Публикувано на

Ползите от колоезденето

Ползите от колоезденето са отдавна известни. Освен изключително тонизиращо и ободряващо, колоезденето има и редици благоприятни ефекти върху здравето.

 • Изгарят се около 500 калории на час
 • Колоезденето тренира и укрепва сърцето и кръвоносните съдове, а също и общата издръжливост на организма.След каране на велосипед вие по-малко ще се изморявате на работа и ще се събуждате отпочинали.
 • Увеличава се количеството на вдишвания въздух, белите дробове работят на 100 процента, а когато въртите педалите на чист въздух, всеки ваш орган (и главният мозък в това число) получават заедно с кръвта хранителни вещества.
 • Изключително полезно е  карането на колело за  хората с разширени вени. Когато въртят педалите, кръвта им циркулира по-бързо и така преодолява венозния застой, който е в основата на този здравен проблем.
 • Повишава се имунитетът, а с него и съпротивата срещу инфекциозните заболявания. Статистиката твърди, че при хората, които редовно карат колело, рискът през зимата да се разболеят от простуда и грип е по-нисък със 70%.
 • Редовното каране на колело увеличава продължителността на живот. Скорошно проучване, проведено от специалисти от Копенхаген доказва, че колелото може да увеличи живота с около 5 години.
 • Гледането напред и фиксирането на предмети, които са разположени далеч пред погледа, тренират очния мускул и с това намалява риска от късогледство.
 • Колоезденето прави великолепен масаж на бедрата и то от вътрешната страна, където мускулите най-бързо се отпускат. Заедно с това опъва портокаловата кожа и заглажда целулита, който освен със задържане на течности в тъкани е свързан и с натрупаните там токсини от обмяната. Раздвижването ги разнася и помага за по-бързото им изхвърляне от организма.
 • Отлично се тренира вестибуларният апарат, както и координацията.

А ето и няколко полезни съвета, преди да се качите на колелото:

 • Носете си необходимото количество вода, за да избегнете обезводняване.
 • Избягвайте да карате, когато сте се нахранили добре и стомахът ви е пълен, защото това натоварва сърцето.
 • При възникване на болки в коленете си починете и преразпределете натоварването – иначе рискувате да получите по-сериозна травма.
 • Ако карате из града, спазвайте правилата за движение.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
 1. Колоезденето и всякакъв друг вид спорт е изключително полезно за хората, които са наистина обездвижени и затлъстели от съвременния начин на живот.

 2. Колоезденето и всякакъв друг вид спорт е изключително полезно за хората, които са наистина обездвижени и затлъстели от съвременния начин на живот.

 3. Пълни глупости са това. ЗА да има какъвто и да е ефект трябва да навъртате едно поне 100тина км на ден и то всеки ден… всичко друго са илюзии и заблуди… Освен това колезденето е може би най-тъпия спорт изобщо, но нямам намерение да обяснявам… Но нека лелките се гордеят със себе си, че ходят на ратота с кулулото и нека си вярват, че ще смъкнат висящите задници и целулита ….

 4. Пълни глупости са това. ЗА да има какъвто и да е ефект трябва да навъртате едно поне 100тина км на ден и то всеки ден… всичко друго са илюзии и заблуди… Освен това колезденето е може би най-тъпия спорт изобщо, но нямам намерение да обяснявам… Но нека лелките се гордеят със себе си, че ходят на ратота с кулулото и нека си вярват, че ще смъкнат висящите задници и целулита ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.