Публикувано на

Йога за гъвкавост на тялото и ума

йога за гъвкавост на ума и тялото

Започнала своето развитие още преди хиляди година в Индия, йогата – цялостна наука за живота, днес е една от най-бързо развиващите се техники в САЩ. Системата от упражнения за ума, духа и тялото са най-правилният избор за овладяване и преодоляване високите нива на стрес, за сила и издръжливост, за повишаване на самочувствието и вярата в собствените ни възможности.

Пътуването през  живота понякога е изпълнено с препятствия. А животът е именно усвояване на умението да се справим с тези пречки по един позитивен начин за преодоляване  на препятствията  в зависимост от неговото умствено, емоционално и физическо състояние.

В зависимост от нашата природа и целите, които сме си поставили, ние можем да изпитваме някои трудности в йогистката практика.  Тези пречки отвличат ума ни и ни отдалечават от поставените цели. Когато останем фокусирани и проявим постоянство в практиката си, ние можем да постигнем  лесно и желаната цел. Създавайки осъзнаване, йога се концентрира върху съзнанието за настоящето. Чрез  йога се научаваме на изкуството да контролираме ума и тялото си. С редовната практика умът постепенно ще изгуби сковаността си и ще стане чувствителен към промяната. Проблемите, които са изглеждали непреодолими, повече няма да всяват страх.

Много е важно да се знае, че гъвкавостта не е плод на нашите усилия, затова не е необходимо да бързаме в опита си да станем гъвкави в рамките на дни. Колкото повече се опитваме, толкова повече ще се проваляме. Пътят към гъвкавостта е пътят към опознаването на самите себе си. Ключът към успеха е смирението. Да се откажем от егото си и да оставим Природата да си върши работата. Йога ни помага да освободим всички емоционални прегради в съзнанието ни и да променим коренно мисленето си.Преди всяка практика е ключово да се освободим от всички свои мисли и да успокоим  ума си.

Йога подобрява гъвкавостта на тялото и ума

Гъвкавостта на тялото се получава в резултат на разтяганете. Но когато се подходи и към йога със състезателно и егоистично отношение, дори разтягането се превръща е насилие. Именно състезателният подход тук причинява травми на тялото. Много е важно да опознаете себе си и собственото си тяло. И не бива да си поставяте цели, надхвърлящи възможностите на тялото. Доказано е , че негативното мислене  причинява стягане на мускулите, загуба на енергия и чувство за изтощение на цялото тяло.

За да постигнем гъвкавост на тялото и ума трябва да сме търпеливи и да работим постоянно стъпка по стъпка. Постепенното отваряне на тялото и освобождаване на тялото от напрежението се  получава с течение на времето. Визуализирайте  в ума си разтягането или позата, която искате на изпълните, а след това се концентрирайте върху групата мускули, вземащи участие в разтягането. Това ще помогне на ума да разбере разтягането. Преминете към позата и насочете вниманието си към участващите в разтягането област и мускул. Бавно освободете напрежението в мускула. Отпуснете  се и наблюдавайте тялото и дишането си.

Ако се подходи по описания начин, йогистката практика ще ни направи чувствителни към вътрешната ни същност. Ще започнем  да опознаваме вътрешната ни същност. Ще започнем да осъзнаваме тялото си, а също така и ума, емоциите  и усещанията си. Колкото повече се докосваме до истинската си същност и работим за промяната отвътре, толкова по-големи ще са силата и гъвкавостта, създавани в тялото.Напредвайки в практиката си съзнателно ще започнем да се чувстваме по-добре  по отношение на самия себе си и всичко в живота ще се подобри . Тази промяна не се дължи на отсъствието на болки и нещастия.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts