Публикувано на

Циститът – как да се предпазим

Циститът е едно от най-разпространените  заболявания, а през летните месеци опасността да се разболеем, нараства многократно.

Циститът може да бъде остър или хроничен спорен начина на протичане. А в зависимост от причинителите може да бъде:

инфекциозен-причинен най-често от гъбички, вируси, хламидии или бактерии

неинфекциозен-причинен от лекарства или лъчетерапия

Това възпаление на лигавицата на пикочния мехур заплашва голяма част от нежния пол, но се среща във всички възрастови групи. Съпроводен е с редица неприятни симптоми като парене и болка при уриниране, болки в долната част на корема и/или кръста, чести позиви за уриниране, а понякога наличие на кръв или/и бактерии в урината.

Причините за появата на цистит могат да бъдат различни: най-често охлаждане на организма. Една дори лека настинка на море или басейн може да доведе до симптоми на цистит, затова трябва да се пазим от простуда.

Запекът и задържането на урина също са фактори за поява на цистит. Затова е важно да не се пренебрегват позивити за уриниране, да се приематат достатъчно течности, а хранителният режим да включва по-лесни за храносмилане продукти и богата гама от плодове и зеленчуци.

Бременност, климакс, преумора, дори бурен секс и наличие на съпътстващи заболявания могат да причинят цистит-например  камъни или туморни образувания в пикочния мехур или аденом на простатната жлеза.

Трябва да се отбележи, че употребата на алкохол, кофеин и пикантни храни могат да обострят цистита, затова трябва да се избягват.

Профилактиката на цистита трябва да включва и висока лична хигиена.

При остри случай лечението трябва да бъде проведено с антибиотици (фосфомицин или флуорхинолони). Но редица билки са също добър вариант за преодоляване на началните симптоми самостоятелно или в комбинация със спазмолитици или други медикаменти.

Червената боровинка е много подходяща при бременни и деца. Екстрактът от червена боровинка съществува в аптечната мрежа под формата на таблетки, сироп или сашета.

Богатият състав, който включва  флавоноиди, арбутин, витамин Ц, дъбилни вещества и  други, го прави подходящ избор при лечението на цистита.

Антибактериалното действие на това чудотворно растение се дължи на факта, че чрез повишаване киселинноста на урината се осъществява по-лесното елиминиране на всички патогенни микроорганизми.

Съдържащите се в червената боровинка проантоцианидини имат доказана анти-канцерогенна активност.

Други много полезни и с доказана ефективност при цистит билки са: мечо грозде, бреза, царевична коса, полски хвощ, живовляк. Хранителните добавки, съдържащи екстракти от горепосочени растения, могат да бъдат лесно открити в аптечната мрежа.

Комбинации от няколко билки под формата на чай са също правилен подход за профилактика или лечение на цистит.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Това е най-ужасната инфекция, която може да се получи. Преди повече месец се сблъсках за първи път с цистита и просто беше ужасно болезнено. Посетих гинеколог и ми препоръча някакви нови хапчета, но бяха антибиотик, а билкови с екстракти от червена боровинка, за която и в статията пише за ефикасното й свойство, бяла бреза и гости енчец. Хапчетата се казваха Уралгин СР и буквално бяха моето спасение. Наистина много бързо облекчиха парещата болка при уриниране. Съвсем сериозно направо изпитвах ужас всеки път щом ми се приходеше до тоалетната. Благодарна съм на д-р Иванова, че ми ги предписа и ми спести антибиотиците.

  2. Май не съм единствената, на която Уралгин СР е помогнал. Отдавна мислех да споделя моите мисли за това уникално лекарство, но все не ми оставаше време. Преди да попадна на него съм изпробвала какво ли не, но от Уралгин съм изключително доволна. Горещо го препоръчвам на всички, които са се сблъсквали с цистита, за да не се налага да търпят тези ужасяващи болки

  3. Май не съм единствената, на която Уралгин СР е помогнал. Отдавна мислех да споделя моите мисли за това уникално лекарство, но все не ми оставаше време. Преди да попадна на него съм изпробвала какво ли не, но от Уралгин съм изключително доволна. Горещо го препоръчвам на всички, които са се сблъсквали с цистита, за да не се налага да търпят тези ужасяващи болки

  4. Слава Богу не съм страдала от тежки форми на цистит или съм го хващала много рано, но винаги когато започнат болките и паренето взимам червена боровинка – много помага.
    Майка ми имаше по-сериозни проблеми, с много повече болка и дискомфорт и тя си правече чай от листа от мечо грозде – определено помага, но трябва да се внимава с дозировката и продължителността на приема, защото може да раздразни стомаха, а в някои случай да се стигне до натравяне.Но въпреки тези ужасни странични ефекти, мечото грозде помага срещу цистита, а и при болки в бъбреците, също.

  5. Това е най-ужасната инфекция, която може да се получи. Преди повече месец се сблъсках за първи път с цистита и просто беше ужасно болезнено. Посетих гинеколог и ми препоръча някакви нови хапчета, но бяха антибиотик, а билкови с екстракти от червена боровинка, за която и в статията пише за ефикасното й свойство, бяла бреза и гости енчец. Хапчетата се казваха Уралгин СР и буквално бяха моето спасение. Наистина много бързо облекчиха парещата болка при уриниране. Съвсем сериозно направо изпитвах ужас всеки път щом ми се приходеше до тоалетната. Благодарна съм на д-р Иванова, че ми ги предписа и ми спести антибиотиците.

  6. Слава Богу не съм страдала от тежки форми на цистит или съм го хващала много рано, но винаги когато започнат болките и паренето взимам червена боровинка – много помага.
    Майка ми имаше по-сериозни проблеми, с много повече болка и дискомфорт и тя си правече чай от листа от мечо грозде – определено помага, но трябва да се внимава с дозировката и продължителността на приема, защото може да раздразни стомаха, а в някои случай да се стигне до натравяне.Но въпреки тези ужасни странични ефекти, мечото грозде помага срещу цистита, а и при болки в бъбреците, също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.