Публикувано на

За благодарността през погледа на психотерапията – част 2

Благодарността действа като катарзис!

Катарзисът е процес, при който се освобождаваме от някакво силно и интензивно чувство. Например, след травматично и стресиращо преживяване, плачът е израз на силна емоция и действа като катарзис. По сходен начин действа и благодарността. Когато изпитаме чувство за вина например, че сме разочаровали някого, благодарността действа като освобождаване от това чувство, показвайки на другия уважението, което изпитваме към него.

 Позитивното влияние на благодарността.

Според множество психологични теории и изследвания, Благодарността действа позитивно.

Психично благосъстояние

Благодарните хора са по – малко невротични. Благодарността е в отрицателна корелация с депресията и в положителна с удовлетворението от живота.

Физическо здраве

В изследване, проведено през 2015 година с пациенти със сърдечна недостатъчност,  са направили упражнения за израз на благодарност. Резултатите са показали намаляване на възпалението, подобрен сън и по-добро настроение дори и осем седмици след приключването на изследването. Изводът е, че чувството за благодарност ни помага да имаме по-здрав разум и съответно, по-здраво тяло.

Междуличностни отношения

Благодарността е мощен инструмент за подсилване на междуличностните отношения. Благодарните хора са по-склонни да простят на другия и са по-малко нарцистични. Показвайки благодарност на тези, които са ви помогнали, подхранвате връзката си, запазвате отношенията си и удовлетворението от тях.

Щастие

Toepfer, Cichy и Peters (2011) провеждат изследване, в което участниците е трябвало  да напишат и изпратят благодарствено писмо на някого. След тази процедура, нивата на щастие и удовлетворение от живота са били завишени в голяма степен дори и две седмици след приключване на изследването. Благодарността има пряко и дълготрайно влияние върху щастието. Колкото по-голяма благодарност изразяваме, толкова по – щастливи ще бъдем.

Самоконтрол

Идва момент, в който всички ние разбираме, че всяко наше решение и действие имат последствия. Самоконтролът ни помага да сме дисциплинирани и концентрирани. Изследване от DeStenoet al, 2014 е показало, че самоконтролът се е повишил значително в стремежа на хората да открият щастието чрез благодарността. Тя ни дава решителността, от която се нуждаем, за да направим по-добър избор и да вземем правилното решение.

Увеличава психическата издържливост

Помага на хората да се възстановят бързо след травмиращи преживявания.

Благодарността подобрява съня ни

Хора, които се чувстват благодарни, спят повече часове и по – спокойно през нощта и са по – бодри като се събудят.

Благодарността подсилва просоциалното поведение

Благодарните хора са по- склонни да помагат и са алтруисти. При децата на 6-7 годишна възраст се наблюдава, че са по – щедри, когато чувстват и показват благодарност, а младежите са психически по – издръжливи и по – стабилни по отношение на настроенията си.

Психично здраве

Освен увеличаването на благоденствието, резултатите от психологични изследвания показват и много други облаги от тренирането и култивирането на благодарността. Една  от тях е намаляването на стреса и депресията  и подсилване на психичното здраве и благоденствие.

Затова покажете благодарността си и привлечете околните си да направят същото. Тръгнете заедно в една и съща посока – щастието.

Доказано е също, че благодарността блокира токсични емоции като завист и вина,  подсилва самооценката, подобрява чувството за благоденствие и ни дава възможност да се насладим на всеки миг.

Ако не оценим това, което притежаваме, нищо ново не може да дойде в живота ни. Благодарността ни доставя радост и щастие и променя енергийното ни ниво. Тя е отворена врата към небето и към обединеното енергийно поле на Вселената. Да чувстваме благодарност за всяко хубаво нещо в живота си и да  я изразяваме, това е ключ към щастието, Никога не е късно да се замислим… Естествено, всички сме се почувствали благодарни, когато нещо хубаво ни се случва, но може би в повечето случаи е бил повърхностен и пасивен момент и веднага след това сме се върнали в горчивата си реалност, на разочарованието и на страха.

Ако спрем за една минута, когато изпитваме чувство на благодарност и се концентрираме върху вътрешните си сетива, ще усетим как от клетките ни избликва спокойствие. Точно в тази една минута чувстваме признание, уважение, щедрост, обич, доверие, чувстваме връзката със самите себе си, с другите и с живота като цяло … А това е прекрасно!

Автор: Ели Дудулаки

blank

Ели Дудулаки е психолог и извършва индивидуално, семейно консултиране и консултиране в организацията (подбор, оценка и обучение на персонал, стрес и психично здраве на работното място). Прилага техники на консултиране, икоучинг, стимулиращи личностното и кариерното израстване: личностен растеж и оптимално преживяване, позитивен Аз и силни страни на характера, мотивация, справяне с различни емоционални симптоми и др. Работи в сферата на индивидуални, семейни и междуличностни проблеми - тревожност, депресивни състояния, липса на мотивация, професионални конфликти и стратегии, проблеми в юношеството и стратегии за справяне с тях, детайлна работа и психологическа подкрепа на онкологични пациенти и обкръжението им. Провежда групови обучения както на личностно така и на организационно ниво.
Развива практика и във Великобритания. Член е на Дружество на психолозите в България; Дружество по продължителни грижи и палиативна медицина; BPS( British Psychological Society).

3 posts