Публикувано на

Секс – за по-ниско кръвно, по-добър сън и по-високо самочувствие

Сексът със сигурност влияе изключително положително на нашето психическо и физическо здраве. Ето и няколко изненадващи доказателства за този факт:

1. По-малко стрес. По-ниско кръвно налягане.

Изследване, направено в Шотландия, доказва, че двойките, водещи редовен полов живот, са с нормални стойности на кръвното налягане и по – лесно се справят със стреса. След изява пред многобройна публика, мъжете и жените с по-висока сексуална активност се справили по-добре със задачата и показали по-добри стойности на кръвното налягане от останалите.

Друго изследване също показва по-ниски стойности на кръвното налягане при двойките, живеещи заедно и често правещи секс.

2. Сексът засилва имунната система.

Сексът, веднъж или два пъти в седмицата се свързва с по-високите нива на имуноглобулин g (IgA) – антитяло с особено значение в протекцията от настинки и грип.

Изследване доказало по-високите нива на IgA в слюнката на участниците, правещи секс поне 1 път седмично. Разбира се, оказало се че те по-рядко ”хващат” настинка от останалите в проучването.

3. Гори калории.

Ето още едно предимство – 30 минути секс изгарят около 85 калории. Той ни поддържа във форма, подобрява дишането и тазовата мускулатурата и на двата пола.

4. Сексът подобрява здравето на сърцето.

20-годишно английско проучване доказало, че мъжете, правещи поне по 2 пъти седмично секс, са поне с 50 процента по-малък риск от инфаркт на миокарда, в сравнение с тези, които правят секс вендъж в месеца.

5. Секс за по-добро самочувствие.

”Някои хора правят секс, само за да се почувсват по-добре и по-уверени в себе си”- това е мнението на редица семейни терапевти и психолози. Особено силно тази теория важи за хората, радващи се на  редовен секс със своята половинка.

6. Сексът спомага за намаляване на чувството за болка.

Сексът и оргазмът повишават нивата на хормона окситоцин. Той пък повишава нивата на ендoрфинитe, които могат да намалят прага на болката. Артритната болка и главоболието, например, намаляват след секс.

7. Сексът предпазва мъжете от рак на простатната жлеза.

Американско проучване показва, че мъжете с поне 21 брой еякулации в месеца са по-малко застрашени от рак на простата, в сравнение с тези, които еякулират между 4 и 7 пъти месечно. Разбира се, има и редица други фактори, които трябва да се имат впредвид. Но е факт , че сексът е от особено значение за мъжкото полово здраве.

8. Секс за по-добър сън.

Да, всички знаем колко е полезен сексът за по-доброто качество на съня.

Окситоцинът, произвеждан по време на оргазъм, подобрява съня. А именно сънят е един от най-важните фактори, допринасящи за по-добре здраве!

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.