Публикувано на

Как трайно да подобрим стойката си

Въпреки невероятната структура на човешкото тяло, лошата поза може да доведе до болки в гърба. Когато прекарваме твърде много време изгърбени пред екрана на компютъра или в колата, може да се стигне до болка и дискомфорт в гърба и бедрата.
Счита се, че около 70% от хората имат болки в гърба в даден момент от живота си. Една от теориите е, че болката в гърба е широко разпространена, заради модерния начин на живот. Дългите часове прекарани в седене са точно обратното на това, за което е проектиран гръбначния ни стълб. Неговата функция е да се движи! Да бяга, да върви, да се катери, извива, завърта – това са здравословните действия. Освен ежедневното движение, позата също е от ключово значение за поддържането на здрава скелетно-мускулна система.

1. Обърнете внимание на позата си
Вашата поза е важен фактор във всяка дейност, включително седене, стоене и спане. Добрата стойка оптимизира вашия дихателен капацитет, като позволява на други системи, включително храносмилателната и кръвоносната, да работят ефективно. Докато се движите през деня, обръщайте внимание на стойката си.

2. Стойката докато седите също е от голямо значение
Когато седим дълги часове, главните мускули се уморяват и ние започваме да се изгърбваме, което води до изтощаване на други структури на нашето тяло.  За да е добра стойката ви, бедрата, коленете и краката трябва да са на 90 градусов ъгъл, столът трябва да пoддържа добре долната част на гърба, а разстоянието до работното място трябва да е удобно, без да се налага да упражнявате натиск върху тялото си.

3. Не пренебрегвайте баланса
Балансът помага на връзката мозък – тяло, която гарантира, че съобщенията от мозъка могат да се предават към необходимите мускулни групи в наносекунди. Съществуват специфични упражнения, които са насочени към подобрение на баланса. Такива са например пилатес и йога.

4. Дрехи и аксесоари
Факт е, че се чувстваме по-добре и по-положително, когато ни харесва това, което виждаме в огледалото. Въпреки това, някои модни навици могат да бъдат доста вредни за организма, например носенето на високи токчета, тежка чанта или раница. Това поставя под напрежение мускулите, включително връзките и сухожилията и в крайна сметка причинява пренатоварване на ставите. За да разрешите този проблем, може да  закупите ергономична раница или да сменяте рамената, когато носите тежка чанта .

5. Контролирайте стреса
Хората не винаги осъзнават, кога и как тялото реагира на обкръжението. Както сигналите и информацията достигнат до нашите сетива , мозъкът и тялото реагират по съответния начин . Когато стресът е сигнала, който се получава, тялото често реагира с готовност за борба или бягане; това предизвиква напрягане на мускулите и напускане на кръвта от храносмилателния процес в отговор на стреса, което води до натиск върху цялата скелетно-мускулна система. Дълбоките вдишвания сигнализират на мозъка, че всичко е наред  и помагат на тялото да се отпуснете.

6 . Отделяйте време за физически упражнения и движение всеки ден
Развиването и поддържането на мускулите е най-голямото ви оръжие срещу болките в гърба и шията. Има толкова много възможности за движение: ходене, туризъм, пилатес, йога, групови фитнес упражнения, развлекателни спортове като волейбола и безброй други. Намерете дейността, която извършвате с удоволствие и я практикувайте редовно. След като започнете да усещате ползите от движението и дълбокото дишане, те ще се превърнат в приятна необходимост за вас. Отлична идея е и работата с личен треньор. Той може да ви изготви подходяща програма и да я променя с времето, ако сте готови за по-големи предизвикателства.

7 . Разтягайте мускулите всеки ден
Упражненията за гъвкавост като йогата са много важни за цялостното физическо състояние. Повечето хора с проблеми в гърба, врата и кръста имат полза и от ежедневното разтягане. Отделете няколко минути  (или повече, ако можете) , за да разтегнете цялото си тяло-всяка мускулна група поотделно. Лежейки, седейки или стоейки на удобна повърхност, разтегнете бавно и внимателно всички мускули на краката, долната част на гърба, средата на гърба и раменете, включително  ръцете (бицепс, трицепс) като не забравяте и мускулите на шията.

Вслушайте се в  посланията на тялото ви – от кое има по-голяма нужда, от кое по-малка и му го осигурете!


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.