Публикувано на

Секс против грип

Сексуално активните хора боледуват по-малко. До този извод са стигнали редица здравни експерти.

Хората, които имат редовен полов живот, са по-устойчиви на редица вируси, бактерии. Изследвания в университет в Пенсилвания, показват, че студенти, практикуващи секс средно два пъти в седмицата, имат по-високи нива на антитела в телата си, в сравение с останалите.

Разбира се , за да повишим имунитета си и да не боледуваме често, трябва да наблегнем и на още няколко важни аспекта, а именно:

  • Правилно и разнообразно хранене
  • Редовна физическа активност
  • Достатъчен сън
  • Спазване на задължителните ваксинации
  • Използване на предпазни мерки при полов акт

,,Всъщност редовният сексуален живот повишава либидото, подобрява и качеството на самия секс” – твърдят специалисти в областта от Чикаго. И още: ползите при жените са , че се подобрява кръвотока, еластичността и по-доброто овлажняване в областта на влагалището. А това води и до по-голямо удоволствие, разбира се. А отделянето на хормона на щастието – серотонин, има огромно значение за нашето здраве в положителен аспект.

Сексът подобрява контролът върху пикочния мехур при дамите, което е от особено значение за предпазване от инконтиненция (задържане на урина). А инконтиненцията засяга все по-голям процент от нежния пол. По-силното тазово дъно се посига именно с редовен полов живот. Всъщност оргазмът причинява контракции на мускулите на тазовото дъно, с което те стават по-силни и здрави.

Сексът понижава високото кръвно. Да, и това е така. Изследвания, свързващи сексът и хипертонията, доказват, че сексуално активните могат да понижат горната граница на кръвното си налягане.

,,Сексът си е вид физическо упражнение.” С него изгаряме по 5 калории на минута, което е с 4 повече, от гледането на телевизия. Но натоварваме различни групи от мускули и дори подобряваме работата на сърцето.

Добрият сексуален живот влияе добре и на сърцето.

Намалява рискът от развитие на редица сърдечно-съдови заболявания и дори инфаркт на миокарда при мъже, практикуващи секс минимум 2 пъти в седмицата.

Чрез редовен секс подобряваме работата на сърцето, повишаваме защитните сили на организма срещу редица причинители на заболявания. Може дори да намалим риска от развитие на остеопороза, защото сексът поддържа нивата на естрогена и тестостерона в нормални граници. И не на последно място, повишава самочувствието и ни поддържа в добра физическа и психическа форма.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.