Публикувано на

Хламидиалните инфекции крият опасни последици

Хламидиите са едно от най-често срещаните заболявания, предавани по полов път. Причинителят е бактерията Chlamydia trachomatis. Инфекцията може да засегне маточната шийка, фалопиевите тръби, уретрата, простатата и надсеменника. При 40% от жените инфекцията може да причини усложнение като Тазово възпалителна болест. Ако тя не се лекува може да бъде последвана от хронични възпалителни заболявания. Също така хламидиите може са причина за сериозно увреждане на фалопиевите тръби, в резултат на което да се развие извънматочна бременност. Последната може да бъде и животозастрашаващо състояние.

Увеличаването на опасността от заразяване с хламидии се наблюдава по време на периода непосредствено след раждането, когато маточната шийка не е напълно затворена.

Симптоматика:

Около 50% от заразените мъже не проявяват симптоматика. Следните симптоми могат да се наблюдават на втората седмица от заразяването:

 • Често уриниране и болки при уриниране
 • Възпаление на уретрата
 • Зачервяване на върха на пениса
 • Болка между скротума и аналната област

При жените 75% не проявяват симптоми. Последните могат да се наблюдават две седмици от заразяването:

 • Често уриниране придружено с болка
 • Необичайно вагинално течение
 • Тъпа болка в областта на таза
 • По – тежко менструално кървене, съпроводено от по-силни болки
 • Кръвотечение след полов акт и между циклите

За да се предпазите се препоръчва използване на презерватив при полов акт с непознат партньор и избягване на секс скоро след раждането.

Тестване за хламидии при провеждане на ежегодните изследвания е сигурен начин за ранната им диагностика.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Напиши коментар
 1. Какво изследване мога да си направя за това заболяване?

 2. Можеш да дадеш урина или тъканна течност.Търси се определена бактерия Chlamydia trachomatis, която причинява инфекцията.

 3. Можеш да дадеш урина или тъканна течност.Търси се определена бактерия Chlamydia trachomatis, която причинява инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.