяващи свойства кремът трябва да се използва поне месец. При по-продължителна употреба – поне три месеца или две, три опаковки последователно – клетките на кожата усвояват съставките по-добре и така повлияват външният вид на кожата. Изисква се търпение и постоянство.

4. Употреба на околоочен крем

Дамите смятат, че няма проблем, когато ползват дневният или нощният си крем и в зоната около очите, но когато се появи някакво дразнение, парене или зачервяване те се питат защо така се е получило. Е, може би сега ще имате отговор на този въпрос. Кожата ни в тази област е много по-тънка, по-фина и по-податлива, като най-чувствителна тя трябва да се третира със специални продукти.

5. Употреба на балсам и маска за коса

Оказва се, че дори продукти, които се използват често се употребяват неправилно. Балсамът и маската за коса се нанасят само по дължината на косата, а не в корените. Балсамът е за да предотврати заплитането и да улесни разресването. Маската е по-концентрирана, тя се използва веднъж, най-много два пъти в седмицата, като за най-добри резултати се нанася след подсушаване на косата с кърпа и престой около пет минути, дори повече.

Съществуват и много други абсурдни твърдения, в които често вярваме. Не се доверявайте на всичко чуто или прочетено, посъветвайте се с компетентен консултант или специалист или направете кратко проучване по въпроса.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Напиши коментар

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.