Публикувано на

Йога против целулит

йога против целулит

Йогата е цялостна наука за живота, която включва едновременно упражнения за ума, духа и тялото. Тези техники са най-правилният избор за овладяване и преодоляване високите нива на стрес, за сила и издръжливост, за повишаване на самочувствието и вярата в собствените ни възможности.  Чрез йога практиките постигаме разтягане на тялото, а редовното практикуване води до подобряване на здравето, намаляване на целулита, повишаване на съпротивителните сили и развитие на умствено осъзнаване. При другите физически упражнения се задържа млечна киселина в стегнатите мускули, което води до натрупване на отпадни продукти там. А най-ценното при изпълняването на йога асаните е , че се стимулира именно отделянето на млечна киселина от мускулите в кръвообращението, за да не се затруднява съкращаването на мускулите.

Днес ще Ви разкажа за някои пози, които оказват положително въздействие върху всички части на тялото и са особено полезни, когато искаме да се преборим със целулита.  Редовната практика подобрява състоянието на кожата, подвижност на ставите и гръбначния стълб, тонизират се мускулите, жлезите и вътрешните органи. С напредване на практикуването се усеща прилива а т.нар. прана – жизнената енергия в тялото. Много е важно правилното дишане – така се създава единство между дишането и движенията. Когато искаме да преборим досадните целулитни наптрупвания е от особено значение да не подценяваме хидратацията на тялото и правилната диета. Освен йога е полезно да ограничим солта и захарта от менюто си, за да имаме най-бързи и ефективни резултати. Натрупването на вредни токсини в тялото изключително влошава целулита. Консумацията на преработени, консервирани храни, вредни захари и подсладители са гаранция за натрупване на подкожни мазнини.

Обърнатите пози в йогата

Една от най-важните и популярни пози или асани са т.нар. обърнати пози. Тези асани са много, различни по сложност, но най-общо казано това са пози, които поставя главата по-ниско от нивото на сърцето.Такива са  свещ – царицата на всички пози (Сарвангасана),  полусвещ (Випарита Карани), рало (Халасана) и стойка на глава – Ширшасана,  (която е добре да се изпълнява от напреднали в йога).

Редовната практика на обърнатите пози в йогата подобряват цялостното състояние на тялото. Спомагат за оросяване на мозъка,  осбено полезни са за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, защото води до подобряване на кръвоснабдяването към цялата тилната област . Оттам има благоприятно действие върху метаболизма ни. А именно върху тези проблеми трябва да се фокусираме, когато искаме да се справим със целулита.

Смята се, че обърнатите пози в йога ни помага да запазим младостта, защото редовното практикуване води до забавяне на стареенето и дори побеляването на косата.

Поза Мост или Сету Бандха Сарвангасана

Тази асана също е една от най-популярните пози в йогата. Редовното практикуване спомага за рaзтягaне на гъpдитe, шиятa и гpъбнaчния cтълб. Смята се , че тази поза уcпoĸoявa мoзъĸa и пoмaгa зa oблeĸчaвaнeтo нa cтpeca и дeпpecиятa. Много важно е, че поза мост стимyлиpa ĸopeмнитe opгaни, бeлитe дpoбoвe и щитoвиднaтa жлeзa, а това е от особено значение за пoдoбpявaне на xpaнocмилaнeто. За да намалим целулита е от особено значение да подобрим състоянието на мускулите в областите, засегнати от портокаловата кожа.

Йога ни помага именно да стегнем тялото и да подобрим притока на кръв в проблемните области. Тя не само заздравява мускулите, но и увеличава лимфопотока към мастните натрупвания. Това от своя страна отмива токсините и стопява целулитните образувания. Ако Ви е трудно да направите мост, може да започнете с практикуване на Поза полу-мост, която е по-лесна за изпълнение, но дава същите положителни резултати за тялото.

Много са и билките, които също помагат за елиминирането на излишната вода от тялото, което спомага за по-гладка и свежа кожа. Такива билки- диуретици са копривата, хвощ, глухарче, магданоз. Те помагат за цялостната детоксикация, и особено при задържане на течности и наличие на целулит.

Надявам се статията ми да Ви е била полезна.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts