Публикувано на

6-те най-полезни храни на планетата

Има ограничено количество храна, която може всеки един от нас да приеме ежедневно.

За да увеличите максимално количеството хранителни вещества, които приемате, е добре да знаете каква храна поставяте в устата си.

Най-добрият начин да направите това, е просто да ядете храните, които съдържат най-голямо количество фибри, витамини и полезни вещества.

Допитахме се до сайта на тема здраве zdraveplus.com, който сподели с нас 7-те най-полезни храни на планетата.

1. Сьомга

Не всички риби са еднакво полезни.

Сьомгата и други мастни видове риба, съдържат най-голямо количество омега–3 мастни киселини.

Омега-3 са изключително важни за оптималната функция на тялото ви. Те водят до по-нисък риск от развитие на редица сериозни заболявания.

Въпреки че сьомгата се цени главно заради полезния си състав от мастни киселини, тя съдържа и огромно количество други хранителни вещества.

100 грама дива сьомга съдържа 2,8 грама омега-3, заедно с много висококачествени животински протеини и достатъчно витамини и минерали, включително големи количества магнезий, калий, селен и витамини от група В.

2. Зеле

От всички здравословни листни зеленчуци, зелето е кралят.

Зелето е пълно с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и различни биоактивни съединения.

100-грамова порция зеле съдържа :

  • Витамин С: 200% от RDI
  • Витамин А: 300% от RDI
  • Витамин К1: 1 000% от RDI
  • Големи количества витамин В6, калий, калций, магнезий, мед и манган

В същото количество има 2 грама фибри, 3 грама протеин и само 50 калории.

3. Чесън

Чесънът наистина е невероятна храна.

Той не само може да придаде вкус на много ястия, но е и много полезен за здравето.

Той е с високо съдържание на витамини С, В1 и В6, калций, калий, мед, манган и селен.

Чесънът също е с високо съдържание на полезни серни съединения като алицин.

4. Миди

Много морски животни са с високо съдържание на хранителни вещества, но черупчестите са сред най-хранителните от всички.

Различните видове миди, стриди и др. морски дарове, са много здравословни за тялото ни.

Мидите са много-богати източници на Витамин B12 , като 100 грама миди доставят над 16 пъти повече от RDI ( нужната доза за един ден). Те също са пълни с витамин С, различни витамини от група В, калий, селен и желязо.

Стридите също са много полезни за здравето ни. Само 100 грама доставят 600% от RDI цинк , 200% от RDI за мед и големи количества витамин B12, витамин D и няколко други хранителни вещества

5. Картофи

Един голям по размер картоф, е с високо съдържание на калий, магнезий, желязо, мед и манган. Той също така съдържа витамин С и повечето витамини от група В.

Картофите съдържат от почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Дори българите са използвали картофите, като основна храна дълги години.

Те са и една от най-засищащите храни. Когато изследователите сравняват стойността на ситостта на различните храни, варените картофи са с по-висок резултат от всяка друга измерена храна.

Картофите, поради високото си съдържание на нишесте, са една от най-благоприятните храни, когато има възпаления на червата, стомашно-чревна инфекция, както и други хронични проблеми с храносмилането.

6. Боровинки

Боровинките имат много висока хранителна стойност: съдържат витамин С, витамин К, голямо разнообразие на витамините от група В, както и някои важни микроелементи като: желязо, мед и манган.

Боровинките са една от най-богатите на антиоксиданти храни, на което се дължи тъмновиолетовия им цвят. Съдържащите се в тях антоциани и различни други растителни съединения намаляват сърдечно-съдовия риск и се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

Няколко проучвания са изследвали ползите на боровинките върху хора.

Едно от тези проучвания открива, че боровинките подобряват паметта при по-възрастни хора.

Друго проучване установява, че при затлъстели мъже и жени с метаболитен синдром, редовната консумация на боровинки спомага контрола на кръвно налягане, кръвната захар и лошия холестерол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.