Публикувано на

Имуностимулантите и храненето – важни за лечението на вагинит

Вагинитът е инфекция или възпаление на влагалището, много често срещан гинекологичен проблем при жените на различна възраст. Освен конвенционалната медицина, лечебни средства от алтернативната
медицина могат да бъдат много полезни за лечението.

Редица са причините за появата на вагинит. Най – честите причинители са бактерии или гъбички (например Candida albicans).  Трихомониазата е заболяване, което причинява вагинит и се предава по полов път. Понякога е възможно при жени в менопауза поява на т.нар. атрофичен вагинит. Той е резултат от недостатъчното количество на хормона естроген.

Симптомите най – често включват зачервяване, раздразнение и възпаление на влагалищната лигавица, течение от влагалището, парене при уриниране, дискомфорт при полово сношение, а понякога и кървене.

Най – важната стъпка в лечението на вагинита, независимо дали той е остър или хроничен, е да се направи правилна диагноза. Диагностицирането на причинителя е от особено значение за правилно лечение.

При бактериална инфекция най – често се наблюдава сиво – бяло течение с мирис на риба. Ако след направено лабораторно изследване е установено, че Вие имате бактериална вагиноза, тогава трябва да намалите консумацията на захар. Специалисти съветват пациентките с такъв проблем да избягват консумацията на захар, рафинирани въглехидрати и дори алкохол. Това важи и за вагини, причинен от кандидоза или трихомониаза.

Много важно за лечението на вагинит е да се възстанови нормалната pH киселинност на влагалището. Именно болестотворните бактерии, гъбички и други причинители на инфекцията, са нарушили тази киселинност.

Киселото мляко е най – полезната храна при наличие на вагинит. Това е най – богатата на важни за влагалището бактерии храна. Препоръчва се поне 2 седмици по 250 мл натурално кисело мляко, съдържащо Lactobacillus acidophilus. Добре е тази диета да се комбинира и с по 3 капсули дневно от хранителна добавка, съдържаща същите бактерии.

Имуностимулантите са важен компонент в лечението на вагинита. За да се справите по – бързо с инфекцията, може да приемате чесън или хидрастис.

Растението Hydrastis canadensis съдържа химическото вещество берберин, което е много добър имуностимулатор. Установено е , че именно това вещество има способността да укрепи имунитета и да унищожи бактериите и гъбичките в мукусните мембрани на вагината.

Чесънът е един от най – мощните антибактериални и противогъбични агенти. Стандартизиран екстракт от чесън ще Ви помогне да се справите с бактериалната вагиноза и кандидоза, подсилвайки имунната Ви система и защитните сили на организма.

Витамин Е под формата на желатинови капсули като супозитории, също може да облекчи симптомите на вагинит. Една капсула 1- 2 пъти на ден в продължение на седмица може да намали възпалението, оттока и зачервяването.

Много е важно при първи симптоми на вагинит да се потърси контакт със специалист. Ако вагинитът не се лекува, това може да доведе до тазово – възпалителни заболявания и дори безплодие.

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.