Публикувано на

Защо е важно любопитството в една връзка – съвети от психотерапевт

любовни съвети

Наближава Св. Валентин, празник навлязъл в живота ни, макар и идващ от друга култура. Има хора, които го отбелязват, които празнуват съществуването на своята любов. Има такива, които са раздразнени от Св. Валентин, намират го за излишен и комерсиален. На трети, които преживяват раздяла или са самотни, той може да действа потискащо. Но при всички случаи Денят на влюбените рядко ще остави някой безразличен.

Повод за равносметка

Независимо дали харесваме или не този празник, независимо дали го отбелязваме или не, няма как да не се замислим за връзките ни-тези, които имаме; тези които сме имали; тези, които бихме искали да създадем. Правим равносметка кое помага те да са успешни, здрави, красиви, хармонични. Има много аспекти на добрите взаимоотношения и надали могат да се изброят в кратка статия. Но за началото на една връзка, както и за устойчивостта, неминуема роля има Любопитството.

Но не любопитство в лошия смисъл на думата, а любопитството, като синоним на интереса. За да сте спокойни и щастливи във връзката си, е нужно отсрещният да Ви е интересен сам по себе си, като личност, във всякакви ситуации и без допълнителни стимули. Погледнете половинката си. Погледнете я буквално. Гледайте я една минута. Интересно ли ви е това, което виждате? Интересни ли са Ви движенията, действията, мислите, изписани на лицето? Ако Ви е интересен човекът срещу Вас, сте късметлии.

Два аспекта на любопитството в едни взаимоотношения:

Любопитство в ежедневието

любовни съветиБъдете любопитни за ежедневието на любимия, дори то да не включва интригуващи за Вас теми и интереси. Често си мислим, че за да можем да слушаме с интерес за живота на партньора ни, е нужно да разбираме или да сме заинтригувани от темите, които той повдига. Ако не работим в неговата сфера, ако не споделяме хобитата му, си мислим, че няма как да ни е интересно. Логиката: „ Аз не ходя на риболов. Какво има да го слушам. Риболовът не ми е интересен.“ е грешна.

Това е така, защото ние всъщност не слушаме за някаква обективна тема, а слушаме за човека срещу нас и за неговите вълнения и интереси. Ако той ни е интересен, би следвало да ни е интересно всичко, което казва, независимо дали ние се интересуваме от същото или не. Така че, когато половинките Ви споделят, се интересувайте от тях самите, питайте ги, наблюдавайте вълнението им и бъдете съпричастни.

И накрая не забравяйте да споделите и за себе си. А когато го правите, се опитайте да не изпадате в детайли около това, което Ви интересува. Споделяйте подробности за себе си, занимавайки се със съответното хоби. Споделяйте, например, за това как на Вас Ви се струва работата Ви, какво на Вас Ви харесва или не, какво Ви удовлетворява или Ви натоварва. Избягвайте да говорите за работата, хората, обстановката….говорете за себе си и за отношението си към всичко, което Ви вълнува.

Любопитство в конфликтите

Когато отсрещният не е прав според вас, посрещнете това с любопитство, а не с осъждане. Лесно е да критикуваме и да се опитваме да наложим нашата истина, когато не сме съгласни с някого. Но в интимните отношения този стил на водене на спорове може лесно да се превърне в битка на личности. За да се избегне това, ако чуете различна гледна точка или нещо, което не Ви допада, можете да се опитате да разберете защо партньорът Ви мисли така. От кога мисли по този начин, какви примери има в живота си за тезата си, как би се чувствал, ако стане по друг начин.

любовни съвети от психотерапевтОпознавайте, а не критикувайте. Така ще разберете повече за партньора си и ще знаете искате ли да сте с такъв човек или не. Може би ще откриете, че нещо, което на Вас Ви звучи като каприз, символизира дълбока потребност за човека до Вас. Или ще разберете, че определени разбирания са компенсация на нещо, случило му се в миналото.

Нужно е Вие също, не само да питате, а и да споделите за себе си. Това означава да сте наясно със себе си. Да знаете дребните Ви ежедневни решения, желания, мнения какво по-глобално символизират за Вас самите и как да го изразите по добър начин. Това не винаги е лесно. Не винаги знаем всички отговори за себе си, отсрещния също не винаги знае отговорите за себе си. Така че вие двамата можете да бъдете като археолози, проучващи заедно дълбините на душевността си.

Важно е партньорът Ви да Ви е интересен и Вие на него също, да е по-важно за Вас да разберете защо, а не да промените мнението му. Само това създава истинска близост между двама души, такава каквато няма в нито едни други отношения. Разбира се, за да се случи подобен разговор, трябва да имате срещу себе си човек, който е готов за това. В противен случай, колкото и да упорствате, да питате, да се интересувате, няма да има резултат. И тогава отново трябва да се запитате искате ли да бъдете с човек, който не Ви допуска до себе си.

В заключение

щастлива връзкаПри наличие на тези два аспекта на интерес един към друг, би трябвало да се чувствате добре и хармонично във взаимоотношенията, които имате. Не забравяйте да поддържате този интерес към отсрещния, да споделяте за себе си и да се наслаждавате на любовта си.

При въпроси и нужда от насоки за интимните взаимоотношения, можете да се обърнете и към специалист. Ако се нуждаете от помощ и подкрепа не се колебайте да се свържете с мен. Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

27 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.