Публикувано на

Стах от обвързване – причини и поведение

страх от обвързване

В друга моя статия ви разказах какви може да са проявите на страха от обвързване, както и какво по-точно може да представлява той. В днешната публикация ви споделям причините за появата му, които обикновено са локализирани в ранните детски преживявания. Ще завърша с няколко идеи: какво отношение би било полезно, ако се окаже, че сме се свързали с човек, който се страхува от обвързване.

Как се развива страхът от обвързване

Някъде в индивидуалното развитие на всеки един от нас ние разбираме какво значим за другите, какво те значат за нас и как се поддържат близки отношения. Дали те ни виждат като обичано и нужно същество или като натрапник, досадник,  като вечно грешащ. Дали те са отхвърлящи и груби, изоставящи и несигурни или са любящи, мили, подкрепящи. Проиграваме цялото това неосъзнато възприятие в почти всички взаимоотношения по нататък в живота ни, но най-силно в любовните. А понякога изглежда по-лесно просто да не създадем такива вместо да преживеем всичко за пореден път. По-долу са описани няколко евентуални сценария, които човек може да е преживял, за да се стигне до страх от обвързване:

  • недобри граници по време на едиповата фаза

Между 4 и 6 години детето се влюбва в родителя от противоположния пол и започва да желае родителя от неговия пол да изчезне. Това силно желание е забранено. То е налично, но успоредно с него съществува и страх да се сбъдне. Ако детето е много отхвърлено, когато околните видят желанието му или на желанието не се поставят граници и родителите са съблазняващи, то е поставено пред ужаса това, което иска да се изпълни. Така, в капана на този вътрешен конфликт, детето не може да продължи своето емоционално развитие. Конфликтът по-нататък в живота му се символизира от сложни интимни отношения, чиято цел е да се избегне обвързването. Връзките изглеждат желани, но и носещи много вина.

обвързване

  • твърде груба критика

Родителите, в стремежа си да възпитат добре децата си, често са твърде критични, груби и унижаващи. Ако това е постоянно отношение, болката от тези взаимоотношения е толкова силна, че по нататък се избягват всякакви отношения, особени интимни, където човек е най-уязвим и раним.

  • липса на основния грижещ се

Да изчезне символично или реално някой от основните грижещи се, също може да доведе до страх от обвързване, тъй като няма възможност да се изгради доверие в отношенията и увереност, че те могат да бъдат сигурни. Под „изчезване“ се има предвид раздяла на родителите, болест, емоционална хладина, смърт и т.н.

  • неглижиране естествената зависимост и нужди на детето

Ние хората сме единствените същества, които са толкова дълго зависими от това някой да се грижи за тях, за да оцелеят. Ако родителите са раздразнени от тази естествена зависимост и твърде рано учат детето на самостоятелност, то може да загуби доверие, че хората ще откликват на нуждите му и, като следствие от това, да се затвори в себе си. И всяка близост от там нататък да бъде желана, но и болезнена.

  • твърде обсебващ, тревожен родител

Съществуват родители, които са винаги притеснени, че нещо лошо може да се случи с детето. Толкова са вгледани и ангажирани с него, че то не намира миг време, в което да бъде само и да прави това, от което има нужда. А това време е необходимо, за да се развива самостоятелността му. Усещането, че родителят е постоянно до него, може да е мъчително и затова в последствие детето, вече като пораснал възрастен, да не желае да се обвързва.

Това са само част от ранните обстоятелства, при които някой е живял и които могат да доведат до страх от обвързване, а от там и до различните видове защитно поведение. Причините обаче могат да бъдат много по-разнообразни и индивидуални спрямо конкретния житейския път. Изводът, който можем да си направим е, че човек не развива страх от обвързване просто така, а зад него стои едно по-рано преживяно страдание.

Как да познаем, че ние или наш близък изпитва страх от обвързване научете тук

Нагласата към човека, който има страх от обвързване

 

семействоДа кажем на някого „Ти се страхуваш да се обвържеш.“ не означава, че той ще ни разбере, а още по-малко, че ще се промени, само защото ние сме прави и сме му казали истината. Ако имате усещането, че някой около вас има страх от обвързване, имайте предвид следното:

  • Страхът от обвързване е неосъзнат. Човек може да е с абсолютно ясното намерение и желание да има връзка, да го декларира, но подмолно в него да влияят нагласи и страхове, които да го „пазят“ от връзки.
  • Самите хора със страх от обвързване са често объркани и сами не могат да си обяснят случващото се в живота им.
  • Трудно е да се променят само заради това, че някой е разбрал какво се случва с тях. Промяната им не е въпрос на съзнателно решение и воля, а на дългосрочна личностна промяна.
  • Ако сте създали връзка с такъв човек, имайте предвид, че подкрепата ви може да се изразява в толерантност към начина, по който той се свързва.

Ако имате усещането, че самите Вие изпитвате страх от обвързване, знайте, че за да го преодолеете Ви чака изминаването на път към себеопознаване, за да разберете как се е зародил този страх, както и на път към промяна на нагласите към любовните взаимоотношения и смекчаване силата на страха.

Не се колебайте да се обърнете към мен за въпроси и насоки по темата. Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

22 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.