Публикувано на

Как да се справим със срамежливостта

срамежливост

Публикация на Марина Стойчовска, психотерапевт

Как срамежливите хора се справят със затрудненията в общуването? Какви стратегии използват най-често и дават ли те нужния резултат или са непродуктивни, дори и опасни.

Истината е, че срамежливите хора полагат огромни усилия, за да се справят с проблема си. По-долу са описани някои от начините, по които правят това, макар често да не постигат целта си.

Стремеж към другите

На първо място срамежливите хора се стремят към другите, опитват се да бъдат около хора, да влизат в разговори и това им коства страшно много енергия. Те прилагат спрямо себе си „принудителна екстроверсия“, което означава да излизат, да ходят на партита, барове, танци, молове – места, които ще ги поставят в близост до други хора. Но за съжаление очакват другите да се сближат с тях и да ги извадят от изолацията им. Само излизането сред хора не е достатъчно. То не само е неефективно, но и премахва контрола върху взаимодействията с другите.

Проблем се оказват погрешните очаквания, които срамежливите хора често имат за социалния живот. Ръка за ръка с очакването, че другите ще се свържат с тях, върви тяхното чувство за перфекционизъм. Те вярват, че всичко, което казват, трябва да бъде съвършено, изключително остроумно и оригинално. Мислят си, че всеки ги наблюдава и преценява, а това не е така.

срамежливост

Себеокуражаване

Втората им най-популярна стратегия е когнитивната модификация чрез позитивно или себеокуражително мислене: “Достатъчно съм добър!” ,“Достатъчно съм умен”, “Никой няма да пренебрегне някой като мен“. Доста от срамежливите хора се опитват да се самоубедят, че не са срамежливи. Но разговорът сам със себе си като единствена стратегия не работи. Трябва да са налични умения за разговор с другите, а е нужно и срамежливият човек да е около другите. Срамежливите хора рядко комбинират стремежа към другите със себеокуражаването.

Външни източници на помощ

Част от срамежливите хора се обръщат към книги и семинари за самопомощ. Това е конструктивна стратегия за справяне, но не е достатъчна.

“Течна екстроверсия“

Някои от хората се справят със срамежливостта чрез т.нар. “течна екстроверсия”. Тя е свързана с прием на психоактивни вещества (наркотици, алкохол). И макар така да се премахват задръжки, не се осигурява това, от което отчаяно се нуждаят – действителни социални умения, знания за това как да бъдат с другите. По този начин се създава опасност от свръхупотреба с психоактивни вещества и пристрастяване към тях.

„Електронна екстроверсия“

Друга стратегия против срамежливостта е електронната екстроверсия. Мрежата е голям социален посредник. Тя дава възможност на хората да достигнат до много други и да се присъединят към тях със собственото си темпо. И все пак интернет взаимодействието изисква по-малко усилия от взаимодействието лице в лице, така че накрая може да доведе до разочарование и да създаде трудности в реални ситуации, в които социалните умения са необходими.

Друга опасност от общуването в Интернет идва от това, че за срамежливите хора не е толкова трудно да разкрият себе си и така се представят като по-уверени и общителни, отколкото са. Когато се стигне до реален контакт другият може да се чувства излъган за това с какъв човек се среща и така да се наруши доверието, което е основа на социалния живот.

Иронията на Мрежата, натъпкана с безкрайни количества информация, е, че тя може да изолира.  Хората се отправят към любимите си сайтове и така укрепват собствената си тясна перспектива, което може да доведе до отчуждение, лишаване от право на глас и нетолерантност към хората, които са различни.

Подобно на повечето културни влияния, Интернет не е нито само полезен, нито само вреден. Той е социален инструмент, който работи по различни начини, в зависимост от това как се използва.

Ако усещате, че Вие също се борите със срамежливостта и се чудите дали стратегиите Ви за справяне са ефективни, можете да се ориентирате донякъде от горенаписаното. Съществуват обаче, много повече нефункционални начини за преодоляване на това затруднение. За да разберете как да развиете по-добри стратегии, е най-добре да се обърнете към специалист.

Не се колебайте да се обърнете към мен за въпроси и насоки по темата. Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.

Оцеляват ли срамежливите хора в съвременния свят прочетете тук


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

22 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.