Публикувано на

Физиология на любовта

Когато се влюбим се покачват нивата на нервния растежен фактор, който спомага за възстановяването на нервната система и подобрява паметта

Нашите емоции притежават огромен капацитет, както да навредят така и да лекуват- не само на психологично, но и на физиологично ниво. Скорошно проучване показва, че когато на човек му се налага да изнесе реч пред голяма аудитория може да се удвои силата на симптомите на някои алергии. Как тогава възприема тялото ни всяко едно влюбване?

Когато нашепвате любовни слова…

Когато изразявате чувството си на привързаност към любимия човек  се намаляват нивата на холестерола.  Резултати от изследвания в тази насока показват, че при жени прекарващи по 20 минути 3 пъти седмично в писане за своя възлюбен, нивата на холестерола се нормализират много по-бързо.

След поредния скандал…

Според учени от Калифорнийския университет, 30 минутен ожесточен спор с партньора може да намали имунитета за целия ден. Ако спорите редовно, негативния ефект се удвоява. Резултати от експеримент показват, че нивото на цитокините-молекули, които стимулират възпалителните процеси се покачва неколкократно.

Когато връзката ви създава хроничен стрес

Учени от Станфордския университет са установили, че краткотрайните стресови стимули в умерени граници, водят до повишаване на имунитета, като ефекта трае дори седмици след срещата с първопричината. За сметка на това, хроничния стрес при постоянно напрежение в комуникацията силно понижава възстановителните сили на организма. Човек  е много по-склонен да изпадне в депресия, да развие диабет или заболяване на сърдечно-съдовата система.

Да задържаме ли гнева в себе си?

На вечния въпрос дали да задържаме негативните емоции в една връзка или да ги насочим към партньора, отговорът е индивидуален- което от двете ви въздейства по-добре.  Продължително наблюдение в Мичигън на жени, които задържат гнева си  сочи, че се удвоява риска им от инфаркт, инсулт и развитие на ракови заболявания. От друга страна, ако да се поддадем на импулса на гнева, също може да си създадем проблеми. Изблиците на гняв траят само няколко минути, което е достатъчно, за да се покачи кръвното налягане и пулса и да се увеличи риска от инфаркт с 19 %. Незначителните форми на гняв, като раздразнителност и нетърпеливост, също оказват негативен ефект върху здравето.

Когато се влюбите…

Влюбването повишава нивата на нервния растежен фактор за цяла година напред и подобрява  паметта като стимулира. Нервният растежен фактор е хормоно-подобна субстанция, която спомага за възстановяването на нервната тъкан. Той успокоява тялото и ума, кара ни да се чувстваме спокойни и обичани.

Когато ви наранят…

Депресията, песимизмът и апатията са най-лесния начин да намалим нивата на серотонин и допамин  в организма си. Серотонинът играе роля във възприятието на болката, което обяснява защо хората с депресия изпитват много по-често различни болкови симптоми.

Любовта притежава уникалната способност да пречиства тялото и душата от негативна енергия, възползвайте се!

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.