Публикувано на

Когато желанието за секс ни отбягва

Липсата на сексуално желание  наблюдаваме много по често при жените отколкото при мъжете. Проучвания например показват, че проблема засяга цели 42% от жените в Съединените щати и 300 хиляди жени във Великобритания. Въпреки обезпокоителните резултати се оказва, че за повечето жени ниското либидо е преходно и след консултация с лекар или психотерапевт проблема отшумява. Какви биха могли да бъдат причините сексуалното желание при женския пол да е толкова уязвимо?

  • Задълбочени проучвания посочват, че промени в нивата на конкретни хормони при жената могат да станат причина. Смущения в отделянето на лутеинизиращия хормон, високи нива на пролактина и андрогените намаляват либидото. С оглед на това, че  секрецията на полови хормони при жената се контролира от хипофизата трябва да се пазим от психологични неразположения. Всяка силна тревога влияе негативно на правилното предаване на импулси в мозъка и на функцията на хипофизата.
  • Някои лекарства като транквилизаторите могат да понижат желанието за сексуални контакти.
  • По време на периода след раждането често се съобщава за смущения в либидото на жената. Хормоналните промени както и изтощението по време на кърмене са оправдателна причина.
  • Заболявания като депресия и диабет също се свързват с понижено либидо
  • Периодът на менопаузата е противоречив. От една страна сухотата на влагалището е смущаващ фактор. От друга страна обаче много жени съобщават за повишено либидо точно в този период
  • Злоупотребата с цигари и алкохол значително намаляват желанието за секс.

Подобни проблеми могат да възникнат и чисто на психологично ниво в следсвие на сериозни проблеми в отношенията на партньорите, свръх преумора у др.

Билколечение

За отпускане се препоръчва жените всеки ден да пият чаша чай от успокояваща билка- лайка, върбинка. Вечер може да се пие чай от малинови листа или адамово дърво/ ако не провеждате хормонално лечение/. Тинктура приготвена от див овес, коприва, сладник и китайска пищялка действат особено благоприятно.

Хранителен режим

Небалансираният хранителен режим с повишен прием на повече преработени захари, малко зеленчуци и плодове е причина за ниско либидо при много жени. Опитайте някои разтоварващи програми с прием на плодови сокове, които осезаемо дават енергия на организма. Приемайте необходимото количество витамин А, В и Е, магнезий, манган и цинк в естествен или като добавка. Приемайте полиненаситени мастни киселини като увеличите приема на прясна немазна риба или рибено масло. Те играят централна роля при синтеза на половите хормони.

Ароматерапия

Може да добавите във ваната 2 капки масло от иланг-иланг или мускатен конски босилек и 3 капки гераниево масло. Същата смес може да поставите в арома лампа и да се радвате на хармония и спокойствие. За маслата от иланг- иланг и мускатен конски босилек се знае, че повишават чувствеността. Сандаловото и гераниевото масло потискат депресията, а розовото масло стимулира сексуалното желание.

Не се затваряйте в себе си а по скоро споделяйте с партньора си като дори може да го включите в процеса на лечение. Осигурете си необходимата продължителност на съня и физическа почивка, за да се справите по бързо с неразположението.