Публикувано на

Секс – за по-ниско кръвно, по-добър сън и по-високо самочувствие

Сексът със сигурност влияе изключително положително на нашето психическо и физическо здраве. Ето и няколко изненадващи доказателства за този факт:

1. По-малко стрес. По-ниско кръвно налягане.

Изследване, направено в Шотландия, доказва, че двойките, водещи редовен полов живот, са с нормални стойности на кръвното налягане и по – лесно се справят със стреса. След изява пред многобройна публика, мъжете и жените с по-висока сексуална активност се справили по-добре със задачата и показали по-добри стойности на кръвното налягане от останалите.

Друго изследване също показва по-ниски стойности на кръвното налягане при двойките, живеещи заедно и често правещи секс.

2. Сексът засилва имунната система.

Сексът, веднъж или два пъти в седмицата се свързва с по-високите нива на имуноглобулин g (IgA) – антитяло с особено значение в протекцията от настинки и грип.

Изследване доказало по-високите нива на IgA в слюнката на участниците, правещи секс поне 1 път седмично. Разбира се, оказало се че те по-рядко ”хващат” настинка от останалите в проучването.

3. Гори калории.

Ето още едно предимство – 30 минути секс изгарят около 85 калории. Той ни поддържа във форма, подобрява дишането и тазовата мускулатурата и на двата пола.

4. Сексът подобрява здравето на сърцето.

20-годишно английско проучване доказало, че мъжете, правещи поне по 2 пъти седмично секс, са поне с 50 процента по-малък риск от инфаркт на миокарда, в сравнение с тези, които правят секс вендъж в месеца.

5. Секс за по-добро самочувствие.

”Някои хора правят секс, само за да се почувсват по-добре и по-уверени в себе си”- това е мнението на редица семейни терапевти и психолози. Особено силно тази теория важи за хората, радващи се на  редовен секс със своята половинка.

6. Сексът спомага за намаляване на чувството за болка.

Сексът и оргазмът повишават нивата на хормона окситоцин. Той пък повишава нивата на ендoрфинитe, които могат да намалят прага на болката. Артритната болка и главоболието, например, намаляват след секс.

7. Сексът предпазва мъжете от рак на простатната жлеза.

Американско проучване показва, че мъжете с поне 21 брой еякулации в месеца са по-малко застрашени от рак на простата, в сравнение с тези, които еякулират между 4 и 7 пъти месечно. Разбира се, има и редица други фактори, които трябва да се имат впредвид. Но е факт , че сексът е от особено значение за мъжкото полово здраве.

8. Секс за по-добър сън.

Да, всички знаем колко е полезен сексът за по-доброто качество на съня.

Окситоцинът, произвеждан по време на оргазъм, подобрява съня. А именно сънят е един от най-важните фактори, допринасящи за по-добре здраве!

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Напиши коментар

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.