Публикувано на

Ролята на асцендента в хороскопа

ролята на асцендента в хороскопа

Астрологията е Вселена, тя е съвършена симбиоза от магия, наука и изкуство.  В тази статия ще научите повече за ролята на асцендента в хороскопа и  защо той е eдна от най-важните точки в наталната карта.

Какво е асцендент?

На този въпрос е трудно да се даде еднозначен отговор.  Но все пак думата Асцендент идва от латински (лат. ascendant – изгряващ) – това е зодиакалният знак, който е изгрявал на източния хоризонт в момента на Вашето раждане. Може да се каже, че той е вторият по важност фактор във Вашия хороскоп, след знака на Слънцето (или вашата зодия). Разбира се, не бива да забравяме и ролята на луната. Градусът, в който попада Асцендента е условното “начало” на вашия хороскоп и на вашия живот.

Асцендентът е свързан с Вашата личност, характер, външен вид, начинът по който започвате нещата в живота, и дори с избор на професия. Разбира се, тук е много важно да се отбележи, че планетата, която управлява асцендента, също е особено важна, когато трябва да избираме с какво да се занимаваме. Тогава планетата, която е управител на асцендента, се явява управител и на целия хороскоп. Например, ако имаме асцендент Скорпион, тогава планетата управител ще бъде Плутон.

Често първите впечатления на хората за вас са свързани с Асцендента ви, а не със Зодията ви. Това е така, защото при първия контакт с другите, те обикновено забелязват веднага качествата на Вашия асцендент. Затова много астролози наричат асцендента и нашата ,,социална маска”. Т.е ролята на асцендента в общуването и като цяло в обществото е много важна. От тази гледна точка въздушните и огнените асценденти могат да ви направят много общителни и да Ви помогнат да се представите изключително добре в една нова среда. Интересно е да отбележим, че характерът и външния вид представляват комбинация от влиянията на знаците на Слънцето, Асцендента и Луната, и в по-малка степен от останалите лични планети – Меркурий, Венера и Марс.

Наричат асцендента още ,,прозорец към душата”

и това наистина е вярно, защото именно зодиакалният знак на асцендента ще покаже по какъв начин допускате хората до себе си. Ако имате воден асцендент – риби, рак или скорпион, си служите много повече с емоциите и Вашата интуиция, затова е важно да ,,усетите” добре Вашия партньор, събеседник или непознат човек. Понякога хората с воден знак на асцендента могат да бъдат прекалено емоционални, състрадателни и нелогични, но от друга страна те успешно могат да са полезни като помагат на другите хора. От тях стават много добри лечители, учители и психолози. Когато Вашите Асцендент и Слънцето са разположени в в една стихия , това се смята за много хармонично разположение и означава, че ,,фасадата‘‘ подкрепя егото. Самоувереността и самоуважението нарастват и човек много лесно може да бъде себе си, защото енергията е изключително хомогенна. Особено подкрепящи са и разположенията на асцендента, и слънчевия знак в хармонични стихии, например:  Земя-Вода или Огън-Въздух.

Когато, обаче, имаме дисбаланс на стихиите – например имаме огнен асцендент и земен слънчев знак – за пример давам Овен на асцендента, и  зодиакален знак Телец, се получава дисхармония.  Може понякога при такъв тип разположение да се получава един неверен образ и човек да се бори с усещането, че е неразбран и недооценен. При такъв тип разположения е много важно да се научим да боравим и приемем и двете енергии като част от едно цяло.

Оста на взаимоотношенията

Асцендент – Десцедент или оста между първи и седми дом в наталната карта е особено важна и се нарича още ,,ос а взаимоотношенията”. Асцендентът играе ролята на Аза, а десцендентът или знака на седми дом може да се разглежда като показател за нашия/те партньор/и, за нашето отношение към партньорството, и дори като нашата сянка, дом ендовременно на враговете и брака. Може да погледнете знака на седми дом, за да се насочите какъв тип партньор би бил подходящ за Вас. Защото много често избираме и привличаме партньори, чието слънце (зодиакален знак) съвпада със знака на нашия асцендент, или е точно противоположно на него (съвпада с десцедента ни).

Надявам се статията ми да Ви е била интересна и полезна! За повече астрологична информация и изготвяне на индивидуални, и партньорки хороскопи, може да посетите страничката ми във facebook: https://www.facebook.com/Astromary-334592504011028.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.