Публикувано на

Поза ,,свещ” забавя стареенето, косопада и помага при разширени вени

Една от най-важните и популярни пози или асани в йогата е позата ,,Свещ” или Сарвангасана. Тя не е трудна за изпълнение, а в същото време оказва положителен ефект за цялото тяло.

Освен за оросяване на мозъка, позата е осбено полезна за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, защото води до подобряване на кръвоснабдяването към цялата тилната област . Оттам има благоприятно действие върху метаболизма ни. Важна е за подобряване на паметта и концентрацията и е особено подходяща преди засилена умствена работа и когато сме  изморени или отпаднали.

Смята се, че позата ни помага да запазим младостта, защото редовното практикуване води до забавяне на стареенето и дори побеляването на косата.

Важно е да се отбележи, че Сарвангасана е важна и за сърцето. Редовното практикуване води до подобряване на работата на сърцето и това я прави безценна за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Т.к. при позата се получава пълно разтягане на гръбнания стълб тя е полезна при болки в гърба, шията и при проблеми с гръбначния стълб.

Нараства процентът на хората, страдащи от т.нар. варици или разширени вени. Този проблем обхваща не само хората, които ежедневно работят на крак. Разширени вени се срещат при хора от всички възрасти и състоянието може да бъде и много болезнено, а и да доведе до усложнения. Поза Свещ ще ви помогне да засилите притока на кръв в правилната посока, което значително ще облекчи състоянието.

Безсънието – един проблем на съвременния забързан свят, от който всеки е страдал поне веднъж в живота си. Ето и помощ за подобряване на съня – отново познатата поза Свещ. Преди лягане за няколко минутки е достатъчно. Можете да  практикувате т.нар. ,,царица на асаните” и през деня.

Внимание! Позата не е подходяша за практикуване в периода на месечния цикъл.

Ето и указанията за точно изпълнение:

1. Легнете по гръб на пода със събрани крака и с ръце покрай тялото.

2.Вдишайте. Повдигнете краката под прав ъгъл спрямо пода. Повдигнете още, като вдигате таза и гърба от пода. След това поддържайте гръбнака с ръце. Раменете остават на пода.

3. С помощта на дланите приближете бавно изправеното тяло към главата, така че брадичката да се опре в гръдната кост, за да се получи заключване на брадичката. Приближавайте гръдния кош към брадичката, а не обратно.

4. За да освободите от позата, свалете краката към челото, докато застанет под ъгъл 45 градуса спрямо тялото. Сложете дланите на пода и бавно свалете краката.

Успех!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.